Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου, 2022

Σεντένο: Να σιγουρευτούμε ότι οι Έλληνες θα σταθούν στα πόδια τους

Η Ελλάδα φαίνεται πως οδεύει στο να γυρίσει σελίδα και να ολοκληρώσει το τρίτο πρόγραμμα φέτος, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών στο Βερολίνο, ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών επισήμανε πως «θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα μπορούν να σταθούν στα δικά τους πόδια, με βιώσιμη πρόσβαση στις αγορές στο τέλος του προγράμματος». «Σε ό,τι αφορά την επόμενη μέρα, η Ελλάδα θα επωφεληθεί από κίνητρα ώστε να παραμείνει σε τροχιά συνέχισης της -υπό εθνική ιδιοκτησία- μεταρρυθμιστικής διαδικασίας» σημείωσε.

Ο Σεντένο αναφέρθηκε στο πορτογαλικό success story, όπως το αποκάλεσε, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αν σας έλεγα ότι η Πορτογαλία, υπό μία κεντροαριστερή κυβέρνηση, σε δύο χρόνια θα μείωνε το έλλειμμά της από το 4,5% στο 1,2% το 2017, ότι θα επιτύγχανε πρωτογενή πλεονάσματα κοντά στο 3%, ότι θα μείωνε την ανεργία κατά περισσότερο από 30%, θα είχε ανάπτυξη πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης και θα ανακτούσε την επενδυτική βαθμίδα από τους οίκους αξιολόγησης, πιθανότατα δεν θα το πιστεύατε».

Επίσης, δίνοντας το στίγμα της προεδρίας του, είπε ότι δεν θα πρέπει απλώς να εμβαθύνουμε τις συζητήσεις μας στην κατάλληλη δημοσιονομική στάση για την Ευρωζώνη, αλλά να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση στην κοινή διάσταση και σε άλλους τομείς πολιτικής. Κατά τη γνώμη μου, αυτό δεν πρέπει να περιλαμβάνει μόνο τις δομικές πολιτικές και τις πολιτικές για την αγορά εργασίας, αλλά και ζητήματα που συνδέονται με τη φορολογία, πρόσθεσε.

Παράλληλα, τάχθηκε υπέρ της εμβάθυνσης της οικονομικής και νομισματικής ένωσης. Η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης πρέπει να είναι ψηλά στις προτεραιότητες, είπε μεταξύ άλλων.

Αναφερόμενος στην πορεία της Ευρωζώνης, σημείωσε πως σήμερα, η οικονομία της είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση. Αυτό που άρχισε ως μια εύθραυστη ανάκαμψη το 2013, έφτασε τελικά να γίνει μία ισχυρή οικονομική επέκταση, σημείωσε, επισημαίνοντας πως μέχρι τώρα έχουμε δει 18 διαδοχικά τρίμηνα αύξησης του ΑΕΠ.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων