Τρεις πιθανές εκδοχές ως προς το τι οδήγησε στη διπλωματική απομόνωση του Κατάρ, έδωσε ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου, Άγγελος Συρίγος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 fm».
«Οι σχέσεις του Κατάρ με τα γειτονικά του κράτη δεν είναι καλές εδώ και χρόνια. Το Κατάρ ενοχλεί τα κράτη της περιοχής, έχει καλές σχέσεις με το Ιράν, έχει πάρα πολλά λεφτά, έχει το μεγαλύτερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στον κόσμο» ανέφερε και εξήγησε: «Η πρώτη εκδοχή γιατί έγινε αυτό είναι ότι πήραν πράσινο φως από τον Τραμπ -στο Κατάρ υπάρχει η μεγαλύτερη αμερικανική στρατιωτική βάση της περιοχής- του είπαν “θα σκληρύνουμε τη στάση μας” και τους είπε: “προχωρήστε”. Η δεύτερη εκδοχή είναι ότι ο Τραμπ “έτριξε τα δόντια” (στις χώρες του Κόλπου) σε σχέση με την υποστήριξη προς το Ισλαμικό Κράτος, οπότε ακολούθησαν την τακτική, που ακολουθούν οι μαφιόζοι σε αυτές τις περιπτώσεις, οι οποίοι όταν βλέπουν ότι τα πράγματα είναι άσχημα, βγάζουν μπροστά τον πιο αδύναμο κρίκο και του επιτίθενται. Γιατί ουσιαστικά όλα τα κράτη του Κόλπου χρηματοδοτούσαν το Ισλαμικό Κράτος, αλλά ξαφνικά βγαίνουν όλοι και κατηγορούν το Κατάρ για κάτι που κάνανε και οι ίδιοι. Υπάρχει και μία τρίτη εκδοχή, που σχετίζεται με την τρομοκρατία στην Ευρώπη. Το Κατάρ χρηματοδοτεί το δίκτυο των Αδελφών Μουσουλμάνων σε όλη την Ευρώπη. Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι έχουν τις περισσότερες διασυνδέσεις στην Ευρώπη, ακόμη και στην Ελλάδα που έχουμε γύρω στους 55 παράνομους χώρους προσευχής, η πλειοψηφία τους ελέγχεται από το δίκτυο των Αδελφών Μουσουλμάνων. Πιθανόν οι Βρετανοί να θεωρούν ότι οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι ήταν είτε εν γνώση των τρομοκρατικών επιθέσεων ή τις είχαν διοργανώσει κιόλας και μ’ αυτόν τον έμμεσο τρόπο πιέζεται το Κατάρ, που τους χρηματοδοτεί, να σταματήσει τη χρηματοδότησή τους».
Ο κ. Συρίγος εξέφρασε την άποψη ότι «το Κατάρ βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση και […] μόνος τους σύμμαχος στην ευρύτερη περιοχή είναι η Τουρκία με την οποία ταυτίζονται σε πολλά πράγματα και δευτερευόντως το Ιράν, το οποίο όμως είναι σιιτικό». Προέβλεψε δε πως «εάν πίσω από όλη αυτή την ιστορία είναι η τρομοκρατία στην Ευρώπη, το Κατάρ θα διακόψει σίγουρα την χρηματοδότηση προς τους Αδελφούς Μουσουλμάνους».
«Το Κατάρ δε θα θελήσει να ζητήσει ευθέως βοήθεια από την Τεχεράνη» εκτίμησε ενώ για τον Τούρκο πρόεδρο Ρ.Τ. Ερντογάν είπε πως «βρίσκεται σε δύσκολη θέση, γιατί οι θέσεις του ταυτίζονται με τις θέσεις του Κατάρ, υποστηρίζει το δίκτυο των Αδελφών Μουσουλμάνων, αισθάνεται ότι και η κυβέρνησή του είναι μουσουλμανική αδελφότητα, υποστηρίζει τη Χαμάς, όπως την υποστηρίζουν και οι Καταριανοί και είναι υπέρ του ανατραπέντος Αιγυπτίου προέδρου Μόρσι, όπως είναι και το Κατάρ, εν αντιθέσει προς τα κράτη του Κόλπου».
Σε σχέση με το τελευταίο τρομοκρατικό χτύπημα στο Λονδίνο ο καθηγητής παρατήρησε πως «αυτή τη στιγμή τα μέσα, τα οποία χρησιμοποιούν οι τρομοκράτες, δεν είναι μέσα που μπορούν να εντοπιστούν, δεν είναι ο τρομοκράτης που έχει από πίσω μία οργάνωση». «Το ζωσμένος με εκρηκτικά σημαίνει ότι έχεις κάποιο δίκτυο, το οποίο θα ψάξει να σου βρει τα εκρηκτικά, άρα μπορεί να το μάθουν οι αρχές ασφαλείας. Το αυτοκίνητο ή το κουζινομάχαιρο είναι εξαιρετικά δύσκολο έως απίθανο να το μάθουν οι αρχές ασφαλείας», σημείωσε, εκτιμώντας ότι «θα συνεχίσουμε να ζούμε με αυτό, ενώ θα υπάρξει μία περαιτέρω απομείωση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, π.χ. το απόρρητο των τηλεπικοινωνιών έχει ουσιαστικά καταργηθεί εδώ και αρκετό καιρό».