Με την κλεψύδρα να μετρά αντίστροφα για να κατατεθεί την επόμενη βδομάδα στη Βουλή η ρύθμιση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που θα αφορά το ποσό της εισφοράς που θα καταβάλλουν οι παραγωγοί, η Protergia ανακοίνωσε ότι θα απορροφήσει τις αυξήσεις της τιμής του ρεύματος στα «πράσινα» τιμολόγια ανοίγοντας επί της ουσίας τον δρόμο ώστε να ακολουθήσουν και άλλες εταιρείες την ίδια πολιτική.
Ειδικότερα, ανακοίνωσε τιμή 15,9 λεπτά/κιλοβατώρα για τον επόμενο μήνα στο «πράσινο» τιμολόγιό της, πράγμα που σημαίνει ότι απορρόφησε 10 λεπτά ανά κιλοβατώρα, καθώς η τιμή σύμφωνα με τον τύπο και τη μέση τιμή της χονδρεμπορικής του Ιουλίου θα ήταν 26 λεπτά/κιλοβατώρα.
Με την κίνηση… ματ, η Protergia ανέβασε τον πήχη του ανταγωνισμού και έδωσε σήμα στην αγορά, ώστε και οι άλλοι πάροχοι αν θέλουν να είναι ανταγωνιστικοί να απορροφήσουν τις αυξήσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, παρότι οι άλλοι πάροχοι δεν έχουν ανοίξει ακόμα τα χαρτιά τους σε σχέση με τα τιμολόγια που θα ανακοινώσουν την 1η Αυγούστου, αναμένεται να ακολουθήσουν παρόμοια πολιτική.
Το πιο σημαντικό όμως ρόλο θα παίξει η ΔΕΗ καθώς το «πράσινο» τιμολόγιο της δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρισμού θα είναι το σημείο αναφοράς για τους υπολογισμούς του ΥΠΕΝ για την επιδότηση κιλοβατώρας που έχει προαναγγείλει δεδομένου ότι η εταιρεία ελέγχει το 72% στην αγορά των οικιακών καταναλωτών.
Να σημειωθεί πάντως ότι ήδη από τους δύο προηγούμενους μήνες, η ΔΕΗ είχε αυξήσει κατά πολύ το ποσοστό των εκπτώσεων στα «πράσινα» τιμολόγια, για να περιορίσει τις επιπτώσεις από την άνοδο στη χονδρική αγορά στους καταναλωτές.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης έχει δηλώσει ότι περιμένει τα τιμολόγια του Αυγούστου που θα ανακοινώσουν οι προμηθευτές και ανάλογα με την αύξηση των χρεώσεων σε σχέση με τον Ιούλιο θα αποφασιστεί το ύψος της επιδότησης στους λογαριασμούς ρεύματος των νοικοκυριών, από την οποία θα εξαρτηθεί το ύψος του ειδικού φόρου, που θα επιβληθεί στους παραγωγούς ηλεκτρισμού από φυσικό αέριο το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου.
Όπως έχει κάνει γνωστό το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οι επιδοτήσεις θα δοθούν σε όλα τα κυμαινόμενα τιμολόγια των καταναλωτών έως 500 kWh, και θα χρηματοδοτηθούν από την έκτακτη εισφορά των παραγωγών ενέργειας.
Διευκρινίζεται ότι η μέση τιμή της χονδρεμπορικής αγοράς όλο τον Ιούλιο στο ελληνικό χρηματιστήριο ενέργειας κινείται αυξητικά κατά 45% πάνω από την αντίστοιχη του Ιουνίου (142,7 ευρώ έναντι 98 ευρώ), ανεβάζοντας και τις προβλέψεις για το που θα κινηθούν τα «πράσινα» τιμολόγια που βασίζονται στην τιμή της χονδρεμπορικής του προηγούμενου μήνα.
Πηγή ypodomes.com