Η Thyssenkrup, τα γερμανικά υποβρύχια και η σύνδεση με Νετανιάχου
«Βόμβα» μεγατόνων έσκασε στο Ισραήλ πριν από λίγες μέρες όταν συνελήφθη έξι υπόπτων για δωροδοκία, ξέπλυμα χρήματος και φοροδιαφυγή στην υπόθεση της προμήθειας υποβρυχίων κλάσης Dolphin από τη γερμανική ThyssenKrupp. Τρεις από τους συλληφθέντες αποτελούν πρόσωπα του στενού περιβάλλοντος του Μπέντζαμιν Νετανιάχου.
Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής
Ένα σκάνδαλο «αλά ελληνικά» έχει συγκλονίσει την Ισραηλινή κοινότητα τις τελευταίες μέρες, καθώς ήρθαν στο φως παράνομες δοσοληψίες ανώτατων αξιωματούχων προκειμένου να αγοραστούν τρία υποβρύχια τύπου Dolphin της ThyssenKrupp από το Ισραηλινό Ναυτικό.
Συγκεκριμένα, οι αρχές προχώρησαν σε έξι συλλήψεις με την κατηγορία της διαφθοράς, της δωροδοκίας και το “ξέπλυμα μαύρου χρήματος” για την προμήθεια τριών υποβρυχίων αναερόβιας πρόωσης τύπου Dolphin (Type 212) από την θυγατρική της ThyssenKrupp Marine Systems (TKMS), στο ισραηλινό Ναυτικό.
Οι τρεις από τους έξι συλληφθέντες είναι κυβερνητικοί αξιωματούχοι και οι άλλοι οι αντιπρόσωποι της εταιρείας στο Ισραήλ. Τρεις από τους συλληφθέντες τέθηκαν σε κατ’ οίκον περιορισμό, ενώ προφυλακίστηκαν άλλοι τρεις: ο πρώην αναπληρωτής επικεφαλής του Ισραηλινού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Αβριέλ Μπαρ Γιόσεφ, ο εκπρόσωπος της ThyssenKrupp στο Ισραήλ Μικι Γκάνορ και ο Ρόνεν Σεμέρ, δικηγόρος του Γκάνορ.
Οι συλλήψεις αφορούν το τελευταίο συμβόλαιο του 214 για την απόκτηση των υποβρυχίων. Η εισαγγελική έρευνα ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2016 και αγγίζει το πρωθυπουργικό περιβάλλον, καθώς ο Νταβίντ Σίμρον, δικηγόρος του Μπενιαμίν Νετανιάχου, διατηρούσε επιχειρηματικές σχέσεις με τον αντιπρόσωπο της TKMS στο Ισραήλ.
Ο συγκεκριμένος τοποθετήθηκε στο διοικητικό συμβούλιο εταιρίας η οποία συμβουλεύει τη γερμανική ThyssenKrupp, θυγατρική της οποίας είναι η γερμανική HDW. Η συμφωνία για τα τρία υποβρύχια ξεπερνά το ένα 1,3 δισεκατομμύριο δολάρια παρά το 30% έκπτωση που κάνει επίσημα το γερμανικό κράτος λόγω του Ολοκαυτώματος.
Ακόμη, η αστυνομία έθεσε σε κατ΄ οίκον περιορισμό τον πρώην Αρχηγό του Ναυτικού Ελιέζερ Μάρομ, ο οποίος είναι και ο ανώτερος στρατιωτικός που έχει συλληφθεί ποτέ στην ιστορία του Ισραήλ.
Βάσει των ερευνών που έχουν διενεργηθεί ο Μάρομ έχει τραπεζικό λογαριασμό στην Κύπρο που χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά χρημάτων δωροδοκίας από αξιωματούχους του γερμανικού ναυπηγείου της ThyssenKrupp σε ισραηλινούς αξιωματούχους. Είναι επίσης ύποπτος ότι πίεζε τη γερμανική εταιρεία να αντικαταστήσει τον πρώην ισραηλινό εκπρόσωπό της, Yishaya Barkat, με έναν άλλο ύποπτο στην υπόθεση, τον Miki Ganor.
Ακόμη, υπάρχει ένα λογιστικό έγγραφο που συνοψίζει τις οικονομικές συναλλαγές της ThyssenKrupp με διάφορους ισραηλινούς αξιωματούχους. Οι ανακριτές υποπτεύονται ότι μια ρήτρα πληρωμής με την ένδειξη “Χρήσιμα Έξοδα” καλύφθηκαν τα χρήματα δωροδοκίας που καταβλήθηκαν στον Μάρομ .
Αν και τρεις εκ των συλληφθέντων αποτελούν ανώτατοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι ο Νετανιάχου δεν είναι ύποπτος στην υπόθεση. Ωστόσο, πιθανόν να κληθεί να καταθέσει όλα όσα γνωρίζει σχετικά με το θέμα και συγκεκριμένα για το κατά πόσον γνώριζε τους ισχυρισμούς περί διαφθοράς εναντίον του Μπαρ Γιοσέφ όταν προσπάθησε να τον διορίσει επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας το 2016.
Υπενθυμίζεται πως αν και στην συγκεκριμένη υπόθεση ο Νετανιάχου δεν είναι άμεσα ύποπτος εκκρεμούν άλλες δύο υποθέσεις. Συγκεκριμένα, βρίσκεται στο επίκεντρο της έρευνας για μια άλλη υπόθεση διαφθοράς, που αφορά στην αποδοχή δώρων από τον Ισραηλινό επιχειρηματία και παραγωγό του Χόλιγουντ, Άρνον Μιλτσαν. Ενώ ερευνάται και για το κατά πόσον επεδίωξε μια μυστική συμφωνία με τον Αμνον Μόουζες, εκδότη της ευρείας κυκλοφορίας ισραηλινής εφημερίδας Yediot Ahronot.