Μιλώντας στην Frankfurter Allgemeine Zeitung, ο Αουγκούστο Σάντος Σίλβα άσκησε κριτική στα προγράμματα προσαρμογής που επιβλήθηκαν σε Ελλάδα και Πορτογαλία και είπε: ” ότι κάθε χώρα χρειάζεται το δικό της πρόγραμμα” και ότι “δεν υπάρχει μία συνταγή για όλες τις χώρες τις κρίσης”. Πιο αναλυτικά, δήλωσε: «Θεωρούμε ότι τα προγράμματα προσαρμογής που επιβλήθηκαν σε χώρες όπως η Πορτογαλία και η Ελλάδα ήταν αντιπαραγωγικά. Δεν μπορεί κάποιος να εξυγιάνει τα δημοσιονομικά την ώρα που η οικονομία βρίσκεται σε βαθιά ύφεση. Ως εκ τούτου αποφασίσαμε να μειώσουμε τον ρυθμό (σ.σ. δημοσιονομικής εξυγίανσης) και ταυτόχρονα να λάβουμε μέτρα ώστε να μπορέσει να ανακάμψει η οικονομία».
Ο κ. Σίλβα μίλησε επίσης και για τις αποφάσεις της κυβέρνησης μειοψηφίας που ανέλαβε τη χώρα, μέσα στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και κάποιες που αφορούν την ακύρωση περικοπών σε μισθούς και συντάξεις και ορισμένες φορολογικές επιβαρύνσεις που είχαν επιβληθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση. Ο ίδιος εξήγησε: «δεν ασκήσαμε κριτική στο πρόγραμμα της τρόικας επειδή ήμασταν κατά της δημοσιονομικής εξυγίανσης και των περικοπών. Ήμασταν όμως της άποψης ότι μια ταχεία και δραστική εξυγίανση δεν θα εξυπηρετούσε τους στόχους μας. Η οικονομική πολιτική δεν πρέπει να βαθαίνει την ύφεση».
Ο υπουργός Εξωτερικών εξήγησε στη γερμανική εφημερίδα ότι η κυβέρνησή του όχι μόνο δεν αύξησε τις δημόσιες δαπάνες, αλλά τις περιόρισε και ανέλυσε τη στρατηγική που ακολουθήθηκε: «Το σημαντικότερο και πιο αποτελεσματικό μέτρο ήταν η ακύρωση των περικοπών στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και στις συντάξεις. Αυτό το μέτρο έδωσε πίσω σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους το εισόδημά τους. Οι οικογένειές τους μπόρεσαν έτσι να δαπανήσουν περισσότερα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί η κατανάλωση στην Πορτογαλία».
Τέλος, ο υπουργός ανέφερε πως η χώρα του δεν η Πορτογαλία δε θέτει τον εαυτό της εκτός της ευρωπαϊκής δημοσιονομικής πειθαρχίας και ότι «η οικονομική πολιτική πρέπει να βοηθά αντικυκλικά την οικονομική ανάκαμψη και όχι να βαθαίνει την ύφεση. Η επιτυχία (σ.σ. των μέτρων) μας δικαίωσε, όπως δείχνουν οι αριθμοί για το 2016: Στην Πορτογαλία δημιουργήθηκαν πάνω από 100.000 θέσεις εργασίας. Το δημόσιο έλλειμμα έπεσε στο 2% του ΑΕΠ και η οικονομία αναπτύσσεται».