Μέχρι πρόσφατα η Ελβετία ήταν ο χρυσός παράδεισος όπου οι πλούσιοι ευρωπαίοι είχαν τη δυνατότητα να κρύψουν τα εκατομμύριά τους από την Εφορία. Τώρα όμως που όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις βάζουν στο μικροσκόπιο καταθέσεις των πλούσιων πολιτών τους στο εξωτερικό, φαίνεται ότι το να έχει κανείς τραπεζικό λογαριασμό στην Ελβετία αρχίζει να χάνει την αίγλη του, αναφέρουν οι «Τάιμς» του Λονδίνου.
Πλούσιοι ευρωπαίοι αρχίζουν να μεταφέρουν δισεκατομμύρια ευρώ που είχαν σε ελβετικές τράπεζες, προτιμώντας είτε να τα πάνε σε τρίτα κράτη είτε να τα επαναπατρίσουν πληρώνοντας τους ανάλογους φόρους στις χώρες τους. Η κυβέρνηση της Βρετανίας, για παράδειγμα, εκτιμά πως οι πολίτες της έχουν σε λογαριασμούς ελβετικών τραπεζών περίπου 47,3 δισ. ευρώ, από τα οποία το Λονδίνο σκοπεύει να εισπράξει φόρους 6,3 δισ.
Οι ίδιες οι ελβετικές τράπεζες, σύμφωνα με πηγές των «Τάιμς», παραδέχονται ότι δυτικοευρωπαίοι μεγαλοκαταθέτες αρχίζουν να παίρνουν τα χρήματά τους. Όπως αποκάλυψε πριν από λίγες ημέρες ο διευθύνων σύμβουλος της Credit Suisse Μπράντι Ντούγκαν, οι πελάτες του από τη Δυτική Ευρώπη αναμένεται να σηκώσουν φέτος από την τράπεζα 5,7 δισ. Ολόκληρο το 2012 ευρωπαίοι καταθέτες πήραν από λογαριασμούς της Credit Suisse 5,6 δισ. ευρώ. Αντίστοιχες προβλέψεις έχει κάνει και η UBS. Η ελβετική τράπεζα εκτιμά ότι φέτος θα φύγουν από την τράπεζα ευρωπαϊκά κεφάλαια 24,4 δισ.
Υψηλόβαθμο στέλεχος χρηματοπιστωτικού ιδρύματος που εξειδικεύεται στην ιδιωτική τραπεζική αποκάλυψε στους «Τάιμς» ότι πολλοί πελάτες βγάζουν τα χρήματά τους από την Ελβετία για να συνάψουν συμφωνίες με τις φορολογικές Αρχές των χωρών διαμονής τους. Η τάση αυτή αναμένεται ότι θα συνεχιστεί όχι μόνο φέτος αλλά και το 2014 καθώς πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν επιβάλει συγκεκριμένες προθεσμίες για τη δήλωση μυστικών καταθέσεων που έχουν πολίτες τους σε ελβετικές τράπεζες. Απειλούν μάλιστα ότι εάν δεν δηλωθούν οι καταθέσεις αυτές, οι φόροι που θα επιβληθούν μετά την πάροδο της σχετικής προθεσμίας θα είναι ακόμη πιο τσουχτεροί.
Προφανώς οι Ελβετοί πληρώνουν για μια από τις πολλές όψεις αυτής της παγκόσμιας κρίσης που έχει να κάνει και με το καινούργιο μοίρασμα των ασφαλών καταφυγίων του χρήματος ανά τον κόσμο. Επειδή πάντως υπάρχει η παράδοση και επειδή θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνουν μέσα σε μια νύχτα μια χώρα που θα ζει πουλώντας σοκολατάκια, σουγιάδες και ρολόγια, θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον η «απάντηση» που θα δώσουν για τη δική τους «τραπεζική κρίση» οι Ελβετοί.