Η Ιταλία αποχαιρετά τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, που άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 86 ετών, μετά από σοβαρά προβλήματα υγείας. Ο «Καβαλιέρε», όπως τον αποκαλούσαν, υπήρξε ο άνθρωπος που άλλαξε κατά πολύ το πολιτικό όσο το μιντιακό τοπίο της Ιταλίας αλλά και όλης της Ευρώπης. Τέσσερις φορές πρωθυπουργός, ιδρυτής του κόμματος Forza Italia, μεγιστάνας των κατασκευών και των media, γνωστός για τα προβλήματα με τη Δικαιοσύνη και τα πάρτυ μπούνγκα – μπούνγκα, υπήρξε αποτελεσματικός αλλά και λαΪκιστής και σίγουρα ένας από τους πλέον αμφιλεγόμενους πολιτικούς.
Ο πολιτικός – σόουμαν, όπως τον έχουν χαρακτηρίσει τα μεγαλύτερα μέσα ενημέρωσης του κόσμου, υπήρξε μία από τις πιο αμφιλεγόμενες προσωπικότητες της Δυτικής πολιτικής σκηνής και κυριάρχησε στα πολιτικά πράγματα για τουλάχιστον τρεις δεκαετίες.
Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι πέρασε τα πρώτα χρόνια της ζωής του, «χτίζοντας» την επιχειρηματική του «αυτοκρατορία». Ξεκίνησε από τον κατασκευαστικό κλάδο και αργότερα επεκτάθηκε στα μέσα ενημέρωσης δημιουργώντας μια αυτοκρατορία, η οποία στη συνέχεια τον βοήθησε να επιδιώξει την πολιτική του καριέρα. Και όπως υποστήριζε από την πρώτη στιγμή, μπήκε στην πολιτική για να βοηθήσει τον ιταλικό λαό, καθώς ο ίδιος έβγαινε ζημιωμένος.
Στις 24 Απριλίου του 1994, σχημάτισε κυβέρνηση, το 1996 έχασε την εξουσία ενώ το 2001, επανήλθε υποσχόμενος οικονομική ευημερία και αυξήσεις συντάξεων. Έμεινε στην εξουσία έως το 2006, σπάζοντας το ρεκόρ του μακροβιότερου πρωθυπουργού της χώρας από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η διεθνής του παρουσία έχει αφήσει ιστορία, όχι απαραίτητα για τους σωστούς λόγους.
«Ξέρω έναν παραγωγό που κάνει μία ταινία για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης των Ναζί στην Ιταλία. Θέλω να σας προτείνω το ρόλο του διοικητή» είχε πει στον Όλαφ Σολτς, με χιούμορ που πολύ συχνά έφτανε στα όρια της προσβολής.
«(Είπα στον Μεντβέντεφ ότι) ο Ομπάμα έχει ό,τι χρειάζεται για να τα βρούνε. Είναι νέος, είναι όμορφος και έχει καλό μαύρισμα» ανέφερε κάποια στιγμή ο Μπερλουσκόνι.
Δεν στάματησε να προκαλεί περιστατικά που τάραζαν τις διπλωματικές σχέσεις, όταν άφησε την Άγκελα Μέρκελ να τον περιμένει για να μιλήσει στο τηλέφωνο.
Παρότι κατάφερε να επιστρέψει στην πολιτική σκηνή το 2008, οι θητείες του στην κυβέρνηση επισκιάζονταν κάθε φορά από σειρά σκανδάλων και δικαστικών περιπετειών. Αντιμετώπισε κατηγορίες για απάτη, φοροδιαφυγή, διαφθορά, αλλά και την κατηγορία της δωροδοκίας μαρτύρων για τα μπούνγκα – μπούνγκα πάρτι.
Μεταξύ άλλων, είχε τηλεφωνήσει σε αστυνομικό τμήμα για να βγάλουν από το κρατητήριο τη 17χρονη, τότε, Καρίμα που είχε συλληφθεί για πορνεία. η ίδια τον υποστήριζε μέχρι την αθώωση του.
Αμφιλεγόμενες ήταν οι σχέσεις του με ηγέτες, όπως ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Μουαμάρ Καντάφι της Λιβύης, ενώ με την είδηση του θανάτου του, τα συλλυπητήρια μηνύματα φτάνουν απ’ όλο τον κόσμο, αλλά και ολόκληρο το πολιτικό φάσμα της Ιταλίας.
Συγκίνηση για τον «Καβαλιέρε» – Την Τετάρτη η κηδεία
Η σορός του Σίλβιο Μπερλουσκόνι μεταφέρθηκε στη βίλα του στο Άρκορε, λίγο έξω από το Μιλάνο, όπου έχει συγκεντρωθεί πλήθος κόσμου.
Κόσμος, δημοσιογράφοι αλλά και αστυνομικές δυνάμεις συγκεντρώθηκαν έξω από το σπίτι του «Καβαλιέρε».Την Τετάρτη αναμένεται η κηδεία δημόσια δαπάνη στο Ντουόμο του Μιλάνου, ενώ την ίδια μέρα κηρύχθηκε εθνικό πένθος.
Με τον Μπερλουσκόνι τελειώνει μια εποχή, εφόσον υπήρξε μια ποικιλόμορφη προσωπικότητα που ξεχώρισε με τις ιδέες, το έργο του και τις συχνά αμφιλεγόμενες τοποθετήσεις του στους τομείς της επιχειρηματικότητας, της επικοινωνίας και της πολιτικής, διαμορφωνοντας την μεταπολεμική Ιταλία για περίπου 40 χρόνια.
Ανταπόκριση – Ιταλία: Κρίστιαν Μαύρης
Ο «Καβαλιέρε» που αγάπησε τη Μίλαν
Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι υπήρξε το μεγάλο αφεντικό της Μίλαν από το 1986 έως το 2017. Ανέλαβε έναν σύλλογο ο οποίος ήταν στα όρια της χρεωκοπίας και τον οδήγησε στην κορυφή της Ευρώπης. Μέσα σε αυτά τα 31 χρόνια, η Μίλαν του Μπερλουσκόνι κατέκτησε 8 φορές το πρωτάθλημα Ιταλίας και πέντε φορές την κορυφή της Ευρώπης.