Το γύρο του κόσμου έχουν κάνει οι εικόνες από τη βιβλική καταστροφή στο χωριό Βρίσα της Λέσβου μετά τον φονικό σεισμό των 6,1 Ρίχτερ.
Οι κάτοικοι του χωριού που είδαν τους κόπους μιας ζωής να γκρεμίζονται σαν τραπουλόχαρτα φιλοξενήθηκαν σε ξενοδοχεία όπως είπε ο γενικός γραμματέας πολιτικής προστασίας Γιάννης Καπάκης ενώ αρκετοί έμειναν σε συγγενείς και κάποιοι στα εξοχικά που έχουν στο χωριό Βατερά.
Από χθες οι σεισμοπαθείς του νησιού περιμένουν ένα χρονοδιάγραμμα για τις παροχές που προανήγγειλε χθες το απόγευμα ο υπουργός υποδομών Χριστός Σπίρτζης. Σύμφωνα με τον υπουργό θα δοθεί επιδότηση ενοικίου όπως στην Κεφαλονιά, έχει ζητηθεί από το υπουργείο οικονομικών να διευκολύνει στις οικονομικές υποχρεώσεις των σεισμοπαθών όπως ΕΦΚΑ και ΦΠΑ, ενώ επισήμανε πως ο οικισμός θα ανοικοδομηθεί πλήρως. Μάλιστα την παραπάνω υπόσχεση ο κύριος Σπίρτζης την έδωσε και σε όσους κατοίκους βρήκε στη Βρίσα όταν την επισκέφθηκε το πρωί της Τρίτης.
Η κάτοικος του χωριού Ελένη Στεργίου την οποία ο υπουργός συνάντησε έξω από το γκρεμισμένο της σπίτι να κλαίει με λυγμούς υποσχέθηκε στον κ. ότι θα μαγειρέψει κοκκινιστό κρέας να φάει με τον υπουργό όταν θα ξεκινήσουν τα έργα ανοικοδόμησης του οικισμού. Ο υπουργός της υποσχέθηκε πως η Βρίσα θα ξαναφτιαχτεί και πάλι ενώ της δήλωσε πως είναι τυχερή που ζει και να μην κλαίει για τα ντουβάρια.
Το χωριό που τραβάει τους σεισμούς φαίνεται πως είναι η όμορφη Βρίσα, με τις πρώτες επιστημονικές ενδείξεις να δείχνουν ότι η περιοχή είναι νησίδα σεισμικής επιτάχυνσης. Αυτό το στοιχείο, σε συνδυασμό με την παλαιότητα των κτιρίων και τα μαλακά εδάφη, είναι οι αιτίες ώστε δύο φορές αυτή η συγκεκριμένη περιοχή να έχει πληγεί τόσο καταστροφικά από σεισμούς τα τελευταία 100 χρόνια.
Κανένας εφησυχασμός δεν πρέπει να υπάρξει ακόμα για τη σεισμική ακολουθία, τονίζουν οι επιστήμονες, καθώς μπορεί οι σεισμογράφοι να έχουν καταγράψει εκατοντάδες μετασεισμούς, όμως ακόμα δεν έχει απομακρυνθεί ο κίνδυνος μεγάλου μετασεισμού, ο οποίος θα προκαλέσει σοβαρές ζημιές στα ήδη επιβαρυμένα κτίρια. Μετά τη Δευτέρα, οι σεισμολόγοι θα έχουν σαφέστερη εικόνα για τη μετασεισμική ακολουθία, η οποία θα ταλαιπωρεί το νησί για πολλούς μήνες ακόμα.
Οπως λέει χαρακτηριστικά ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, ο κίνδυνος δεν έχει περάσει.
Μαζί με την καταγραφή των πληγών τους, οι κάτοικοι του νησιού έχουν να δοκιμαστούν και με την επιδείνωση του καιρού. Από σήμερα το βράδυ και μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης αναμένονται ισχυρές καταιγίδες οι οποίες θα συνοδεύονται τοπικά από χαλαζοπτώσεις και πολύ ισχυρούς άνεμους.
Στο μεταξύ, με χθεσινή της ανακοίνωση η Ερευνητική Ομάδα Γεωλογίας των Σεισμών ΑΠΘ διαπίστωσε ότι σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα το ρήγμα Πολιχνίτου είναι άμεσα συνδεδεμένο με το υποθαλάσσιο ρήγμα του σεισμού μεγέθους 6,3 ρίχτερ προχθές. Το χωριό Βρίσα είναι χτισμένο πάνω στο ρήγμα Πολιχνίτου. «Η σεισμική επιτάχυνση του εδάφους θεμελίωσης είναι ενδεικτικό στοιχείο των σεισμικών καταστροφών.
Από χθες η αστυνομία έχει εκκενώσει το χωριό Βρίσα και δεν επιτρέπει την είσοδο λόγω της επικινδυνότητας της περιοχής λόγω των μετά σεισμών άλλα και των γκρεμισμάτων. Οι μόνοι που βρίσκονται στο χωριό είναι σεισμολόγοι, γεωλόγοι και μηχανικοί. Ήδη έχουν εγκατασταθεί δυο σεισμικοί σταθμοί, που αναμένεται να αυξηθούν στους τέσσερις, από τους οποίους θα παρακολουθείται η εξέλιξη του φαινομένου.