Πέμπτη, 19 Μαΐου, 2022

Σκάει «κανόνι» στην αγορά ενέργειας

Ούτε ψήλος στον κόρφο της πολιτικής ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, του μέρους της δηλαδή που ασχολείται με τα τρέχοντα και φλέγοντα, καθώς σκάει όπου νάναι, το κανόνι με τα ελλείμματα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Όπως μαθαίνουμε, εχθές η ΔΕΠΑ έστειλε επείγουσα επιστολή σε μεγάλους καταναλωτές, όπως ηλεκτροπαραγωγοί, λιπάσματα, Αστικές Συγκοινωνίες για τις οφειλές τους που πλησιάζουν πλέον τα 500 εκατομμύρια ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος της οφειλής προς τη ΔΕΠΑ, είναι αποτέλεσμα της έλλειψης ρευστότητας στην ενεργειακή αγορά. Οι παραγωγοί δεν πληρώνονται για την ενέργεια που πουλούν στο σύστημα και με τη σειρά τους δεν πληρώνουν για τις αγορές αερίου από τη ΔΕΠΑ. Μία λύση θα ήταν να πάψουν να καταναλώνουν φυσικό αέριο, δηλαδή να μην παράγουν ηλεκτρικό. Αν γινόταν όμως κάτι τέτοιο, τότε θα έμπαινε δελτίο στο ηλεκτρικό και θα ξεπάγιαζε ο κόσμος, αφού οι μονάδες της ΔΕΗ δεν επαρκούν για να καλύψουν τη ζήτηση. Οπότε;

Οι πληροφορίες μας λένε ότι το πρόβλημα πλέον απειλεί σοβαρά την προς αποκρατικοποίηση ΔΕΠΑ, η οποία παρόλο ότι έχει (ακόμη) ισχυρή πιστοληπτική ικανότητα, δεν έχει ισολογισμό που να μπορεί να αντιμετωπίσει καταστάσεις που της στερούν ρευστότητα και προκαλούν ανασφάλειες στους προμηθευτές της.

Η εξίσωση δεν θα είναι εύκολη, οι λύσεις πρέπει να ληφθούν άμεσα και το μόνο παρήγορο είναι ότι η λήψη της δόσης, έχει δημιουργήσει ένα κάπως καλύτερο περιβάλλον στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Ωστόσο με βάση τα όσα είπε εχθές στη Βουλή ο επικεφαλής της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός, οι επόμενοι μήνες θα είναι πολύ πιο δύσκολοι, καθώς ήδη οι απλήρωτοι λογαριασμοί προς την επιχείρηση ανέρχονται σε 1,2 δις ευρώ. Από αυτά τα 660 εκατομμύρια αφορούν νοικοκυριά. Τι θα γίνει όμως τους επόμενους μήνες, όταν οι φορολογίες, και τα κάθε είδους χαράτσια μειώσουν ακόμη περισσότερο το διαθέσιμο εισόδημα οπότε θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο οι απλήρωτοι λογαριασμοί;

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων