Σάββατο, 13 Αυγούστου, 2022

Συγγράμματα ΑΕΙ – Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ τελειώνει το κοινωνικό κράτος

Γράφει ο Γιάννης Παπαγεωργίου, Οικονομολόγος και Πολιτικός Στελέχους της Ν.Δ.

Αναστολή διανομής των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων στους φοιτητές και σπουδαστές της χώρας για το χειμερινό εξάμηνο 2017-2018 αποφασίστηκε σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συλλόγου Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων. Ποιος οδήγησε τον σύλλογο σε αυτή την δύσκολη απόφαση που συμβαίνει για πρώτη φορά; Προφανώς και πάλι το Υπουργείο Παιδείας.  Η κυβέρνηση που θα έδινε παροχές 12 δις στο ΄΄πρόγραμμα Θεσσαλονίκης΄΄, που θα έκανε αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, που θα καταργούσε τον ΕΝΦΙΑ και θα έσκιζε το μνημόνιο με στόχο την διεύρυνση της κοινωνικής αλληλεγγύης και την καταπολέμηση των ανισοτήτων, δείχνει για άλλη μία φορά το πραγματικό της πρόσωπο: την απόλυτη αδιαφορία και την ανικανότητα.

Η Κυβέρνηση ωστόσο έχει ένα τείχος προστασίας σε αυτές τις κατηγορίες με την απλή φράση «οι άλλοι καλύτεροι ήταν»; Αυτή η φράση για κακή τους τύχη έχει σταματήσει να λειτουργεί προστατευτικά στους πολλούς πολίτες, που βιώνουν καθημερινά τις αντιξοότητες. Τα συγκριτικά στοιχεία για την περίοδο 2012-2014 και 2015-μέχρι σήμερα φανερώνουν την αλήθεια. Πως ναι, οι άλλοι ήταν καλύτεροι στην περίοδο των μνημονίων! Σε αυτό προστίθεται και η παραπάνω περίπτωση.

Η ανακοίνωση του ΣΕΕΒ αναφέρει ότι για πρώτη φορά παίρνει μία τόσο δύσκολη και στενάχωρη απόφαση. Εν τούτοις, η κατάσταση για την περίοδο από το 2015 και μετά ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Το Υπουργείο Παιδείας, τώρα εξετάζει (Οκτώβριος 2017) τις πληρωμές για την περίοδο 2015-2016! Σε αυτό να προσθέσουμε και τις  περικοπές 55% που έχουν ήδη υποστεί. Τα δύο ως ανωτέρω δεδομένα δημιουργούν έναν καταστροφικό συνδυασμό για τον κλάδο.

HTML tutorial

Γεννιούνται εύλογα ερωτήματα:  αυτό ήταν το κοινωνικό κράτος και η προστασία των οικονομικά ασθενέστερων που οραματιζόταν η Κυβέρνηση; Με αυτούς τους τρόπους χτυπάει το κεφάλαιο και την κοινωνική αδικία; Αυτή είναι η δήθεν ‘’δωρεάν παιδεία’’;

Είναι άμεση ανάγκη η κυβέρνηση και ο υπουργός να βρουν λύση πριν να εξοντώσουν ακόμα έναν κλάδο όπου αντίκτυπο έχει και στην παιδεία της χώρας, που είναι δικαίωμα όλων των πολιτών.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων