Κυριακή, 28 Νοεμβρίου, 2021

Συμβολαιογράφοι κατά Κωνσταντοπούλου – Μας τραμπουκίζει

Η Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος καταδικάζει τα νέα κρούσματα επιθέσεων κατά των συμβολαιογράφων που προσπάθησαν να διενεργήσουν πλειστηριασμούς στο Ειρηνοδικείο Αθηνών μιλώντας για προσπάθεια εκφοβισμού μέσω τραμπουκισμών. Επίσης αναφέρει ότι λυπάται για τη συμμετοχή της Ζωής Κωνσταντοπούλου στα επεισόδια σημειώνοντας «λυπούμαστε ιδιαίτερα για τη συμμετοχή και μάλιστα με ιδιαίτερα διακριτό τρόπο, στα χθεσινά επεισόδια, προσώπου που έχει καταλάβει, έστω και για πολύ μικρό χρονικό διάστημα, θέση με κορυφαίο θεσμικό ρόλο και έχει και την ιδιότητα του δικηγόρου. Εχθές, όμως, γίναμε μάρτυρες μιας απαράδεκτης αντιστροφής αυτής της κατάστασης. Με αφορμή αστήρικτες καταγγελίες από πρόσωπα που δεν είχαν κανονικά το δικαίωμα να βρίσκονται σε απόσταση επαφής με τους συναδέλφους συμβολαιογράφους, ταλαιπωρήθηκαν για ώρες οι συνάδελφοι σε Αστυνομικό Τμήμα, μόνο και μόνο επειδή προσπάθησαν να πράξουν αυτό που ο νόμος τους επιβάλλει, όπως, προς τιμήν τους, αμέσως διέγνωσαν οι αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές, μόλις επιλήφθηκαν της υπόθεσης.»

Σε ανακοίνωση τους επισημαίνουν ότι «η διενέργεια του πλειστηριασμού αποτελεί σύμφωνα με το νόμο, καθήκον του συμβολαιογράφου, ο οποίος, εφόσον οριστεί ως υπάλληλος του πλειστηριασμού, οφείλει να τον διενεργήσει. Αντίστοιχα αποτελεί υποχρέωση των αστυνομικών αρχών να προστατεύσουν τη διενέργεια κάθε τέτοιου πλειστηριασμού.»

Ακόμα τονίζουν ότι οι συμβολαιογράφοι όπως και οι συμβολαιογραφικοί σύλλογοι έχουν επιδείξει κοινωνική ευαισθησία με το να απέχουν επί πολλούς μήνες από τη διενέργεια πλειστηριασμών για σειρά περιπτώσεων για ποσά μέχρι και 300.000 ευρώ και συμπληρώνουν:

«Αναρωτιόμαστε,άλλωστε, ποιοι αναξιοπαθούντες αποφεύγουν να καταβάλουν χρέη ύψους 300.000 ευρώ και γιατί θα έπρεπε να αποφεύγονται οι πλειστηριασμοί που αφορούν αυτή την κατηγορία οφειλετών. Μας είναι δύσκολο να καταλάβουμε την αλληλεγγύη προς αυτούς τους οφειλέτες, ειδικά όταν συνοδεύεται από την στοχοποίηση των συναδέλφων συμβολαιογράφων, που πράττουν, όπως ειπώθηκε, απλώς το καθήκον τους.

Η Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος θα βρίσκεται πάντοτε στο πλευρό κάθε συναδέλφου που τυχόν αντιμετωπίσει προσπάθειες εκφοβισμού επειδή, σύμφωνα με το νόμο και εκτελώντας υποχρέωση που του επιβάλλεται, διενεργεί πλειστηριασμό, όπως βρέθηκε και εχθές.

Τέλος, δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι, μια από τις ανυπόστατες κατηγορίες που εκτοξεύθηκαν κατά των συναδέλφων, ήταν ότι δήθεν διενεργούσαν από το κυλικείο του Ειρηνοδικείου ηλεκτρονικό πλειστηριασμό. Φυσικά τέτοια περίπτωση δεν ήταν δυνατόν να υπάρχει, αφού η διαδικασία και το σύστημα διενέργειας ηλεκτρονικών πλειστηριασμών δεν έχει ακόμη ξεκινήσει.

Όταν, όμως, σύντομα, ξεκινήσει, υπό την ιδιοκτησία και την εποπτεία των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων, θα παρέχει τα εχέγγυα απολύτως ανοιχτών, διαφανών και αδιάβλητων πλειστηριασμών, πράγμα που ενοχλεί εξαιρετικά ορισμένα κυκλώματα.

Δεν μπορούμε, λοιπόν και εμείς να μην αναρωτηθούμε: Μήπως, πίσω από όλα τα μεγάλα λόγια, ο καυγάς γίνεται για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων άμεσα συνδεδεμένων με τη διαδικασία πλειστηριασμού;» καταλήγει η Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδας.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων