Πέμπτη, 19 Μαΐου, 2022

Συντηρητική «επέλαση» στο Ισραήλ

Ιδιαίτερα «θερμή» εμφανίζεται η προεκλογική περίοδος στο Ισραήλ, με συνεχείς αντεγκλήσεις και διαξιφισμούς για ενδεχόμενο πολυδάπανο σχέδιο στρατιωτικής επέμβασης στο Ιράν να πυροδοτούν αντιδράσεις στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.

Πρώτος άνοιξε το «χορό» των κατηγοριών ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ Εχούντ Ολμέρτ, ο οποίος ισχυρίζεται ότι ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου σπατάλησε 2 δισεκατομμύρια δολάρια σε σχέδιο πάταξης της ιρανικής απειλής, το οποίο έμεινε τελικά στα..χαρτιά!

Από την πλευρά του, ο νυν πρωθυπουργός της χώρας αρνήθηκε κατηγορηματικά τους εν λόγω ισχυρισμούς, χαρακτηρίζοντας τις δηλώσεις Ολμέρτ ως «ανεύθυνες».

Την ίδια στιγμή, η κοινή γνώμη του Ισραήλ παρακολουθεί εμβρόντητη τους μύδρους που εξαπολύονται εκατέρωθεν και δεν ελπίζει σε ουσιαστικές αλλαγές μετά τις εκλογές της 22ας Ιανουαρίου.

Την δυναμικότητα των χιλιάδων «Αγανακτισμένων» πολιτών που είχαν κατακλύσει τους δρόμους του Τελ Αβίβ και της Ιερουσαλήμ σε ένδειξη διαμαρτυρίας απέναντι στις άκρατες νεοφιλελεύθερες πρακτικές της κυβερνητικής παράταξης έχει διαδεχθεί πλέον μια πρωτοφανής αδράνεια, που καταμαρτυρεί τη βαθιά κόπωση του ισραηλινού λαού.

Απογοητευμένη από την ανικανότητα των διαδοχικών κυβερνήσεων να δώσουν καίριες λύσεις σε ζητήματα εθνικής ασφάλειας, η κοινή γνώμη της χώρας δεν αντιδρά στις κατηγορίες ότι ο Νετανιάχου έβαλε.. βαθιά το χέρι στον κρατικό κορβανά, ενώ με την ψήφο της ετοιμάζεται να του χαρίσει μια ακόμη τετραετία στην πρωθυπουργία του Ισραήλ.

Αν συνυπολογιστεί και η θετική στάση των Ισραηλινών απέναντι στις πρόσφατες διπλωματικές «κορώνες» του νυν πρωθυπουργού τους, ο οποίος δεν δείχνει διατεθειμένος να αμβλύνει την αδιαλλαξία του στο παλαιστινιακό ζήτημα, αναδεικνύεται σε όλο της το εύρος η βαθιά συντηρητική στροφή της ισραηλινής κοινωνίας.

Τι κι αν ο Πρόεδρος της χώρας Σιμόν Πέρες καλεί τον Νετανιάχου να μετριάσει τους τόνους, τι κι αν οι σοσιαλιστές προσπαθούν να ενισχύσουν τον διάλογο με τον μετριοπαθή ηγέτη των Παλαιστινίων Αμπάς, οι Ισραηλινοί πολίτες είναι αποφασισμένοι να επανεκλέξουν τον «σκληροπυρηνικό» Νετανιάχου, ενώ σημαντική μερίδα ψηφοφόρων θα κινηθεί προς το ακροδεξιό θρησκευτικό κόμμα «Το σπίτι των Εβραίων».

Δεδομένης της έκρυθμης κατάστασης που επικρατεί στη Μέση Ανατολή στον απόηχο της «Αραβικής Άνοιξης» και με τη Χαμάς να ανασυντάσσεται και να εκδηλώσει με κάθε τρόπο τη μαχητικότητα της, αυτό που απομένει να αποδειχθεί είναι εάν ο ισραηλινός λαός κληθεί να πληρώσει σε ανθρώπινες ζωές το τίμημα της σιωπηρής του συνενοχής στην περίπτωση μιας νέας παλαιστινιακής εξέγερσης..

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων