Δευτέρα, 23 Μαΐου, 2022

Συνάντηση Τσίπρα – Αναστασιάδη στις Βρυξέλλες για το Κυπριακό

Η αξιολόγηση του προσχεδίου του εγγράφου Άιντε, που δόθηκε χθες στα ενδιαφερόμενα μέρη, και ο συντονισμός Αθήνας-Λευκωσίας ενόψει της διάσκεψης για το Κυπριακό, που ξεκινά στις 28 Ιουνίου στο θέρετρο Κρανς Μοντάνα της Ελβετίας, αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, σήμερα στις Βρυξέλλες.

Το έγγραφο χωρίζεται σε τέσσερις βασικούς πυλώνες, με καταγεγραμμένες τις θέσεις των πλευρών όσον αφορά τα διάφορα επίπεδα ασφάλειας, την συνταγματική, την εσωτερική και εξωτερική ασφάλεια, και την εφαρμογή της λύσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο έγγραφο των εννέα σελίδων, επισυνάπτεται, ως παράρτημα, το έγγραφο που είχαν ετοιμάσει τεχνοκράτες στις αρχές του χρόνου στο Μον Πελεράν της Ελβετίας.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει, επίσης, συναντήσεις με την Τερέζα Μέι και την ‘Ανγκελα
Μέρκελ.

Συνάντηση Τσίπρα-Αναστασιάδη

Για τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ, ενημέρωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη συνάντηση που είχαν, στο περιθώριο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Κατά τη συνάντηση έγινε συζήτηση και αξιολόγηση επί του εγγράφου που κατέθεσε ο διαπραγματευτής του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν ‘Αιντε. Επιπλέον, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αποφασίστηκε ο συντονισμός ενόψει των επαφών που θα έχουν και οι δύο ηγέτες σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής, καθώς και για την συζήτηση που θα γίνει στο πλαίσιο της Συνόδου απόψε για τις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Τηλεφωνική επικοινωνία Πενς-Ακιντζί για το Κυπριακό

Συνομιλία με τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο Μάικ Πενς είχε αργά το απόγευμα της Τετάρτης ο Τούρκος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, και όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, η τηλεφωνική επικοινωνία έγινε με πρωτοβουλία του Αμερικανού Αντιπροέδρου.

Ο κ. Ακιντζί είπε στον κ. Πενς ότι η τούρκικη πλευρά θα παρακαθίσει με αποφασιστικότητα στο Κραν Μοντάνα για μια ομοσπονδιακή λύση που θα βασίζεται στην πολιτική ισότητα των δύο συνιστωσών πολιτειών, καταβάλλει προσπάθεια από την αρχή για μια λύση και πως οι εντατικές προσπάθειες των τελευταίων δύο χρόνων έχουν φτάσει στο τελευταίο επίπεδο.Ο Τούρκος ηγέτης ανέφερε επίσης στον Αμερικανό Αντιπρόεδρο ότι είναι σημαντικό όλες οι πλευρές να παραμείνουν πιστές στην συμφωνία της 4ης Ιουνίου στη Νέα Υόρκη σχετικά με την αλληλένδετη και παράλληλη συζήτηση των 6 κεφαλαίων.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου σχετικά με την σημερινή τηλεφωνική επικοινωνία του Αμερικάνου αντιπροέδρου με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, ανέφερε σε γραπτή ανακοίνωση ότι «ο Αντιπρόεδρος «υπογράμμισε την αμερικανική υποστήριξη στην έναρξη των υπό τη διευκόλυνση των Ηνωμένων Εθνών συνομιλίες στην Ελβετία και εξέφρασε την ελπίδα όπως οι ηγέτης των Ε/κ και Τ/κ συμφωνήσουν σε μία διευθέτηση η οποία θα επανενώνει την Κύπρο ως μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία προς όφελος όλων των Κυπρίων»

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων