Δραματικά αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων από τον φονικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ που έχει συγκλονίσει την Τουρκία και τη Συρία.
Στην Τουρκία σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό έχουν χάσει τη ζωή τους 4.544 άνθρωποι και 26.721 είναι τραυματίες. Τέλος 5.775 κτίρια έχουν καταστραφεί.
Στη Συρία οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 1.782 νεκρούς. Στις περιοχές των ανταρτών, οι διασώστες των Λευκών Κρανών ανέφεραν 970 νεκρούς και στις επαρχίες Χαλέπι, Λατάκια, Χάμα και Ταρτούς, που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης οι νεκροί είναι 812.
Συνολικά και στις δύο χώρες οι νεκροί πλέον ανέρχονται σε 6.326.
Οι προσπάθειες των Ελλήνων εθελοντών
Χωρίς διακοπή, υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες και δριμύ ψύχος, συνεχίζονταν μέχρι και πριν από λίγο οι τιτάνιες προσπάθειες της ελληνικής αποστολής για την ανεύρεση επιζώντων στα ερείπια των κτιρίων που κατέρρευσαν από τον φονικό σεισμό στη Νότια Τουρκία.
Προσπάθειες που έχουν αποδώσει καρπούς, καθώς τρεις άνθρωποι, μεταξύ των οποίων δύο μικρά κορίτσια, ανασύρθηκαν ζωντανοί.
Πρόκειται για έναν 50χρονο άνδρα, ο οποίος ανασύρθηκε από κτίριο το οποίο καταπλάκωσε τον ίδιο και την οικογένεια (μητέρα, σύζυγο και δύο παιδιά, οι οποίοι ακόμα δεν έχουν εντοπιστεί), ένα 11χρονο κοριτσάκι και μία επτάχρονη, η αδελφούλα της οποίας, η μικρή Φατμά, δυστυχώς έχασε τη μάχη για τη ζωή.
Οι εικόνες με τις προσπάθειες των Ελλήνων διασωστών, η συγκίνησή τους μόλις έσωσαν τα παιδιά, αλλά και η οδύνη τους για τον θάνατο της μικρής Φατμά έχουν κάνει τον γύρο του κόσμου και ήδη έχουν προκαλέσει το ενδιαφέρον των διεθνών μέσων ενημέρωσης, τα οποία ζητούν πληροφορίες για την αποστολή από το Πυροσβεστικό Σώμα.
Η ελληνική αποστολή ενεργεί σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, από τις πρώτες πρωινές ώρες της 7ης Φεβρουαρίου 2023, στην επαρχία Χατάι (Hatay), βόρεια της Αντιόχειας, στην Τουρκία, κοντά στα σύνορα με τη Συρία.
Υπενθυμίζεται ότι η αποστολή αποτελείται από 21 πυροσβεστικούς υπαλλήλους της 1ης ΕΜΑΚ , έμπειρους σε επιχειρήσεις διάσωσης, με δύο σκυλιά διάσωσης ράτσας λαμπραντόρ (τον Βίκτωρα και τον Καίσαρα), ενώ ακολουθούν και πέντε γιατροί και νοσηλευτές του ΕΚΑΒ, ειδικευμένοι σε παροχή πρώτων βοηθειών κυρίως στην ομάδα, καθώς και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας.
1η ΕΜΑΚ @pyrosvestiki & γιατροί- διασώστες #ΕΚΑΒ 🇬🇷 ασταμάτητοι! Τοποθέτησαν προβολείς και συνεχίζουν! 💪 Στόχος: Δυο ακόμη παιδιά, 6 το ένα, 7 έως 10 το άλλο. #σεισμος #Σεισμος_στην_Τουρκια #earthquakes #Τουρκια pic.twitter.com/TF3Bnfjg3O
— George E. Sideris (Γιώργος Ε. Σιδέρης)🇬🇷🇬🇷🇬🇷 (@GESideris) February 7, 2023
Δύσκολες καιρικές συνθήκες
Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Οκτάι δήλωσε ότι οι δύσκολες καιρικές συνθήκες δυσχεραίνουν την αποστολή βοήθειας σε πληγείσες περιοχές, καθώς και τις επιχειρήσεις διάσωσης.
Σύμφωνα με τον Οκτάι, μόνο οχήματα διάσωσης και παροχής βοήθειας επιτρέπεται να κινούνται προς ή από το Χατάι, το Καχραμάνμαρας και το Αντιγιαμάν – τρεις από τις πλέον πληγείσες επαρχίες.
Στην νοτιοανατολική Τουρκία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 3.419 άνθρωποι και 1.602 στη βόρεια Συρία, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών στις δύο χώρες να διαμορφώνεται σε τουλάχιστον 5.021 ανθρώπους, σύμφωνα με επίσημες πηγές και πηγές από τις ιατρικές υπηρεσίες.
Skynews: «Παράθυρο 72 ωρών» για τους διασώστες να ανασύρουν εγκλωβισμένους
Τα σωστικά συνεργεία δίνουν μάχη με τον χρόνο για τη διάσωση εγκλωβισμένων στα ερείπια των κατεδαφισμένων από τον σεισμό πολυκατοικιών και κτιρίων στη Νοτιοανατολική Τουρκία και στη Βόρεια Συρία, αλλά τα περιθώρια στενεύουν και σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών υπάρχει ένα «κρίσιμο παράθυρο 72 ωρών», που κλείνει γρήγορα.
Οι μέχρι τώρα διασώσεις εγκλωβισμένων από τα ερείπια αναπτερώνουν μεν τις ελπίδες των διασωστών, των εθελοντών, ακόμη και σεισμόπληκτων πολιτών που σπεύδουν να τους συνδράμουν, αλλά, λόγω και των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στις σεισμόπληκτες περιοχές στις δύο πλευρές των συνόρων, τα περιθώρια επιβίωσης στενεύουν.
Σύμφωνα με το SkyNews, τα πράγματα είναι καλύτερα για την Τουρκία σε σύγκριση με τη Συρία, που υπολείπεται σε επίπεδο τεχνογνωσίας για τέτοιες συνθήκες, ενώ και η άφιξη διεθνών εμπειρογνωμόνων και ομάδων διάσωσης συνιστά τεράστια πρόκληση για τη διεθνή κοινότητα και θα απαιτήσει διαπραγματεύσεις με διάφορες ομάδες ανταρτών που κατέχουν διαφορετικά μέρη της επικράτειας, ιδιαίτερα τη Βορειοδυτική Συρία. «Είμαι βέβαιος ότι θα απαιτήσει κάποια διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση Άσαντ, η οποία μπορεί να είναι δυσάρεστη για ορισμένες δυτικές κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, αλλά είναι απολύτως απαραίτητη σε αυτή την περίπτωση», δήλωσε ο ανταποκριτής του βρετανικού δικτύου, σημειώνοντας ότι σε σύγκριση με την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας, φαρμάκων και τροφίμων, η μεταφορά σκύλων ανιχνευτών, ανθρώπινης τεχνογνωσίας και εξοπλισμού θα αποδειχθεί πιο δύσκολη.
Τουρκία: Μαρτυρίες Ελλήνων για τον φονικό σεισμό
Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες Ελλήνων για τον σεισμό στην Τουρκία που είτε είναι μόνιμοι κάτοικοι είτε είχαν πάει για ταξίδι στη χώρα ενώ τις τουρκικές αρχές συνδράμει και η ελληνική αποστολή, με τις συνθήκες να είναι πολύ δύσκολες.
Η ελληνική αποστολή με επικεφαλής τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμιο Λέκκα, έφτασε στην Τουρκία με C-130. Μαζί του, 21 πυροσβέστες από την πρώτη ΕΜΑΚ με δύο ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους και ειδικό διασωστικό όχημα. Όπως λέει στο Mega και την εκπομπή «Live News», μέλος από την ομάδα της ΕΜΑΚ που έσπευσε στην Τουρκία και ήδη επιχείρησε στα συντρίμμια σώζοντας μια 6χρονη και έναν 50χρονο, ο ίδιος και οι συνάδελφοί του βρίσκονται μπροστά σε μια ολοκληρωτική καταστροφή.
«Είναι τα σπίτια τα οποία έχουν κοπεί σαν χαρτόκουτα, γερμένα το ένα δίπλα στο άλλο, είναι κάτι που δεν το βλέπεις, δεν μπορείς να το φανταστείς ότι γίνεται, πέρα από τα σπίτια που έχουν γκρεμιστεί ολοκληρωτικά» δηλώνει ενώ η νύχτα που έρχεται αναμένεται το ίδιο δύσκολη.
Στην εκπομπή, μίλησαν επίσης Έλληνες που είναι στην Τουρκία.
Ο κύριος Γιάννης μένει μόνιμα στην Κωνσταντινούπολη. Οι στενοί συγγενείς του από την περιοχή Τοκατσλί στην Αντιόχεια, του έστειλαν τις φωτογραφίες της καταστροφής. Ο κεντρικός δρόμος έχει διαλυθεί, με τη γη να έχει ανοίξει σε διάφορα σημεία και λίγα μέτρα από εκεί η ορθόδοξη εκκλησία κατεστραμμένη. Οι δικοί του άνθρωποι σώθηκαν, αλλά πολλοί φίλοι τους δεν στάθηκαν τυχεροί. «Ναοί δεν υπάρχουν, τίποτα δεν υπάρχει».
Ο Νίκος Καρύδας βρίσκεται στην περιοχή Γκαζιαντέπ που επίσης χτυπήθηκε ανελέητα και τραβάει με την κάμερα του κινητού του τηλεφώνου εικόνες καταστροφής. Το βράδυ και εκείνος έμεινε μέσα στο αυτοκίνητό του, σε υπαίθριο πάρκινγκ. «Όπου υπήρχε πάρκινγκ, υπήρχαν και αυτοκίνητα εκεί».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας Αντιόχειας λέει ότι κάτοικοι της κοινότητας βρίσκονται ακόμα κάτω από τα συντρίμμια.