Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός,
Οι τουρκοκύπριοι εμφανίζονται ως πολύ σκληρά καρύδια στις δηλώσεις που ακολουθούν τη νέα κρίση στην Κύπρο με την παρουσία του τουρκικού σκάφους Μπαρμπαρός στα νερά της κυπριακής ΑΟΖ. Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ντερβίς Έρογλου, στέλνει προειδοποίηση στον Αναστασιάδη, πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επιστρέψτε «άνευ όρων στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό».
Υπενθυμίζω ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά προχώρησε σε παύση τω συνομιλιών για το κυπριακό μετά την επιμονή της Τουρκίας να προκαλεί στις σχέσεις με την Ελλάδα και την Κύπρο. Το αίτημα για επιστροφή στο τραπέζι των συζητήσεων ήταν να αποκλιμακωθεί η ένταση στην κυπριακή ΑΟΖ και να μοιραστούν ισότιμα οι πλουτοπαραγωγικές πηγές του νησιού μετά την συμφωνία για το κυπριακό.
Στο μήνυμά του για την πρωτοχρονιά ο Έρογλου σημείωσε ότι οι τουρκοκύπριοι δεν πρόκειται να αποσυρθούν από τα «δικαιώματά τους». Μάλιστα στέλνει και ένα μήνυμα το οποίο έχει χαρακτήρα σχεδόν τελεσιγράφου, σημειώνοντας ότι «ό,τι είναι να γίνει στο Κυπριακό, θα γίνει εντός της επόμενης περιόδου», με την παράλληλα ευχή η στάση των ελληνοκυπρίων να είναι θετική.
Γιατί όμως απαραίτητα την επόμενη περίοδο; Οι τούρκοι παρακολουθούν με προσοχή τις εξελίξεις στο εσωτερικό της Ελλάδας, γνωρίζοντας πως μια κατάσταση ακυβερνησίας με ένα λαό διχασμένο θα ήταν η καλύτερη συγκυρία για να πιέσουν την Κύπρο, χωρίς η Ελλάδα να μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Έχω γράψει ήδη πολλές φορές ότι τα καταστροφικά διλλήματα που βάζει η απερχόμενη κυβέρνηση Σαμαρά, αλλά και η εντεινόμενη προεκλογική περίοδος, μπορεί να επιφέρουν τον κίνδυνο ακυβερνησίας μετά τις εκλογές. Εκεί πλέον μιλάμε για πολύ σοβαρούς γεωπολιτικούς κινδύνους που θα κάνουν τα σχόλια για την έξοδο από το ευρώ και το άδειασμα των ραφιών των καταστημάτων να φαντάζουν αστεία. Το θετικό είναι ότι στην προηγούμενη περίοδο της κυπριακής κρίσης, οι δύο μεγάλες πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα φάνηκαν apriori ενωτικές απέναντι στις προκλήσεις των γειτώνων και την εύθραυστη κατάσταση στα κυπριακά χωρικά ύδατα.