Παρασκευή, 22 Οκτωβρίου, 2021

Σε υψηλά διμήνου το πετρέλαιο – «Πληρώνει» η συνταγή των περικοπών παραγωγής

Η τιμή του πετρελαίου σημειώνει αύξηση πάνω από 2 δολάρια το βαρέλι τη Δευτέρα, καθώς οι επενδυτές φαίνονται αισιόδοξοι για το άνοιγμα των οικονομιών σε παγκόσμιο επίπεδο συλλήβδην των περικοπών παραγωγής που έχουν γίνει από τους παραγωγούς πετρελαίου.

Η προσπάθεια να ισορροπήσει η αγορά έπειτα από την ιστορική πτώση του Απριλίου (για τα συμβόλαια Μαΐου), φαίνεται ότι έχει αποτελέσματα.

Τα 32 δολ. το βαρέλι ξεπέρασε πριν λίγη ώρα το αμερικανικό αργό, για πρώτη φορά εδώ και δύο μήνες.

Το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Ιουλίου κινείται ανοδικά κατά 9,32%, στα 32,27 δολ. το βαρέλι, ενώ το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, αργό τύπου brent παράδοσης Ιουλίου, κερδίζει 6,98%, στα 34,77 δολ. το βαρέλι.

«Η αισιοδοξία από την πλευρά της ζήτησης πετρελαίου βοήθησε τις τιμές να ανέβουν περαιτέρω, με τη ζήτηση βενζίνης να επιστρέφει καθώς οι κυβερνήσεις μετριάζουν τα μέτρα lockdown», δήλωσε η επικεφαλής αναλυτής της Rystad Energy, Πάολα Ροντρίγκεζ Μάσιου.

Το συμβόλαιο WTI του Ιουνίου λήγει την Τρίτη, αλλά υπάρχει μικρή ένδειξη ότι θα επαναληφθεί μια ιστορική πτώση κάτω από το μηδέν όπως αυτή του περασμένου μήνα.

Ωστόσο, οι αναλυτές προειδοποίησαν ότι η ζήτηση δεν αναμένεται να ανακάμψει στα επίπεδα προ-κορωνοϊού σύντομα.

«Είναι σαφές ότι οι βασικές αρχές της αγοράς βελτιώνονται, αλλά συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι η αγορά σημειώνει άνοδο πάρα πολύ σύντομα, με τον κίνδυνο ότι τυχόν περαιτέρω κέρδη θα παρατείνουν την υφιστάμενη ανισορροπία προσφοράς και ζήτησης», δήλωσε αναλυτής της ING Warren Patterson.

Ο αριθμός των ενεργών εξεδρών γεωτρήσεων στις ΗΠΑ μειώθηκε για ένατη συναπτή εβδομάδα στα χαμηλότερα επίπεδά του εδώ και πάνω από μία δεκαετία, ενώ τα αποθέματα στο σημείο αποθήκευσης – «κλειδί» του Cushing, στην Οκλαχόμα, σημείωσαν πτώση για πρώτη φορά από τα τέλη Φεβρουαρίου.

Οι περικοπές στην παραγωγή στις ΗΠΑ έρχονται να προστεθούν στη μείωση παραγωγής κατά σχεδόν 10 εκατ. βαρέλια ημερησίως από πλευράς των χωρών του OPEC+, που τέθηκαν σε εφαρμογή από την 1η Μαΐου.

«Χάρη στις πρόσθετες περικοπές παραγωγής από τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κουβέιτ και την ταχύτερη μείωση της παραγωγής πετρελαίου στη Βόρεια Αμερική, η αγορά πετρελαίου θα μπορούσε να φτάσει σε ισορροπία ήδη από τον Ιούνιο», δήλωσε αναλυτής της Commerzbank.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων