Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου, 2022

Σε τι οφείλεται το “κλείσιμο της ψαλίδας” των σημερινών γκάλοπ…

Από τον Πάνο Δούλα

Eνα αρχείο εξελ με όλα τα γκαλοπάκια από την 1η Σεπτέμβρη μέχρι σήμερα:

Τρία διαγράμματα με τους 4 τελευταίους μήνες για όλα τα κόμματα, με την εξέλιξη των % στις δύο από τις τρεις βασικές κατηγορίες κομμάτων: τα 2 μεγάλα ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ και τα 5 μικρομεσαία ΠΟΤΑΜΙ-ΠΑΣΟΚ-ΧΑ-ΚΚΕ-ΑΝΕΛ.

gal1

gal2

gal3

Τα συμπεράσματα δικά σας αλλά κάτι βασικό:
Το “κλείσιμο της ψαλίδας” που αναφέρουν σήμερα κάποιες εφημερίδες είναι πραγματικό, όχι όμως τόσο μεγάλο (γύρω στο 1%) και όχι τόσο λόγω πτώσης του ΣΥΡΙΖΑ (ίσα-ίσα που έχει ανέβει +1,1% από τον Νοέμβρη) αλλά ανόδου (δηλ συσπείρωσης) της ΝΔ πιο πολύ (+2,1%). Βασικά, ο κόσμος ξανασυσπειρώνεται στον παλιό και νέο “δικομματισμό” ενόψει εκλογών, αφού και το ΠΑΣΟΚ ξανανεβαίνει μέχρι τώρα.

Αυτήν τη στιγμή η ψαλίδα, όπως την μετράω εγώ στα 10 γκάλοπ Πρόθεσης Ψήφου του Δεκέμβρη (ναι ναι δέκα γκάλοπ μέσα σε 14 μέρες!) και τα 13 του Νοέμβρη, από 5,2% έχει πάει στο 4,2%. Το θέμα, βεβαίως είναι και η δυναμική που αναπτύσσεται γιατί έχουμε 6 ή 7 ή 8 εβδομάδες μέχρι τις εκλογές, αν φτάσουμε εκεί…

Έχουμε, λοιπόν, στην Πρόθεση Ψήφου (δηλ όχι εκτίμηση, υπάρχουν αναποφάσιστοι, δξ/δα, αποχή, άλλο, κτλ):
ΣΥΡΙΖΑ 27% το Δεκέμβρη (από 25,9% τον Νοέμβρη)
ΝΔ 22,8% (από 20,7%)
ΠΟΤΑΜΙ 5,5% (από 6,1%)
ΠΑΣΟΚ 5,3% (από 4,6%)
ΧΑ 5,1% (από 5,3%)
ΚΚΕ 4,9% (από 5,0%)
ΑΝΕΛ 2,8% (από 3,0%)

Όσον αφορά στην τρίτη κατηγορία κομμάτων, τα πολύ μικρά κόμματα (<3%), η ΔΗΜΑΡ ουσιαστικά εξαχνώνεται και ΛΑΟΣ-ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ-ΞΑΝΑ δεν έχουν εμφανιστεί καθόλου(!) τον Δεκέμβρη. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις 18 δημοσκοπήσεις που έχουν γίνει τις τελευταίες 30 μέρες έχει εμφανιστεί στις 7 με Μ.Ο. 1,2%. Τους προηγούμενους από αυτό το διάστημα 2 μήνες είχε εμφανιστεί μόλις 2 φορές σε 22 γκάλοπ. Οι εταιρείες που την εμφανίζουν κάποιες φορές είναι METRON ANALYSIS, PALMOS ANALYSIS, PULSE, MRB, GPO. Δεν την έχουν εμφανίσει ποτέ: PRORATA, ALCO, KAPA RESEARCH, INTERVIEW, RASS, PAMAK, PUBLIC ISSUE, METRISI, PANAS, EVOICE.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων