Σε όλο τον κόσμο έχει εξαπλωθεί μια -ανθεκτική σε πολλά φάρμακα- λοίμωξη από ένα μυκοβακτήριο, που μπορεί να εξαπλωθεί από ασθενή σε ασθενή με κυστική ίνωση και να απειλήσει τη ζωή του. Αυτό προειδοποιούν Βρετανοί και άλλοι επιστήμονες, σύμφωνα με τους οποίους η λοίμωξη γίνεται όλο και πιο συχνή.
Η ίδια η κυστική ίνωση δεν είναι κολλητική, αλλά είναι κολλητική η σοβαρή επιπλοκή από το μικρόβιο. Το 5% έως 10% των ασθενών μολύνονται με το εν λόγω βακτήριο και ο αριθμός αυτός συνεχώς αυξάνεται, καθώς μια σιωπηλή επιδημία βρίσκεται σε εξέλιξη. Το μικρόβιο βρίσκει ευνοϊκό έδαφος στην άφθονη βλέννα που υπάρχει στους πνεύμονες των ασθενών με κυστική ίνωση.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή βιολογίας ‘Αντρες Φλότο του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κέμπριτζ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science», ανέφεραν ότι συμβατικά μέτρα καθαριότητας και προσωπικής υγιεινής δεν φαίνονται επαρκή για να σταματήσουν τον παθογόνο μικροοργανισμό, ο οποίος μεταδίδεται μέσω μολυσμένων επιφανειών και σταγονιδίων στον αέρα.
Το μυκοβακτήριο Mycobacterium abscessus εμφανίστηκε πρόσφατα ως σημαντική παγκόσμια απειλή για τους ασθενείς με κυστική ίνωση και άλλες ασθένειες των πνευμόνων. Μπορεί να προκαλέσει σοβαρή πνευμονία ή φυματίωση και είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπισθεί με τα αντιβιοτικά. Μέχρι στιγμής λιγότερα από ένα στα τρία περιστατικά έχουν θεραπευθεί επιτυχώς.
Προηγουμένως θεωρείτο ότι οι ασθενείς κολλάνε το βακτήριο μόνο από το περιβάλλον (από το χώμα, το νερό κ.α.) και ότι αυτό δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Η νέα έρευνα, που έγινε σε νοσοκομεία της Ευρώπης, των ΗΠΑ και της Αυστραλίας και η οποία ανέλυσε γενετικά δείγματα από το εν λόγω βακτήριο σε 517 ασθενείς, δείχνει ότι οι περισσότεροι από αυτούς είχαν κολλήσει το μεταδοτικό μικρόβιο από άλλο άνθρωπο, πιθανώς εντός νοσοκομείων.
«Το βακτήριο αρχικά φαίνεται πως εισήλθε στον πληθυσμό των ασθενών από το περιβάλλον, αλλά πιστεύουμε ότι πρόσφατα εξελίχθηκε και έγινε ικανό να μεταδίδεται από ασθενή σε ασθενή, πράγμα που το καθιστά σταδιακά πιο κολλητικό» δήλωσε ο Φλότο.
Το μυκοβακτήριο αποδείχθηκε ότι μπορεί όχι μόνο να «πηδά» από άνθρωπο σε άνθρωπο, αλλά και από ήπειρο σε ήπειρο. Ο μηχανισμός αυτής της εξάπλωσης παραμένει ακόμη ασαφής, αν και το πιθανότερο είναι ότι υγιή άτομα, χωρίς να το ξέρουν, μεταφέρουν ως φορείς το μικρόβιο σε άλλες χώρες.
Σε εξέλιξη βρίσκονται οι προσπάθειες για την ανάπτυξη πιο αποτελεσματικών φαρμάκων. Η κυστική ίνωση είναι μια κληρονομική πάθηση, που προκαλείται από μια γενετική μετάλλαξη. Πλήττει τους πνεύμονες και εμφανίζεται περίπου σε ένα παιδί στα 2.500, συχνά μειώνοντας το προσδόκιμο ζωής του.