Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς
Τρία πράγματα χρειάζονται απαραίτητα σύμφωνα με τον υπουργό Παραγωγικής ανασυγκρότησης, Παναγιώτη Λαφαζάνη, προκειμένου να βγούμε από την κρίση.
Ο υπουργός ΠΑΠΕΝ, δήλωσε ότι για να δημιουργήσουμε πλαίσιο ανακοπής της ύφεσης και νέας τροχιάς ανάκαμψης απαιτούνται τερματισμός της λιτότητας, ισχυρή ένεση ρευστότητας στην ελληνική οικονομία και βαθιά διαγραφή του χρέους. «Θα έλεγα του μεγαλύτερου μέρους του χρέους», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Λαφαζάνης μίλησε στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του Πέτρου Παπακωνσταντίνου «Αριστερά, Κυβέρνηση και Κράτος / Κλασικές Αναλύσεις, Σύγχρονες Εμπειρίες». Με την ευκαρία της ομιλίας του αυτής έδωσε το πλαίσιο στο οποίο κατά τη γνώμη του πρέπει να κινηθεί η κυβέρνηση το οποίο ομολογουμένως διαφέρει σε κάποια σημεία με το περίγραμμα της συμφωνίας που διαφαίνεται προς το παρόν.
«Η Ελλάδα μέσα σε αυτή την Ευρώπη, είτε το θέλουμε είτε δεν το θέλουμε έχει μπει σε μία φάση μετάβασης. Αυτή η μετάβαση θα ή θα είναι προοδευτική και θα οδηγήσει σε μια μεγάλη κοινωνική αλλαγή ή – αν δεν προχωρήσει η μετάβαση σε αυτή την κατεύθυνση – η Ελλάδα μπορεί να καταστεί επίκεντρο μιας μεγάλης πολιτικής και αντιδημοκρατικής ανωμαλίας η οποία γρήγορα μπορεί να εξαπλωθεί και στην περιοχή μας και στην Ευρώπη» ανέφερε ο υπουργός μεταξύ άλλων.
Ο κ. Λαφαζάνης έβαλε το θέμα ριζικής αλλαγής του κράτους ως την προοδευτική επιλογή που θα έπρεπε να έχει «ειδικά μία κυβέρνηση με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ» όπως τόνισε χαρακτηριστικά.
Τέλος χρησιμοποίησε σκληρούς πολιτικούς όρους για την ανάλυση της συγκυρίας, μιλώντας για «πρόβλημα εξάρτησης και κηδεμονίας της χώρας με αποικιοκρατικά χαρακτηριστικά». «Η αλλαγή στο κράτος για να μπορεί να είναι υπαρκτή, πραγματική αλλαγή, πρέπει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της εξάρτησης και της κηδεμονίας της χώρας, που παίρνει αποικιοκρατικά χαρακτηριστικά τα τελευταία χρόνια» δήλωσε ο υπουργός.
Τα παραπάνω αν και δεν είναι άγνωστα, εν τούτοις αποτελούν μία ανάλυση που πιθανόν κάνει έμμεση κριτική στη συμφωνία που αυτή τη στιγμή προσπαθεί να πετύχει η κυβέρνηση. Μένει να δούμε τις επόμενες ημέρες αν ο υπουργός διατύπωσε τις παραπάνω θέσεις του για να υπενθυμίσει τις στρατηγικές μακροπρόθεσμες θέσεις του, πέραν από παρούσες τακτικές ή αν προαναγγέλλει ουσιαστικά μία μάχη στα όργανα του κόμματος και το κυβερνητικό συμβούλιο προκειμένου να ανακοπεί η πορεία προς τη συμφωνία που ήδη πολλά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζουν ως ανακόλουθη με τις προεκλογικές της δεσμεύσεις.