Τον γύρο του διαδικτύου κάνουν οι πρώτες φωτογραφίες που έρχονται από το Κατάρ και προορίζονται για τους φιλάθλους που θα ταξιδέψουν στην Αραβική Χερσόνησο για να παρακολουθήσουν το Παγκόσμιο Κύπελλο που αρχίζει την Κυριακή 20 Νοεμβρίου.
Τα διεθνή ΜΜΕ κάθε άλλο παρά έχουν ενθουσιαστεί από τις εγκαταστάσεις, καθώς στην καλύτερη περίπτωση πρόκειται για λυόμενα κοντέινερ που θυμίζουν περισσότερο παράγκες παρά δωμάτια για να φιλοξενήσουν φιλάθλους από όλο τον κόσμο για μια μεγάλη γιορτή του ποδοσφαίρου.
Οι οπαδοί θα πρέπει να πληρώνουν 200 λίρες τη νύχτα (!) για να μείνουν κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου αυτού του μήνα.
Είναι χαρακτηριστικοί οι τίτλοι βρετανικών ταμπλόιντ: Είδαμε τα «ξενοδοχεία» για τους φιλάθλους στο Κατάρ και η συμβουλή μας είναι η εξής: Καλύτερα να μην πάτε !
Φωτογραφίες που έχουν τραβηχτεί από το χωριό των φιλάθλων στο Al-Emadi δείχνουν χιλιάδες καμπίνες αλουμινίου με ζωηρά χρώματα, απλωμένα σε μεγάλες σειρές στην έρημο.
Αλλά οι εσωτερικοί χώροι δεν είναι τόσο εντυπωσιακοί, με τους επισκέπτες να έχουν είτε μονό είτε διπλό κρεβάτι ανάλογα με το ποιος θα μείνουν μαζί με βασικές εγκαταστάσεις τουαλέτας και κουζίνα.
Υπάρχει ένα προσωρινό σούπερ μάρκετ στις εγκαταστάσεις και εξωτερικές οθόνες για να παρακολουθήσουν τους αγώνες.
Ωστόσο, οι διοργανωτές έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει τους επισκέπτες ότι οι αυστηροί νόμοι της Σαρία της χώρας απαγορεύουν τις πωλήσεις αλκοόλ έξω από ειδικά αδειοδοτημένους χώρους, όπως εστιατόρια, ξενοδοχεία και ζώνες φιλάθλων – φαινομενικά εξαιρώντας τα χωριά των οπαδών.
Η βρετανική κυβέρνηση έχει συμβουλεύσει τους φιλάθλους που σκέφτονται να ταξιδέψουν για να ακολουθήσουν τα «Τρία Λιοντάρια» ότι «οι νόμοι και τα έθιμα του Κατάρ είναι πολύ διαφορετικά από εκείνα στο Ηνωμένο Βασίλειο».
Προσθέτει: «Μπορεί να υπάρχουν σοβαρές κυρώσεις για κάτι που δεν αποτελεί παράβαση στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η διαθεσιμότητα αλκοόλ και οι σχετικοί νόμοι θα διαφέρουν από τα προηγούμενα τουρνουά.»
Παρόλο που το αλκοόλ δεν είναι παράνομο, οι αρχές ακολουθούν μια προσέγγιση μηδενικής ανοχής στο να πίνεις δημόσια και το να είσαι μεθυσμένος σε εξωτερικούς χώρους είναι έγκλημα (!)
Η νόμιμη ηλικία κατανάλωσης αλκοόλ είναι τα 21 και το προσωπικό ασφαλείας στα μπαρ συχνά ζητά ταυτότητα κατά την είσοδο.
Ο επικεφαλής των επιχειρήσεων ασφαλείας του Κατάρ είπε ότι η αστυνομία θα κάνει τα «στραβά μάτια» στις περισσότερες παραβάσεις κατά τη διάρκεια του τουρνουά. Αλλά όποιος πιαστεί να εμπλέκεται σε καβγάδες μεθυσμένος ή να καταστρέφει δημόσια περιουσία θα αντιμετωπίζει σύλληψη.
Το Κατάρ αναμένει περισσότερους από ένα εκατομμύριο επισκέπτες κατά τη διάρκεια του τουρνουά διάρκειας ενός μήνα, με τον κύριο όγκο φιλάθλων να αναμένεται μεταξύ 24 και 28 Νοεμβρίου.
Κατά μέσο όρο, οι φίλαθλοι θα περάσουν επτά νύχτες στο Κατάρ, σύμφωνα με τον Omar Al-Jaber, εκτελεστικό διευθυντή καταλυμάτων.
Οι διοργανωτές έβαλαν περισσότερες από 500 πτήσεις λεωφορείου την ημέρα επιτρέποντας στους φιλάθλους να παραμείνουν σε γειτονικές πόλεις όπως το Ντουμπάι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αμβλύνοντας τις ανησυχίες ότι το μικρό Κατάρ θα αντιμετωπίσει έλλειψη καταλυμάτων.
Με πληθυσμό τριών εκατομμυρίων, το Κατάρ έχει λιγότερα από 31.000 δωμάτια ξενοδοχείων, έτσι οι διοργανωτές δημιούργησαν συνολικά 130.000 δωμάτια σε εναλλακτικά καταλύματα, μετατρέποντας όλο το διαθέσιμο απόθεμα ακινήτων σε προσωρινή στέγαση για τις ανάγκες του Μουντιάλ.
Η Accor, η μεγαλύτερη εταιρεία ξενοδοχείων στην Ευρώπη, διαχειρίζεται τα περισσότερα από τα διαμερίσματα και τις βίλες.
Τρία κρουαζιερόπλοια θα δέσουν στο λιμάνι της Ντόχα για να προσφέρουν περισσότερα από 5.000 δωμάτια.
Μερικοί φίλαθλοι θα μείνουν σε 1.000 σύγχρονες σκηνές σε ένα τεχνητό νησί βόρεια της Ντόχα.
Σε περίπτωση που οι κακές καιρικές συνθήκες, όπως αμμοθύελλες ή βροχή, κάνουν τις σκηνές ή τα χωριά των φιλάθλων ακατοίκητα, οι διοργανωτές έχουν κανονίσει «εφεδρικά δωμάτια σε διαφορετική περιοχή», ειδικά για άτομα που επέλεξαν να μείνουν σε ανοιχτό χώρο όπως ένα χωριό οπαδών, είπε ο κ. Al-Jaber.
Πηγή: Metro.co.uk
Επιμέλεια-μετάφραση: Σπύρος Αμπελάκης
Πηγή: ertnews.gr