Την έδρα της υπηρεσίας διαχείρισης κρίσεων AFAD επέλεξε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Εντογάν για τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υποσχόμενος για άλλη μια φορά ταχεία ανοικοδόμηση μετά από τους φονικούς σεισμούς της προηγούμενης εβδομάδας.
«Τώρα στόχος μας είναι σε ένα χρόνο να ξαναχτίσουμε αυτά τα κτίρια. Επειδή όλοι οι συμπατριώτες μας στις 10 επαρχίες που επισκέφτηκα ζητούν ένα πράγματα: στέγαση» ανέφερε.
Χωρίς να αναφέρεται στις εκλογές, o Tούρκος πρόεδρος συνεχίζει την άτυπη περιοδεία του δείχνοντας ότι είναι κοντά στους πληγέντες του φονικού σεισμού.
Συνοδευόμενος από τη σύζυγό του επισκέφτηκε νοσοκομείο, μίλησε με τραυματίες και έκανε την ονοματοδοσία ενός βρέφους, έπειτα από παράκληση της μητέρας, λέγοντας τρεις φορές το όνομα του μικρού κοριτσιού.
Την ίδια ώρα, οι συζητήσεις για την αναβολή των εκλογών φουντώνουν. Και μπορεί ο Ερντογάν να μη μιλά προς το παρόν, μιλούν όμως στελέχη του κόμματός του όπως πρώην πρόεδρος του κοινοβουλίου Μπουλέντ Αρίντς που ζητά ευθέως αναβολή.
«Για τον Θεό, υπάρχουν ακόμη πτώματα κάτω από τα ερείπια. Πώς είναι δυνατόν να μιλάμε για εκλογές όταν δεν μπορούμε να μιλήσουμε για το εκλογικό σώμα; Σε μια τέτοια περίοδο θα κάνετε προεκλογική προπαγάνδα, ή θα ζητάτε ψήφους από τους πολίτες μας που υποφέρουν» επισημαίνει ο πρώην πρόεδρος του τουρκικού κοινοβουλίου, Μπουλέντ Αρίντς.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του δικτύου Haber Turk, η κυβέρνηση σχεδιάζει να θέσει το ζήτημα στο Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο που θα κρίνει ότι η διεξαγωγή εκλογών είναι αδύνατη σε πολλές από τις πληγείσες επαρχίες με αποτέλεσμα την αναβολή τους για 6 έως 12 μήνες.
Όμως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κιλιτσντάρογλου αντιδρά τονίζοντας ότι το Σύνταγμα προβλέπει αναβολή εκλογών μόνο σε περίπτωση πολέμου.
«Εφόσον δεν υπάρχει πόλεμος, οι εκλογές δεν μπορούν να αναβληθούν. Κανένας δεν πρέπει να προβάλει προφάσεις για να δημιουργήσει ένα νομικό κανόνα ειδικά για τον εαυτό του» σημειώνει ο επικεφαλής Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.
Εκτός από τα πολιτικά σενάρια φουντώνει όμως και η οργή των σεισμοπλήκτων, όχι μόνο για την έλλειψη βοήθειας αλλά και για την «κατασκευαστική αμνηστία» που απαλλάσσει τους εργολάβους από την τήρηση του αντισεισμικού κανονισμού.
Επικριτές του Ερντογάν υπενθυμίζουν τα λόγια του προέδρου στο Καχραμανράς το 2019 όταν περηφανευόταν για την «οικιστική ειρήνη», όπως αποκαλούσε το μέτρο.
Εκτιμάται ότι οι αρχές χορήγησαν αμνηστία σε περισσότερα από 294.000 ακίνητα έναντι προκαθορισμένου προστίμου με το κράτος να εισπράττει τεράστια ποσά.