Δευτέρα, 23 Μαΐου, 2022

Σκάνδαλο μεγατόνων στη Γερμανία- «Χάρισαν» 31,8 δισ. ευρώ

Η εφημερίδα “Die Zeit” του Αμβούργου μαζί με το πρώτο δημόσιο γερμανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ARD μετά την κοινή τους έρευνα, μιλούν για “ελάφρυνση” σκάνδαλο 31,8 δισ. για τα γερμανικά ταμεία, η οποία γίνεται μέσω των αμφιλεγόμενων συναλλαγών Cum-Cum  και Cum-Ex.

Οι συναλλαγές τύπου Cum-Cum έχουν ως κύριο χαρακτηριστικό ότι επιτρέπουν στους ξένους επενδυτές να αποφεύγουν την παρκράτηση φόρων επί των μερισμάτων, δανείζοντας σε μία τράπεζα, ενώ οι συναλλαγές Cum-Ex επιτρέπουν να επιτευχθεί ένα ευνοϊκότερο φορολογικό καθεστώς για τα μερίσματα, έχοντας ως δεδομένο ότι τα κέρδη μίας επιχείρησης θεωρούνται άθροισμα κεφαλαίων και φορολογούνται λιγότερο.

Ο οικονομολόγος Κρίστοφ Σπένγκελ, που συνεργάστηκε με το ARD και την εφημερίδα “Die Zeit” , δήλωσε: “Πρόκειται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο φοροδιαφυγής στην ιστορία της Ομοσπονδιακής Γερμανίας”. Υπολογίζοντας τη ζημιά που έχει γίνει στα γερμανικά ταμεία από το 2001 έως και σήμερα, ο ερευνητής από το Πανεπιστήμιο του Μανχάιμ συμπέρανε πως η ζημιά υπολογίζεται στα 38,1 δισ. , 24,6 δισ. από τις Cum-Cum συναλλαγές και 7,2 δισ. από τις Cum-Ex, από φόρους που δεν εισπράχθηκαν.

Αξιοσημείωτο αποτελεί το γεγονός πως οι συναλλαγές αυτές έχουν απαγορευτεί στη Γερμανία, οι πρώτες από το 2016 και οι δεύτερες από το 2012.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων