Το μήνυμα είναι ένα ενόψει και της μετάλλαξης «Δέλτα» που φαίνεται ότι θα επικρατήσει: «εμβολιασμός, όχι πανικός, τήρηση των μέτρων που γνωρίζουμε όπως η μάσκα και οι αποστάσεις».
Ο κ. Σκέρτσος έκανε λόγο για μια «παρεξήγηση» σχετικά με τη χρήση της προστατευτικής μάσκας. Όπως είπε «υπήρχε ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής για αφαίρεση της μάσκας από τους δημόσιους χώρους που δεν υπάρχει συνάθροιση. Αυτό και εξακολουθεί να ισχύει. Σε όλους τους εξωτερικούς χώρους που υπάρχει συνάθροιση (π.χ. συναυλίες) παραμένει υποχρεωτική όπως και σε όλους τους κλειστούς χώρους και για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους».
«Το 60% των ενηλίκων Ελλήνων είναι εμβολιασμένο με την πρώτη δόση και το 40% πλήρως εμβολιασμένοι. Οριζόντια μέτρα που έχουμε δει στο παρελθόν δεν είναι στο τραπέζι, η πλεινότητα του πληθυσμού έχει κάνει το εμβόλιο και είναι προστατευμένη. Θα ήταν ατελέσφορο να επιβάλουμε οριζόντια μέτρα στέρησης βασικών ελευθεριών», τόνισε και στάθηκε στους χώρους διασκέδασης που «δεδομένα αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης».
Αναφορικά στα μαγαζιά διασκέδασης ο κ. Σκέρστος ανέφερε ότι είναι «ευθύνη του επιχειρηματία της εστίασης η εφαρμογή των πρωτοκόλλων. Από εκεί και πέρα γίνονται έλεγχοι και επιβάλλονται πρόστιμα».
«Το ζητούμενο είναι να λειτουργούν όλοι οι βασικοί κλάδοι της οικονομίας έστω με αυστηρά πρωτόκολλα», υπογράμμισε και στάθηκε στην ανάγκη μαζικού εμβολιασμού.
Σχετικά με τα νέα μέτρα και πως θα γίνεται ο έλεγχος, ο κ. Σκέρτσος αποκάλυψε ότι: «θα υπάρχει το covid pass μια παραλλαγή του πιστοποιητικού που χρησιμοποιείται στα ταξίδια. Θα έχουμε μια εφαρμογή επαλήθευσης που θα δείχνει στον επιχειρηματία κατά την είσοδο ότι είτε έχω κάνει το εμβόλιο, είτε έχω νοσήσει, είτε έχω κάνει τεστ. Η εφαρμογή θα επιβεβαιώνει το αληθές της δήλωσης και θα μπορεί ο πελάτης να εισέρχεται με ασφάλεια στο κατάστημα.»
Διευκρίνισε ότι ο επιχειρηματίας θα έχει την εν λόγω εφαρμογή και ανέφερε ότι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν την προσεχή εβδομάδα. «Ο πελάτης πρέπει να έχει βεβαίωση εμβολιασμού, ή αρνητικού τεστ ή βεβαίωση νόσησης», ανέφερε.
Σχετικά με τους κλειστούς χώρους: «Έχουμε ανακοινώσει το πλαίσιο στο οποίο παραμένουμε. Σε αυτή τη φάση πρέπει να δούμε πώς θα λειτουργήσει αυτό το πλαίσιο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Από εκεί και πέρα, με την επόμενη φάση της πανδημίας, ανάλογα και με την επιδημιολογική κατάσταση θα αξιολογήσουμε το πώς θα λειτουργήσουν οι χώροι αυτοί. Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά δεδομένου ότι η πανδημία είναι ένα δυναμικό φαινόμενο».
Γ. Γεραπετρίτης: Η κυβέρνηση δεν προτίθεται να λάβει καθολικά απαγορευτικά μέτρα
Σε μία εβδομάδα εκκινεί το νέο καθεστώς για τους χώρους διασκέδασης κ.ο.κ. και την ερχόμενη Δευτέρα και την Τρίτη θα υπάρξουν αναλυτικές ανακοινώσεις από τους αρμόδιους υπουργούς, όταν θα έχουν όλα τα ψηφιακά εργαλεία στη διάθεσή τους, έκανε γνωστό ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ.
Η κυβέρνηση δεν προτίθεται να λάβει καθολικά απαγορευτικά μέτρα, ξεκαθάρισε, απόφαση την οποία στήριξε σε δύο λόγους: αφενός δεν το αντέχει η ελληνική οικονομία και οι δυνατότητές της είναι «πεπερασμένες», αφετέρου η φάση που διανύουμε σε ό,τι αφορά την πανδημία είναι διαφορετική σε σχέση με εκείνη πριν από έξι μήνες, πολύ περισσότερο πριν από ένα χρόνο. Και τούτο χάρη στο εμβόλιο, που είναι «καθολικό αγαθό», επεσήμανε. Η Πολιτεία μεριμνά για όλους τους πολίτες συνέχισε, ωστόσο, πρέπει να αποκατασταθούν σταδιακά οι ελευθερίες των εμβολιασμένων, τόνισε χαρακτηριστικά.
Παρεμβαίνοντας εξάλλου στη συζήτηση περί υποχρεωτικού εμβολιασμού, παρέπεμψε στην επιτροπή βιοηθικής και τεχνοηθικής, και τη μελέτη που εκείνη θα εκπονήσει για δομές, όπως υγειονομικές, φροντίδας ηλικιωμένων και φροντίδας ατόμων με αναπηρία. Σε ένα δεύτερο επίπεδο θα ανοίξει η συζήτηση και για άλλες δομές, συμπλήρωσε.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε για το χώρο της εκπαίδευσης: αυτό που γίνεται στα Πανεπιστήμια (σ.σ. με τον τρόπο που λειτουργούν σήμερα) δεν μπορεί να γίνει ανεκτό. Δεν μπορούμε να πάμε σε λογική κλειστών σχολείων και Πανεπιστημίων, ανέφερε ο υπουργός (και πανεπιστημιακός) και υπογράμμισε την κυβερνητική βούληση να λειτουργήσουν με κάθε τίμημα, όπως είπε. «Κλειστή εκπαίδευση δεν μπορεί να είναι ανεκτή», συμπέρανε επ’ αυτού.
Για τη χρήση της μάσκας διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει σχεδιασμός να επιστρέψει στους εξωτερικούς χώρους, εκεί όπου δεν υπάρχει συγχρωτισμός. «Το Σύστημα Υγείας άντεξε», δήλωσε επίσης και προανήγγειλε ότι «την επόμενη ημέρα θα δούμε συνολικά το θέμα της δημόσιας υγείας, να έχουμε μια μεγάλη μεταρρύθμιση για να μπορέσει να λειτουργήσει για την Ελλάδα του μέλλοντος. Η ελληνική Πολιτεία εγγυάται την παροχή υγειονομικών υπηρεσιών σε όλους τους πολίτες, εμβολιασμένους και μη», σημείωσε στο «δια ταύτα».