Ανέκαθεν, η απόλαυση του φαγητού συσχετιζόταν με αυτήν του έρωτα. Η διατροφή διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ομαλή λειτουργία των αναπαραγωγικών οργάνων, ενώ μπορεί να αυξήσει και τα επίπεδα της σεξουαλικής διάθεσης. Πρωταρχικό ρόλο στην ερωτική διάθεση διαδραματίζει ο εγκέφαλος.
Οι ουσίες (νευροδιαβιβαστές) που μεταφέρουν μηνύματα από και προς τον εγκέφαλο καθορίζουν τη γενικότερη διάθεσή μας, άρα και την ερωτική μας επιθυμία. Αποτελούνται, κυρίως, από αμινοξέα, οπότε οι πρωτεϊνούχες τροφές (κρέας, ψάρι, αβγό) παρέχουν τα απαραίτητα δομικά συστατικά για την παραγωγή τους. Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β ενισχύουν τη δράση των νευροδιαβιβαστών και σε συνδυασμό με τη βιταμίνη C (ακτινίδια, πορτοκάλια, φράουλες), το μαγνήσιο (ξηροί καρποί, σοκολάτα-κακάο, δημητριακά ολικής αλέσεως) και το σελήνιο (μαγιά, σπόροι ολικής αλέσεως) αποτελούν απαραίτητα συστατικά για μια υγιή σεξουαλική ζωή.
Η ιστορία μάς δίδαξε πως από την αρχαιότητα ακόμη οι πρόγονοί μας χρησιμοποιούσαν διάφορες τροφές ως αφροδισιακές, προκειμένου να αυξήσουν την ερωτική τους διάθεση.
Ανέκαθεν, η απόλαυση του φαγητού συσχετιζόταν με αυτήν του έρωτα. Η διατροφή διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ομαλή λειτουργία των αναπαραγωγικών οργάνων, ενώ μπορεί να αυξήσει και τα επίπεδα της σεξουαλικής διάθεσης.
Πρωταρχικό ρόλο στην ερωτική διάθεση διαδραματίζει ο εγκέφαλος. Οι ουσίες (νευροδιαβιβαστές) που μεταφέρουν μηνύματα από και προς τον εγκέφαλο καθορίζουν τη γενικότερη διάθεσή μας, άρα και την ερωτική μας επιθυμία. Αποτελούνται, κυρίως, από αμινοξέα, οπότε οι πρωτεϊνούχες τροφές (κρέας, ψάρι, αβγό) παρέχουν τα απαραίτητα δομικά συστατικά για την παραγωγή τους. Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β ενισχύουν τη δράση των νευροδιαβιβαστών και σε συνδυασμό με τη βιταμίνη C (ακτινίδια, πορτοκάλια, φράουλες), το μαγνήσιο (ξηροί καρποί, σοκολάτα-κακάο, δημητριακά ολικής αλέσεως) και το σελήνιο (μαγιά, σπόροι ολικής αλέσεως) αποτελούν απαραίτητα συστατικά για μια υγιή σεξουαλική ζωή.
Η ιστορία μάς δίδαξε πως από την αρχαιότητα ακόμη οι πρόγονοί μας χρησιμοποιούσαν διάφορες τροφές ως αφροδισιακές, προκειμένου να αυξήσουν την ερωτική τους διάθεση.
Σήμερα, λοιπόν, έχουμε αναγάγει και εξελίξει τη διατροφική μας παράδοση υιοθετώντας ακόμη περισσότερα στοιχεία και τρόφιμα, όπως:
Σοκολάτα: Το πιο δημοφιλές αφροδισιακό σε όλο τον κόσμο. Οι ψυχοδιεγερτικές ιδιότητες που αποδίδονται στη σοκολάτα οφείλονται στην περιεκτικότητά της σε φαινυλαιθυλαμίνη. Μετά την κατανάλωσή της εκκρίνονται στον οργανισμό ενδορφίνες, ουσίες που έχουν άμεση σχέση με την καλή διάθεση και την ευχαρίστηση. Επιπλέον, εκκρίνεται σεροτονίνη, ουσία με αντικαταθλιπτική δράση. Η αφροδισιακή δράση της σοκολάτας πολλαπλασιάζεται όταν συνδυάζεται με ξηρούς καρπούς, όπως τα αμύγδαλα.
Οστρακοειδή (μύδια, στρείδια, χτένια, κυδώνια): Θεωρούνται ως ισχυρά αφροδισιακά. Πλούσια σε αμινοξέα και ψευδάργυρο. Ο ψευδάργυρος ενισχύει στον οργανισμό την παραγωγή τεστοστερόνης, που είναι απαραίτητη για τη σεξουαλική διέγερση.
