Ο 17χρονος Ταχά Ερντέμ εξιστορείται, όπως νομίζει, τις τελευταίες στιγμές της ζωής του στην κάμερα του κινητού του και αποχαιρετά την οικογένειά του…
«Νομίζω ότι αυτό είναι το τελευταίο βίντεο που θα τραβήξω ποτέ για σας», λέει ο Ταχά.
Ωστόσο, δύο ώρες μετά τον διασώζουν.
Στην Αντιόχεια, όμως, οι διασώστες, αν και ανέσυραν ζωντανά μέσα από τα ερείπια τρία μέλη της ίδιας οικογένειας, έπειτα από 296 ώρες στα χαλάσματα, το δωδεκάχρονο αγόρι πέθανε καθ΄οδόν για το νοσοκομείο από αφυδάτωση. Με τις ελάχιστες δυνάμεις που του έχουν απομείνει, ο πατέρας καλεί να σώσουν και την υπόλοιπη οικογένειά του.
Τα άλλα δύο του παιδιά όμως εντοπίζονται νεκρά……
Όπως έγινε και με τον ποδοσφαιριστή από την Γκάνα, Κρίστιαν Ατσού. Ο Ατσού ήταν να φύγει από την Τουρκία λίγες ώρες πριν γίνει ο πρώτος μεγάλος σεισμός, αλλά είχε επιλέξει να μείνει στην ομάδα λόγω του νικητήριου γκολ που είχε βάλει.
Αποκαρδιωτική η κατάσταση και στη Συρία. Νέες εικόνες από drone, δείχνουν το μέγεθος της καταστροφής.
Η βοήθεια του ΟΗΕ έχει αρχίσει να φτάνει αλλά δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες των εκατομμυρίων σεισμόπληκτων στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, και το καθεστώς Άσαντ καλείται να σταματήσει να βάζει εμπόδια στην μεταφορά της, ειδικά στις ελεγχόμενες από τους αντικαθεστωτικούς περιοχές που έχουν πληγεί.
Συνολικά σε Συρία και Τουρκία, οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τις 46.000, με τις 41.000 να είναι μόνο στην Τουρκία.
Στο πλαίσιο του κύματος αλληλεγγύης προς τη γειτονική μας χώρα και η Seajετς του Mάριου Ηλιόπουλου έκανε δωρεά 1 εκατομμυρίου ευρώ για την στήριξη των σεισμοπαθών.
H επομένη της συμφοράς
«Μπορεί κατά κάποιο τρόπο να λύσουμε το θέμα του σπιτιού, να λύσουμε το θέμα της επιβίωσης, αλλά τα συντρίμμια που κουβαλάμε μέσα μας δεν μπορούμε να τα λύσουμε» .
Ο Ονερ, μιλώντας στην κάμερα της ΕΡΤ, περιγράφει τον φόβο που έχουν μέσα τους όσοι επέζησαν από τον φονικό σεισμό.
Ο ίδιος έχασε δικούς του ανθρώπους και όλα του τα υπάρχοντα. Σπίτι του πλέον, είναι το άσπρο βαν του.
Τη θέση των σωστικών συνεργείων πλέον έχουν πάρει Μπουλντόζες που βρίσκονται σχεδόν σε όλα τα σημεία, όπως στην πόλη του Αντιγιαμάν.
Φορτώνουν τα μπάζα σε φορτηγά και τα απομακρύνουν.
Οι σοροί των ανθρώπων που εντοπίζονται μεταφέρονται σε αυτοσχέδια νεκροταφεία.
Όσα κτίρια έχουν παραμείνει όρθια, οι ένοικοι τους, μεταφέρουν τα υπάρχοντα τους ακόμα και με γερανό.