Τρίτη, 17 Μαΐου, 2022

Σκάνδαλο διαφθοράς «γκρεμίζει» τον Τσέχο πρωθυπουργό

Την παραίτησή του υπέβαλε ο πρωθυπουργός της Τσεχίας, Πετρ Νέτσας, στον απόηχο ενός πολύκροτου σκανδάλου διαφθοράς στο οποίο εμπλέκεται η επιτελάρχης του. Ταυτόχρονα, εκτυλίσσονται προσπάθειες σχηματισμού μίας νέας κυβέρνησης συνεργασίας, υπό έναν νέο πρωθυπουργό που θα προέλθει από τους κόλπους του συντηρητικού κόμματός του.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός εξέφρασε την ελπίδα του πως η νέα κυβέρνηση θα μπορέσει να παραμείνει στην εξουσία έως τις επερχόμενες κοινοβουλευτικές εκλογές του 2014. Για να γίνει αυτό, το νέο σχήμα θα πρέπει να εξασφαλίσει ψήφο εμπιστοσύνης από την 200μελή Βουλή.

Η απόφαση του τσέχου πρωθυπουργού να παραιτηθεί έρχεται στα χνάρια της σύλληψης της στενότερης συνεργάτιδάς του, της 48χρονης Γιάνα Ναγκιόβα, η οποία κατηγορείται για δωροδοκία αφότου υποσχέθηκε σε τρεις πρώην βουλευτές του κόμματος του Νέκας πλουσιοπάροχες θέσεις σε κρατικές εταιρείες, με προϋπόθεση να παραιτηθούν από το κοινοβουλευτικό τους αξίωμα.

Πέραν αυτού, η Ναγκιόβα ερευνάται καθότι φέρεται να ζήτησε από την στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της χώρας να κατασκοπεύσει την σε διάσταση σύζυγο του κ. Νέκας. Ο ίδιος έχει αρνηθεί πως γνώριζε οτιδήποτε για την όλη υπόθεση.

Επτά ακόμα άτομα, συμπεριλαμβανομένων πρώην βουλευτών και υψηλόβαθμων αξιωματούχων της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών, έχουν συλληφθεί στο πλαίσιο της υπόθεσης.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων