Τέσσερα πτώματα εντοπίστηκαν σήμερα από τους διασώστες που ερευνούν για επιζώντες έπειτα από το ναυάγιο σκάφους που μετέφερε μετανάστες στον ποταμό Δρίνο που χωρίζει τη Σερβία από τη Βοσνία, ανέφεραν οι αρχές.
Πολλοί άνθρωποι παραμένουν αγνοούμενοι αφότου ένα σκάφος που μετέφερε τουλάχιστον 25 μετανάστες ανατράπηκε κοντά στη μεθοριακή πόλη Λιουμπόβια στη Σερβία νωρίς σήμερα το πρωί, ανέφερε η σερβική αστυνομία.
Η Σερβία, που συνορεύει με τέσσερις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι μία από τις κυριότερες χώρες στη “διαδρομή των Βαλκανίων” από τις οποίες διέρχονται οι μετανάστες που προσπαθούν να φθάσουν στην ΕΕ.
Σήμερα το πρωί, η σερβική αστυνομία των συνόρων ενημερώθηκε από τις “βοσνιακές συνοριακές αρχές, καθώς και από έναν κάτοικο, πως στη διάρκεια της νύχτας, ένα σκάφος που μετέφερε μετανάστες ανατράπηκε στην προσπάθειά του να διασχίσει τον ποταμό Δρίνο από τη Σερβία”, δήλωσε ο Ίβιτσα Ντάτσιτς, ο Σέρβος υπουργός Εσωτερικών, σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας.
Η αστυνομία εντόπισε 18 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων τρία παιδιά, που κατάφεραν να φθάσουν στην ξηρά, ενώ διασώστες και αστυνομικοί ερευνούν εξονυχιστικά την περιοχή σε αναζήτηση των αγνοουμένων.
Αργότερα στη διάρκεια της ημέρας, βρέθηκαν τέσσερα πτώματα και οι έρευνες συνεχίζονται.
“Αυτά τα τέσσερα πτώματα βρέθηκαν πιο κοντά στη Σερβία, την ευθύνη τους ανέλαβε η σερβική αστυνομία. Η ομάδα μας συνεχίζει τις έρευνες”, δήλωσε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ο Μπόρις Τρνίνιτς, επικεφαλής της περιφερειακής υπηρεσίας πολιτικής προστασίας στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.
Η Σερβία υπέγραψε τον Ιούνιο συμφωνία με την ευρωπαϊκή υπηρεσία φύλαξης των συνόρων Frontex με σκοπό την ενίσχυση της “επιχειρησιακής συνεργασίας” ανάμεσα στην ΕΕ και τις χώρες των Βαλκανίων. Η περιοχή αυτή είναι σημείο διέλευσης των μεταναστών που θέλουν να φθάσουν στη δυτική Ευρώπη.
Σχεδόν 100.000 μετανάστες χρησιμοποίησαν το 2023 τη “διαδρομή των Βαλκανίων” έναντι 144.000 το 2022, σύμφωνα με τον Frontex. Ο οργανισμός κατέγραψε το περασμένο έτος τουλάχιστον 20.000 ασυνόδευτους ανήλικους σε αυτή τη διαδρομή.
Δεκάδες μετανάστες έχουν χάσει τη ζωή τους τα τελευταία χρόνια στην προσπάθεια να διαπλεύσουν τον Δρίνο, έναν μεγάλο ποταμό που αποτελεί φυσικό σύνορο ανάμεσα στη Σερβία και τη Βοσνία.
Τουλάχιστον ένα εκατομμύριο μετανάστες, που προέρχονταν από ασιατικές και αφρικανικές χώρες, διέσχισαν τη Σερβία από το 2015, ένα μεγάλο μέρος τους το 2015 στη διάρκεια του μεγάλου κύματος προσφύγων από τη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με τη σερβική κυβέρνηση.
Η τοπική αστυνομία κατέγραψε από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούνιο του 2024, σχεδόν 10.400 παράνομες εισόδους στη χώρα, μια μείωση σχεδόν κατά 70% σε σχέση με την ίδια περίοδο το προηγούμενο έτος. Επρόκειτο κυρίως για Σύρους, Αφγανούς, Τούρκους, Μαροκινούς και Πακιστανούς.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