Πέμπτη, 30 Μαρτίου, 2023

Σήμερα η απόφαση για την εκταμίευση της δόσης των 7,7 δισ. ευρώ

Το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας αποφασίζει σήμερα την εκταμίευση της δόσης των 7,7 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, έπειτα από σχετική εισήγηση της Ομάδας Εργασίας (EWG) του Εurogroup.

Χθες ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης εμφανίστηκε απολύτως βέβαιος ότι η απόφαση για την εκταμίευση θα ληφθεί σήμερα, υπογραμμίζοντας ότι το διοικητικό συμβούλιο του ΕΜΣ θα διαπιστώσει ότι όλες οι προϋποθέσεις για την εκταμίευση πληρούνται.

Κάποιες λεπτομέρειες, όπως είπε, που υπήρχαν χθες θα διευθετηθούν χωρίς καμία δυσκολία μέχρι σήμερα το απόγευμα που θα γίνει η τηλεδιάσκεψη.

Προχθές στην τηλεδιάσκεψη του εκτελεστικού συμβουλίου του ΕΜΣ, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, είχε διαβεβαιώσει τους θεσμούς και τους ομολόγους του ότι η κυβέρνηση θα διευθετήσει όλες τις εκκρεμότητες πριν από τη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου.

Οι εκκρεμότητες είχαν σχέση με το ΔΝΤ, το οποίο ζητούσε κάποιες διαβεβαιώσεις σε σχέση με τη συμφωνία της δεύτερης αξιολόγησης. Για τους Ευρωπαίους μετά τη αναίρεση της απόφασης του Συμβουλίου Εφετών, που στην ουσία σταματάει τη διαδικασία της δίωξης των τριών εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ, δεν υπάρχει κάποιο ανοικτό θέμα. Το σχέδιο της σημερινής απόφασης του ΕΜΣ προβλέπει ότι η Ελλάδα θα λάβει 7,7 δισ. ευρώ από τα 8,5 δισ. ευρώ που προβλέπει η απόφαση του Εurogroup της 15ης Ιουνίου. Από τα 7,7 δισ. ευρώ τα 6,9 δισ. ευρώ αφορούν εξυπηρέτηση χρέους και τα υπόλοιπα 800 εκατ. ευρώ αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. Μέχρι τις 31 Οκτωβρίου θα δοθούν άλλα 800 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή επίσης ληξιπρόθεσμων οφειλών, ωστόσο, θα ολοκληρωθεί η διάθεση του ποσού των 8,5 δισ. ευρώ της δόσης, που απορρέει από τη δεύτερη αξιολόγηση.

Πάντως, για τα χρήματα που θα δοθούν για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών έχουν τεθεί προϋποθέσεις από τους δανειστές, τις οποίες είχε επισημάνει και ο πρόεδρος του Εurogrpoup Γερούν Ντάισελμπλουμ στις 15 Ιουνίου, όταν επιτεύχθηκε η συμφωνία για την αξιολόγηση.

Συγκεκριμένα, η Ελλάδα θα πάρει τα 800 εκατ. ευρώ που θα λάβει εντός του Ιουλίου, εφόσον έχει διαθέσει το 80% των χρημάτων από τα 1,8 δισ. ευρώ που είχε λάβει το φθινόπωρο του 2016 για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Για τα υπόλοιπα 800 εκατ. ευρώ, τα οποία θα δοθούν το φθινόπωρο σε μια ή περισσότερες δόσεις, η χώρα μας θα πρέπει να έχει διαθέσει από ίδιους πόρους άλλα 400 εκατ. ευρώ για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών. Η αναλογία που έχει συμφωνηθεί είναι για κάθε 2 ευρώ που δίνουν οι δανειστές η Ελλάδα να δίνει άλλο 1 ευρώ.
Με την εκταμίευση της δόσης των 7,7 δισ. ευρώ, το συνολικό ποσό που θα έχει λάβει η χώρα μας, στο πλαίσιο του δεύτερου και τρίτου προγράμματος διάσωσης, θα ανέλθει σε 161,2 δισ. ευρώ, ενώ άλλα 52,9 δισ. ευρώ έχουν δοθεί από τους Ευρωπαίους εταίρους υπό μορφή διμερών δανείων, στο πλαίσιο της πρώτη διάσωσης του 2010.

Η Ελλάδα δεν περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης του Εurogroup της προσεχούς Δευτέρας, ελλείψει αντικειμένου, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά ύστερα από πολλούς μήνες.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων