Γράφει ο Βασίλης Τσούγκαρης
Όπως φαίνεται, αν και άλλαξε η κυβέρνηση όλοι εκείνοι που έχουν να κάνουν με την ΥΓΕΙΑ και ειδικά με τις «θέσεις» σε οργανισμούς παρέμειναν οι ΙΔΙΟΙ, όπως ΙΔΙΕΣ παρέμειναν και οι «τακτικές» αντιμετώπισης των ασθενών.
ΟΛΑ ΙΔΙΑ και φυσικά, «ΠΙΟ ΙΔΙΑ» στα ΚΕΠΑ, που το «ΣΦΑΞΙΜΟ» των ασθενών συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς, όπως με αμείωτους ρυθμούς, θα μπορούσαμε να πούμε μάλιστα και «αυξανόμενους» (που λένε και οι μορφωμένοι) συνεχίζονται και τα «ΘΑΥΜΑΤΑ» (βοήθεια μας).
Ο θόρυβος που έχει γίνει για όλα αυτά, αλλά ΚΥΡΙΩΣ για τη μεγάλη ΑΝΑΜΟΝΗ των ασθενών για να περάσουν ΚΕΠΑ με όσα συνεπάγεται αυτή, είχαν σαν αποτέλεσμα το ΙΚΑ να εκδώσει μια «ανακοίνωση» προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.
Να δούμε την ανακοίνωση…
«Έως 40 μέρες η πιστοποίηση αναπηρίας από τα ΚΕ.Π.Α!
Η Διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, με αφορμή επαναλαμβανόμενα δημοσιεύματα και αναρτήσεις για τις «πολύμηνες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην εξέταση των αιτημάτων για πιστοποίηση αναπηρίας από τα ΚΕ.Π.Α.», γνωστοποιεί τα παρακάτω:
Μέχρι τον Μάρτιο του περασμένου έτους, εξαιτίας της πολύμηνης απεργιακής κινητοποίησης των ιατρών-μελών των Υγειονομικών Επιτροπών, συσσωρεύτηκαν 68.000 αιτήματα προς εξέταση.
Σήμερα, μετά από συντονισμένες προσπάθειες της Δ/νσης Αναπηρίας & Ιατρικής της Εργασίας και των ιατρών του Ειδικού Σώματος, εκκρεμούν μόλις 6.280 αιτήματα προς εξέταση πανελλαδικά όταν τα νέα αιτήματα που εισήχθησαν το πρώτο δεκαπενθήμερο του τρέχοντος μηνός ανέρχονται σε 6.038!!!
Από τη στατιστική απεικόνιση επιβεβαιώνεται ο ελάχιστος πλέον χρόνος που απαιτείται από την κατάθεση του αιτήματος μέχρι την εξέταση του αιτούντος από τις υγειονομικές επιτροπές των ΚΕ.Π.Α., ο οποίος κυμαίνεται από 20-40 ημέρες για τα πρωτοείσακτα περιστατικά και από 2-3 μήνες για την εξέταση των ενστάσεων που κατατίθενται και αυτό εξαιτίας του ότι δεν μπορούν ιατροί που συμμετείχαν στην Πρωτοβάθμια Υγειονομική Επιτροπή να συμμετέχουν και στη Δευτεροβάθμια.
Μικρή απόκλιση από τους ανωτέρω χρόνους παρουσιάζουν ελάχιστα αιτήματα που αφορούν σε ειδικότητες οι οποίες συγκεντρώνουν μικρό πλήθος αιτημάτων καθώς και αυτών που εξετάζονται κατ’ οίκον.
Επισημαίνεται ότι στις περιπτώσεις που υποβάλλονται αιτήματα για παρατάσεις ήδη χορηγηθέντων συντάξεων και επιδομάτων, αυτά μπορούν να κατατίθενται τουλάχιστον 2 (δύο) μήνες προ της λήξης τους ώστε να διασφαλίζεται η αδιάλειπτη χορήγησή τους.
