Δευτέρα, 16 Μαΐου, 2022

Σήμερα η δίκη Ντράγκι στην Καρλσρούη

Δικάζεται σήμερα στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας στην Καρλσρούη η πολιτική που ανακοίνωσε πριν ένα περίπου χρόνο, αλλά δεν χρειάστηκε να εφαρμόσει μέχρι τώρα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντάγκι. Πρόκειται για το πρόγραμμα ΟΜΤ (Outright Monetary Transactions) που προβλέπει την εξαγορά ομολόγων χωρών της ευρωζώνης που βρίσκονται σε κρίση. Η ανακοίνωση και μόνο του προγράμματος έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην αλλαγή του κλίματος στις αγορές.

Το Δικαστήριο θα εξετάσει αν αυτή η πολιτική είναι συμβατή με το γερμανικό σύνταγμα. Κατά της πολιτικής ΟΜΤ ο πρόεδρος της γερμανικής Bundensbank Γενς Βάιντμαν, που υποστηρίζει ότι η αγορά των ομολόγων θα ισοδυναμούσε με τη νομισματική χρηματοδότηση των χωρών με την έκδοση χρήματος, γεγονός που θα οδηγούσε στον κίνδυνο υψηλού πληθωρισμού. Την υπεράσπιση της πολιτικής ΟΜΤ θα κάνει ο επίσης Γερμανός Γέοργκ Άσμουσεν μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, ο οποίος εκτιμά ότι θα υπάρξουν σημαντικές συνέπειες αν η ΕΚΤ αναγκαστεί να αποσύρει το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων που ανακοίνωσε πέρυσι τον Σεπτέμβριο, σε περίπτωση που το γερμανικό Δικαστήριο το κρίνει παράνομο.

Είναι προφανές ότι πολλά παίζονται σε αυτή τη δίκη, η οποία, καλώς ή κακώς, εντάσσεται και αυτή στην κόντρα Αμερικανών – Γερμανών για τις πολιτικές λιτότητας και για τον τρόπο διάσωσης της ευρωζώνης από την κρίση χρέους. Πολιτικοί παρατηρητές θεωρούσαν ότι η γραμμή υπεράσπισης Άσμουσεν είναι πολύ αμυντική και δεν στηρίζει ευθέως την πολιτική Ντράγκι, αλλά μόνο έμμεσα.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων