Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός
Το τούρκικο πολεμικό ναυτικό έχει ήδη παραλάβει από την κυβέρνηση κανόνες εμπλοκής «158 πολεμικά πλοία, 50 αεροπορικά μέσα, αμφίβια ταξιαρχία πεζοναυτών, δυνάμεις υποβρυχίων καταστροφών και 50.000 έμπειρο ανθρώπινο δυναμικό» διαθέτει το τούρκικο πολεμικό ναυτικό για την προστασία των δικαιωμάτων του στο Αιγαίο σύμφωνα με τον αρχηγό του τουρκικού επιτελείου ναυτικού ναύαρχο Μπουλέντ Μποστάνογλου.
Το γραφείο του τούρκου πρωθυπουργού παρέδωσε στο γενικό επιτελείο ενόπλων δυνάμεων τους κανόνες εμπλοκής και αυτό με τη σειρά του στο τουρκικό πολεμικό ναυτικό. Οι κανόνες αυτοί θα είναι ο οδηγός για το πώς θα αντιδράσουν οι τούρκοι αν τα πολεμικά τους πλοία βρεθούν αντιμέτωπα με ελληνικά ή ισραηλινά στην ανατολική Μεσόγειο.
Δεν μένει πια τίποτα να περιμένουμε για να πούμε ευθαρσώς αυτό που προσωπικά έχω γράψει όχι λίγες φορές από τα τέλη του Σεπτέμβρη. Στήνεται πολεμικό σκηνικό στο Αιγαίο. Οι Τούρκοι είναι ανένδοτοι. Για να σταματήσουν, ζητούν να σταματήσουν και οι έρευνες υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ. Η απάντηση Αθήνας, Λευκωσίας και Καίρου είναι κάθετα αρνητική. Την ίδια ώρα η οριοθέτηση της ΑΟΖ των χωρών Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου έλαβε το πράσινο φως μετά την τριήμερη σύνοδο κορυφής στο Κάιρο.
Το Barbaros βρίσκεται ακόμη στην κυπριακή ΑΟΖ και παρακολουθεί το γεωτρύπανο που έχει ενοικιάσει η Κύπρος. Παράλληλα το τουρκικό ναυτικό σύμφωνα με τις δηλώσεις του αρχηγού του προστατεύει από κοντά το τουρκικό πλοίο.
Το πολεμικό σκηνικό στο αιγαίο είναι στημένο, οι κανόνες εμπλοκής έχουν παραδοθεί και μόλις έχει λήξει η γιγαντιαία στρατιωτική άσκηση μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ. Φυσικά είναι μια κατάσταση που αν πυροδοτηθεί θα εμπλέξει γρήγορα και άλλες δυνάμεις με έμμεσα συμφέροντα και η γενίκευση ενός πολέμου θα είναι πια εξαιρετικά πιθανό σενάριο. Δεν ξεχνάμε ότι η Τουρκία έχει εξ ανατολάς και το Ισλαμικό Κράτος να πολεμά στο Κομπανί, με σκοτεινές συνεργασίες μεταξύ των δύο να είναι πια οφθαλμοφανείς στα διεθνή media. Αυτή τη στιγμή δε βλέπουμε πώς θα μπορούσε εύκολα να αποκλιμακωθεί η ένταση χωρίς την ταπεινωτική υποχώρηση μίας εκ των πλευρών. Μια υποχώρηση που κανείς δε φαίνεται πρόθυμος να κάνει.