Μέλι: Από την αρχαιότητα ακόμη, είχε τη φήμη του αφροδισιακού. Τρόφιμο πλούσιο σε βιταμίνες, συμβάλλει στην καλή κυκλοφορία του αίματος και δίνει ενέργεια στο σώμα. Η έντονη γλυκιά γεύση του και η ιδιαίτερη μυρωδιά του έχουν θετική επίδραση στον εγκέφαλο.
Κρασί: Εξαιρετική πηγή φλαβονοειδών, οι οποίες είναι αντιοξειδωτικές ουσίες, που βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος. Το αλκοόλ σε μικρές ποσότητες ανεβάζει τη διάθεση και προκαλεί άρση των αναστολών, αφού χαλαρώνει το νευρικό σύστημα. Προσοχή, όμως, στην ποσότητα, αφού η αυξημένη κατανάλωσή του έχει συσχετιστεί με προβλήματα στυτικής δυσλειτουργίας.
Ξηροί καρποί (αμύγδαλα, καρύδια, φουντούκια): Αποτελούν μια καλή επιλογή για αύξηση της λίμπιντο, καθώς είναι πλούσιοι σε βιταμίνη Ε, η οποία προστατεύει τα κύτταρα του αίματος, ενώ έχει άμεση επίπτωση στη γονιμότητα και τη σεξουαλική λειτουργία. Γνωστή και ως «αναπαραγωγική βιταμίνη», συστήνεται για τη θεραπεία της υπογονιμότητας (βρίσκεται σε ξηρούς καρπούς, ελαιόλαδο, αβοκάντο).
Καυτερές πιπεριές: Η καψαϊκίνη, που περιέχεται στις καυτερές πιπεριές, θεωρείται τονωτικό της σεξουαλικότητας, καθώς προκαλεί διαστολή των αιμοφόρων αγγείων και οδηγεί σε υπεραιμία.
Βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους σώματος, η φυσική δραστηριότητα και η υιοθέτηση ενός ισορροπημένου διαιτολογίου, το οποίο βασίζεται στο μοντέλο της μεσογειακής διατροφής και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, όσπρια, κόκκινο κρασί (πάντα με μέτρο) και ελαιόλαδο ως κύρια λιπαρή ύλη, μπορούν να αποτελέσουν το μυστικό της ευζωίας, συμπεριλαμβανομένης και της καλή ερωτικής ζωής.
Σύκα: Τροφή απαγορευμένη στην αρχαία Ελλάδα για την έντονη σεξουαλική επιθυμία που δημιουργούσε! Τα σύκα αυξάνουν τη λίμπιντο και βελτιώνουν τη σεξουαλική αντοχή, καθώς είναι πλούσια σε αμινοξέα. Εάν δεν μπορείς να τα βρεις φρέσκα, δοκίμασέ τα σε αποξηραμένη μορφή.
Κρόκος (Saffron): Από τους αρχαίους χρόνους θεωρείται ως ένα από τα πιο αποτελεσματικά φυσικά αφροδισιακά. Ο κρόκος περιέχει μια χημική ουσία που ονομάζεται Picrocrocin, κάνοντας το σώμα σου πολύ ευαίσθητο στην αφή! Χρησιμοποίησέ τον στη μαγειρική ως μπαχαρικό.
Αβοκάντο. Οι Αζτέκοι το αποκαλούσαν «δέντρο των γεννητικών οργάνων»! Αυτό, όμως, δεν είναι αρκετό για να σε πείσει για τη δράση του. Σήμερα η επιστήμη επιβεβαιώνει ότι το αβοκάντο περιέχει ουσίες που θα «ξυπνήσουν» τις ορμές σου και θα τις διατηρήσουν για αρκετή ώρα!
Υπάρχει, όμως, και το…
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟ «ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ» ΤΟΥ ΣΕΞ!
Ginkgo biloba: Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της California, ένα δημοφιλές βότανο που κυκλοφορεί και στην ελληνική αγορά, το ginkgo biloba, «αυξάνει την επιθυμία και την απόλαυση και εντείνει τον οργασμό και τη διάθεση μετά το σεξ» στο 91% των γυναικών!
Ginseng: Και το ginseng είναι εξαιρετικά δημοφιλές βότανο για την ενίσχυση της λίμπιντο. Αυξάνει τη ροή του αίματος στην πυελική περιοχή, επιτυγχάνοντας, έτσι, καλύτερη διέγερση.
Δίκταμο: Βότανο με εξαιρετικές αφροδισιακές ιδιότητες, γι’ αυτό ονομάζεται και «έρωντας»! Το ελληνικό «βιάγκρα» φύεται αποκλειστικά στην Κρήτη.
Γράφει Βαλασία Τοκμακίδου, κλινική διαιτολόγος – διατροφολόγος, BSc, επιστημονική υπεύθυνη ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Θεσσαλονίκη, ιδρυτικό μέλος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
Πηγή: eleftherostypos.gr