Γράφει ο Γιώργος Ευγενίδης
Στις 10 Μαρτίου, σε ένα άρθρο με τίτλο «Οι εμμονές του φιλόδοξου κ. Κούρτς», γράφαμε για τον προβοκάτορα υπουργό Εξωτερικών της Αυστρίας, ο οποίος «παίζεται», αν μπορεί να απαριθμήσει τις βασικές θεωρίες των διεθνών σχέσεων: «Είναι πολύ κακό για τους ανθρώπους εν γένει και για του πολιτικούς ιδιαίτερα να έχουν εμμονές και κολλήματα. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα λαϊκιστή και εμμονικού πολιτικού πλέον είναι ο νεαρός υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, ο λαλίστατος, πλην όμως στα όρια τους θράσους, κ. Σεμπάστιαν Κούρτς, ο οποίος φλερτάρει με την ηγεσία του Αυστριακού Λαϊκού Κόμματος, στην οποία βρίσκεται ο «άχρωμος» αντικαγκελάριος της Αυστρίας Ράινχολντ Μιτερλένερ».
Σχεδόν τρεις μήνες μετά, ο κ. Κούρτς, επανέρχεται με μια άκρως προκλητική δήλωση. Προκλητική, όχι απλά για τον τρόπο που βλέπει την Ελλάδα αλλά για την πορεία της Ευρώπης εν συνόλω, πολλώ δε μάλλον λίγες μέρες μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, όπου λίγο έως πολύ είχε αποφασιστεί να ταφεί το τσεκούρι του πολέμου. Σε μια συνέντευξή του στην κυριακάτικη έκδοση της αυστριακής εφημερίδας Die Presse, ο κ. Κουρτς εκφράζει μια σειρά θέσεων, οι οποίες σχοινοβατούν μεταξύ λαϊκισμού και εμμονικότητας.
“Η Τουρκία μπορεί κάθε στιγμή να καταγγείλει τη συνεργασία και εάν επαφιόμαστε στην Τουρκία, περνάμε σε μία επικίνδυνη εξάρτηση”, υποστηρίζει ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας πως “το σχέδιο Α πρέπει να είναι μία ισχυρή Ευρώπη, η οποία είναι σε θέση να προστατεύει μόνη τα σύνορά της και να αποφασίζει, ποιος μπορεί να έρχεται στην Ευρώπη και ποιος όχι, και αυτή η απόφαση δεν επιτρέπεται να μεταφερθεί ούτε στην Τουρκία ούτε στους διακινητές”. Τι λέει με απλά λόγια ο κ. Κούρτς; Πως η συμφωνία με την Τουρκία μπορεί να καταρρεύσει ανά πάσα στιγμή, μιας και δεν είναι στο χέρι της Ευρώπης, αλλά της Τουρκίας, η οποία ελέγχει και τις ροές. Συνεπώς, χρειάζεται ένα σχέδιο Β-ο κ. Κούρτς βέβαια το ονομάζει σχέδιο Α, αλλά δεν έχει πολλή σημασία-, με βάση το οποίο η Ευρώπη θα βρεθεί κυρίαρχος.
Σε τι θα συνίσταται αυτό το σχέδιο; Βασική πτυχή του, θα είναι το γνωστό mantra που ακούγεται εδώ και μήνες στην κεντρική και στη βόρεια Ευρώπη, με βάση το οποίο η Ευρώπη θα πρέπει να φυλά πολύ καλύτερα τα σύνορά της και ιδίως τα θαλάσσια. Θα πρέπει όμως κάτι να είναι σαφές: ή η Frontex θα μεταβληθεί επιτέλους σε συνοριοφυλακή από ακτοφυλακή που είναι σήμερα και θα μπορεί να δρα ακόμα και στα παράλια της Τουρκίας, αποτρέποντας τη διακίνηση στην πηγή της ή θα γίνονται επαναπροωθήσεις που αντίκεινται όμως στο διεθνές δίκαιο. Και τι άλλο; Και ένα Elis Island στην ευρωπαϊκή του μορφή, είτε στη Λέσβο είτε στη Λαμπεντούζα, προκειμένου πρόσφυγες και μετανάστες να αποθαρρύνονται και να πηγαίνουν από εκεί που ήρθαν. Το πιο βασικό στη συλλογιστική του κ. Κουρτς είναι πως όλο και λιγότερο γίνεται η διάκριση μεταξύ προσφύγων και μεταναστών, κάτι που επίσης αντίκειται στο διεθνές δίκαιο.
Τα όσα λέει ο κ. Κούρτς έχουν αρκετές αιτίες, μια εκ των οποίων είναι και η ραγδαία άνοδος του κόμματος των Ελευθέρων στην Αυστρία, το οποίο παίρνει μεγάλο μέρος της εκλογικής πίτας του Λαϊκού Κόμματος, από το οποίο προέρχεται ο κ. Κούρτς. Το βασικό πρόβλημα με αυτή την περίπτωση όμως, πέρα από το ποιος θα κυβερνήσει την Αυστρία είναι το εξής: υπό το φόβο της ακροδεξιάς απειλής, σε όλο και περισσότερες κυβερνήσεις επικρατεί ο πανικός. Και είναι νομοτέλεια, όποιος αντιγράφει τους λαϊκιστές και ακροδεξιούς, εν τέλει να γίνεται καρικατούρα του εαυτού του και να αποτυγχάνει εκλογικά.
Ο πανικός δεν είναι ποτέ καλός σύμβουλος στην πολιτική. Έλα όμως που η εξάρτηση από την Τουρκία έχει προκαλέσει πανικό στα ευρωπαϊκά κέντρα εξουσίας.