Ο τωρινός χρόνος ανταπόκρισης στα προς εξέταση αιτήματα είναι ο ιδανικότερος καθ’ ότι ο προγραμματισμός των ιατρών των υγειονομικών επιτροπών γίνεται σε συνάρτηση με τους συμμετέχοντες ιατρούς που υπηρετούν στους υγειονομικούς σχηματισμούς του ΠΕΔΥ των οποίων πρέπει να διασφαλίζεται η εύρυθμη λειτουργία.
Τέλος, ενημερώνουμε ότι κατά μέσο όρο εισέρχονται 11.000 νέα αιτήματα ανά μήνα και έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις για προγραμματισμό τουλάχιστον 1.200 υγειονομικών επιτροπών σε μηνιαία βάση που μπορούν να εξετάζουν από 15.000-19.000 αιτήματα.»
ΑΥΤΗ είναι η ανακοινωση, η οποία ΝΟΜΙΖΟΥΝ από το ΙΚΑ πως βάζει τα πράγματα στη θέση τους, μόνο που ΔΥΣΤΥΧΩΣ, έχει πολλές παραλείψεις, είναι θα λέγαμε «κομμένη και ραμμένη» στα μέτρα τους.
ΔΕΝ αναφέρουν για παράδειγμα τις ΣΚΟΠΙΜΕΣ καθυστερήσεις στην έκδοση αποτελεσμάτων που προέρχονται από «παρεμβάσεις» διευθυντών. Κάτι τέτοιο δεν συμφέρει να γίνεται γνωστό άλλωστε.
ΔΕΝ αναφέρουν για τις ΑΠΑΝΘΡΩΠΕΣ αντιμετωπίσεις των ασθενών (κατόπιν κρυφών – φανερών οδηγιών) οι οποίες έχουν σαν στόχο και σαν αποτέλεσμα την ΠΑΡΑΝΟΜΗ μείωση ποσοστών αναπηρίας προκειμένου να κοπούν τα επιδόματα.
ΔΕΝ αναφέρουν πως από καταγγελίες ασθενών προς τον Συνήγορο του Πολίτη, αλλά και προσφυγές ασθενών στη δικαιοσύνη προκύπτει πως μέλη επιτροπών ΑΓΝΟΟΥΝ (η δεν ξέρουν να διαβάζουν;) ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ βγάζοντας τες ΑΚΥΡΕΣ (κάτι που συμβαίνει και με τις παρεμβάσεις διευθυντών) ΣΦΑΖΟΝΤΑΣ τους ασθενείς.
ΔΕΝ αναφέρουν ΠΟΛΛΑ από το ΧΑΟΣ των ΚΕΠΑ.
Μιλούν στην ανακοίνωση για «Δημιουργία προϋποθέσεων προγραμματισμού 1200 υγειονομικών επιτροπών», μόνο που αυτά είναι περσινά ξινά σταφύλια που λέει και ο λαός, και έχουν μείνει στον….. προγραμματισμό.
Τέλος, αν και θα μπορούσα να αναφέρω τα μύρια όσα, το φταίξιμο οι διοικητικοί, το ρίχνουν όπως ΠΑΝΤΑ στους γιατρούς, και ΟΧΙ στους «γραφιαδες» και τους σχεδιαστές του υπουργείου, αλλά και στις ηγεσίες των τελευταίων πολλών ετών οι οποίες ΔΙΕΛΥΣΑΝ την υγεία.
Σίγουρα λοιπόν μας κοροϊδεύουν όταν ισχυρίζονται πως ο «τωρινός χρόνος ανταπόκρισης είναι ο ιδανικότερος».
Ας προσθέσουν στο χρόνο αυτό όλα όσα «ξέχασαν», ας βάλουν μάλιστα και τις 1200 επιτροπές που είναι στα «σχέδια», και το συζητάμε μετά το αποτέλεσμα.