Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε ότι λόγω του μεγέθους των καταστροφικών σεισμών στην περιοχή του Καχραμάνμαρας και στις γύρω περιοχές, κηρύσσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις 10 σεισμόπληκτες επαρχίες που θα διαρκέσει για 3 μήνες.
«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια από τις μεγαλύτερες καταστροφές όχι μόνο στην ιστορία της Δημοκρατίας μας, αλλά και στη γεωγραφία μας και στον κόσμο. Η κυβέρνησή μας με όλους τους φορείς, τους οργανισμούς, το προσωπικό, τα εργαλεία, τον εξοπλισμό και τις εγκαταστάσεις της, έχει αρχίσει να εργάζεται στις περιοχές με πνεύμα κινητοποίησης από την πρώτη στιγμή του σεισμού. Λαμβάνοντας υπόψη τις καταστροφικές συνέπειες του σεισμού που επεκτάθηκε στις 10 επαρχίες μας, δώσαμε εντολή στο εξειδικευμένο προσωπικό και τα οχήματά μας από όλη τη χώρα να μετακινηθούν αμέσως στην περιοχή. Παρά τις δυσκολίες που προκάλεσαν οι καιρικές συνθήκες, οι ομάδες μας αγωνίστηκαν με αυταπάρνηση για να φτάσουν στην περιοχή της καταστροφής και να συμμετάσχουν στις εργασίες. Οι κίνδυνοι που δημιουργούνται από μεγάλο αριθμό μετασεισμών σε κτίρια που έχουν υποστεί ζημιά επηρεάζουν επίσης αρνητικά τις εργασίες. Ανεξάρτητα από τη δυσκολία των συνθηκών, συνεχίζουμε τις προσπάθειες έρευνας και διάσωσης με γοργούς ρυθμούς, χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα της πολιτείας μας, με τη στήριξη των πολιτών και των εθελοντών μας».
Ανακοινώνοντας την κατάσταση έκτακτης ανάγκης:
«Το βάρος του καταστροφικού σεισμού και οι επιπτώσεις του μας αναγκάζουν να λάβουμε έκτακτα μέτρα. Χαρακτηρίζουμε 10 επαρχίες όπου σημειώθηκαν σεισμοί ως ζώνες καταστροφής. Προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι οι δραστηριότητες έρευνας και διάσωσης και οι επακόλουθες εργασίες μπορούν να πραγματοποιηθούν γρήγορα, αποφασίσαμε να κηρύξουμε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, βάσει της εξουσίας που μας δίνει το άρθρο 119 του Συντάγματος.
Θα ολοκληρώσουμε γρήγορα τις διαδικασίες μέσω της Προεδρίας και του Κοινοβουλίου σχετικά με την απόφαση αυτή, η οποία θα καλύψει 10 επαρχίες όπου σημειώθηκαν σεισμοί και θα διαρκέσει τρεις μήνες».
Ο τούρκος πρόεδρος κάλεσε τους πολίτες να συμβάλουν οικονομικά στην αντιμετώπιση της καταστροφής:
«Καλώ τους πολίτες και τον επιχειρηματικό κόσμο μας που θέλουν να βοηθήσουν στην επούλωση των πληγών του σεισμού να κάνουν δωρεές σε λογαριασμούς της AFAD (Υπηρεσία Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών). Δεν θα χρεωθεί καμία χρέωση για μεταφορές που γίνονται σε λογαριασμούς τουρκικής λίρας και συναλλάγματος της AFAD, μέσω όλων των μεγάλων τραπεζών και εταιρειών της χώρας μας» είπε.