Γράφει ο Κασσιανός Τζέλης
Σκηνικό καταστροφής με δημόσια έργα απενταγμένα απο το ΕΣΠΑ, απώλεια κρίσιμων ευρωπαϊκών κονδυλίων και ντόμινο πτωχεύσεων και απολύσεων ενδέχεται να βρει η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.
Δεν είναι μόνο οι κωλυσιεργίες και καθυστερήσεις που ήδη έχουν οδηγήσει σε απεντάξεις έργων, όπως οι αναπλάσεις Πανεπιστημίου και Φαλήρου ή έχουν προκαλέσει έντονο κίνδυνο απώλειας κονδυλίων, όπως στη περίπτωση του Μετρό της Θεσσαλονίκης. Κονδύλια που είναι απαραίτητα για να υπάρξει ρευστότητα στην αγορά και να πάρει επιτέλους μπροστά η μηχανή της ανάπτυξης στην χώρα.
Δύο ακόμη αγκάθια προκαλούν ασφυξία στον χώρο των έργων.
Αφενός, απειλούνται να καταστούν παράνομες όλες οι δημοπρατήσεις δημοσίων έργων από την 1η Ιανουαρίου 2015, καθώς αυτές σύμφωνα με τον νόμο 4281/14 πρέπει να γίνονται ηλεκτρονικά. Αλλά ακόμη, δεν υπάρχει το σύστημα και η ηλεκτρονική πλατφόρμα. Και κανείς δεν είναι σε θέση να απαντήσει το πότε αυτό θα γίνει δυνατό.
Αφετέρου, σε διακοπή και απένταξη έργων που ήδη εκτελούνται και για τα οποία θα απαιτηθεί και επιστροφή κονδυλίων, θα οδηγήσει και η τροποποίηση του Κώδικα ΦΠΑ, με την οποία προβλέφθηκε η μη καταβολή ΦΠΑ προς τις τεχνικές επιχειρήσεις ενός πλήθους δημόσιων φορέων που αναθέτουν την εκτέλεση έργων, απόφαση που αφορούσε και τα εν εξελίξει έργα.
Αποτέλεσμα αυτού είναι οι εταιρείες να μην μπορούν να συνεχίσουν την εκτέλεση των έργων.
Αυτό τουλάχιστον αναφέρει στην επιστολή του προς τη Γενική Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Αικατερίνη Σαββαΐδου, ο Σύνδεσμος Ανωνύμων Τεχνικών Εταιρειών που εκπροσωπεί κυρίως τις μικρές και μεσαίες κατασκευαστικές επιχειρήσεις.
Στην επιστολή σημειώνεται ότι “σήμερα, ενώ οι εργοληπτικές επιχειρήσεις καλούνται να πληρώσουν σε σύντομο χρόνο – και ενίοτε να προκαταβάλουν – στους προμηθευτές των υλικών και μηχανημάτων, υπεργολάβους, παρόχους υπηρεσιών, εκμισθωτές μηχανημάτων κλπ, τον ΦΠΑ που αναλογεί στα τιμολόγιά τους, το ελληνικό δημόσιο με την αιφνιδιαστική αλλαγή του Κώδικα ΦΠΑ, θα επιστρέφει τον ΦΠΑ σε πολύ μακρύτερο χρόνο (με τα σημερινά δεδομένα εκτιμάται με καθυστέρηση τουλάχιστον 1 έτους).”
Αυτό φαίνεται ότι ήδη έχει προκαλέσει προβλήματα βιωσιμότητας σε πολλές επιχειρήσεις που απειλούνται κι αυτές με λουκέτα που θα οδηγήσει σε νέες απώλειες θέσεων εργασίας.