Γραφει η Έφη Αλικάκου
Tα κύρια θέματα που τέθηκαν επί τάπητος στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών το Σάββατο, που συνήλθε υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο ήταν το ασφαλιστικό όσο και το ζήτημα της αναθεώρησης του Συντάγματος με το πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να προτείνει τη σύσταση δύο διακομματικών επιτροπών αποτελούμενων από εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης είτε πολιτικά πρόσωπα είτε τεχνοκράτες. Η Φώφη Γεννηματά αναφορικά με το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης, επισήμανε ότι ήδη λειτουργεί σχετική επιτροπή στη Βουλή και δεν είναι δυνατόν να σχηματισθεί και άλλη επιτροπή, που θα λειτουργεί παράλληλα ενώ το πολυπόθητο κλίμα της συναίνεσης δεν επιτεύχθηκε καθώς ο Σταύρος Θεοδωράκης αρνήθηκε συμμετοχή του κόμματός του στην επιτροπή για το ασφαλιστικό ενώ ο Βασίλης Λεβέντης έκανε λόγο για τον πανταχού παρόν κίνδυνο Grexit που επιτάσσει τη συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης. Στη διάρκεια της πολύωρης συζήτησης, ο Πρωθυπουργός άνοιξε και θέμα αλλαγής του εκλογικού νόμου. Ο κ. Πλακιωτάκης αντέδρασε, λέγοντας ότι το θέμα είναι εκτός της ατζέντας με την οποία συνεκλήθη η σύσκεψη. Το θέμα επί του οποίου έδειξαν να διαμορφώνονται συγκλίσεις ήταν αυτό της διαχείρισης του προσφυγικού.
Δίχως ενθουσιασμό μεν, με πολλές εντάσεις και μπηχτές δε εκατέρωθεν, εν τέλει όμως χωρίς αξιοπρόσεκτα αποτελέσματα που θα μπορούσαν να ενταχθούν σε ένα ευρύτερο κλίμα συναίνεσης και αλληλεγγύης. Την ίδια ώρα τη τιμητική τους έχουν οι ψίθυροι περί σπασμωδικών κινήσεων Αλέξη Τσίπρα με μοναδικό στόχο τη παράταση ενός κυβερνητικού βίου που κρέμεται από μία πολύ λεπτή κλωστή 153 βουλευτών κυβερνητικής πλειοψηφίας. Η πίεση εκατέρωθεν στο εσωτερικό και στο εξωτερικό της χώρας έχουν φθείρει το ΣΥΡΙΖΑ οδηγώντας τον μοιραία σε κινήσεις μπαλαντέρ ή μάλλον σε κινήσεις δημιουργίας εντυπώσεων με αποκορύφωμα αυτή την ετεροχρονισμένη κλήση για συναίνεση που απευθύνεται όμως σε «κουρασμένους» παίκτες. Με την εξαίρεση του κύριου Λεβέντη που ζει τις δικές του ιστορικές στιγμές.
«Αποκαμωμένοι», «Μουδιασμένοι», κι όμως «τσίμπησαν» το δόλωμα της πετονιάς του πρωθυπουργού που με αυτή τη κίνηση ματ ενίσχυσε για μία ακόμη φορά την επικοινωνιακή του τακτική και μάλιστα με όπλο μακράς διάτρησης. Κι αυτό γιατί στα μάτια πολλών πολιτών και παρατηρητών η κίνηση αυτή, που επί Γεωργίου Παπανδρέου θα θεωρούταν παραδοχή αδυναμίας και ήττας, χάρη στο μυστικό manual που ακολουθεί ο εγκέφαλος του πρωθυπουργού, μετετράπη σε πρώτης τάξεως στρατηγικό πλεονέκτημα. Αυτό επιθυμούσε άλλωστε και δεν κατάφερε να το κρύψει στις δηλώσεις που ακολούθησαν, τις οποίες εκμεταλλεύτηκε με μοναδικό σκοπό να χλευάσει τη συμμετοχή και τις προτάσεις των αρχηγών επιρρίπτοντας τους για μία ακόμη φορά τις ευθύνες για τη δραματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας εξαιτίας των μνημονίων που ψήφισαν. Σχεδόν λοιπόν μας είπε «Εγώ προσπάθησα να τα βρω μαζί τους, αυτοί δεν συνεννοούνται!» και τα κατάφερε για μία ακόμη φορά να κάνει τους απανταχού επικοινωνιολόγους να σκίσουν πτυχία και διατριβές.
Από τη μεριά τους βέβαια οι στενοί συνεργάτες του κύριου Τσίπρα επαίρονται για μία απότομη, θετική μεταστροφή του πολιτικού κλίματος με ευρύ διάλογο ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις για τα μείζονα ζητήματα, άποψη που φαντάζει τουλάχιστον too good to be true δεδομένων των περγαμηνών και των προθέσεων της παρούσας κυβέρνησης. Μένει να παρακολουθήσουμε με αμείωτο ενδιαφέρον αν αυτό το θέατρο του μεσονυχτίου θα γνωρίσει τόση επιτυχία ώστε να συνεχιστεί και για την επόμενη χρονιά στην ελληνική πολιτική σκηνή. Φοβού το 2016 και μέτρα φέρον!