Η ισχύς του άρθρου 86 του Συντάγματος, η προαναγγελία νέας πρότασης σύστασης επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για τα Τέμπη, τα ισχύοντα για την ευθύνη υπουργών σε άλλες χώρες της ΕΕ, αλλά και όσα είπε η Ευρωπαία Εισαγγελεύς βρέθηκαν στο επίκεντρο του κοινοβουλευτικού διάλογου, ανάμεσα στον υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠαΣοΚ Δημήτρη Μάντζο, πριν λίγο στη συζήτηση που εξελίσσεται στην Ολομέλεια.
«Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ, ο κ. Ανδρουλάκης, στην ομιλία του, είπε ότι «επαναφέρουμε την πρόταση σύστασης της προκαταρκτικής επιτροπής, επί τη βάσει του πορίσματος της Ευρωπαίας εισαγγελέως». Καλά κατανόησα; Να ρωτήσω. Η πρόταση αυτή θυμίζω ότι δεν αφορούσε ούτε κατηγορίες για παρακώλυση συγκοινωνιών ούτε κατηγορίες για ανθρωποκτονίες ούτε από αμέλεια ούτε για ενδεχόμενο δόλο. Αλλά αφορούσε για παράβαση καθήκοντος και απιστίες.
Επειδή επ΄αυτής της πρότασης το κοινοβούλιο έχει αποφανθεί. Σήμερα αυτό θέλετε να πείτε στο Σώμα, ως πρόταση του ΠαΣοΚ;», απευθύνθηκε στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠαΣοΚ ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης.
«Η πλειοψηφία αποφάσισε να αρχειοθέτησει την υπόθεση»
Στον υπουργό Επικρατείας απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ. «Πράγματι, όπως λέτε, δεν μπορεί, και αυτό είναι δική σας κατάκτηση. Δεν μπορεί να ανοίξει ο φάκελος της Ευρωπαίας εισαγγελέως ξανά, και αυτός είναι ο λόγος που η ίδια η ευρωπαία εισαγγελέας εκθέτει τη χώρα μας διεθνώς, με αυτά που λέει. Ότι η πλειοψηφία αποφάσισε να το αρχειοθέτησει. Αυτό που λέει ο κύριος Ανδρουλάκης, είναι ότι εμείς θα επιμένουμε στην ανάγκη σύστασης ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής, κατά το άρθρο 86, για τις ποινικές ευθύνες διατελεσάντων υπουργών.
Διότι αυτές στηρίζονται σε συγκεκριμένες κατηγορίες που έχουν έρθει, με τα νέα στοιχεία τα οποία προκύπτουν, και προκύπτουν διαρκώς, και από την εξεταστική επιτροπή αλλά και από την ανάκριση της Λάρισας, που δένουν ακόμα περισσότερο τον αιτιώδη σύνδεσμο, ανάμεσα στη μη ολοκλήρωση της αυτής διοικητικής σύμβασης και της ίδιας της επέλευσης του εγκληματικού αποτελέσματος των 57 θανάτων.
Αυτό είναι κάτι που θα το βρείτε μπροστά σας, θέλοντας και μη», είπε ο Δημήτρης Μάντζος και πρόσθεσε: «Αυτό δεν το κάνει ούτε ο Ανδρουλάκης ούτε η αντιπολίτευση. Αυτό το κάνει η ανεξάρτητη ελληνική δικαιοσύνη. Γι’ αυτό λοιπόν, όταν θα έρθουν οι ποινικές δικογραφίες, να είστε ξανά έτοιμοι να αρθείτε ξανά στο ύψος των περιστάσεων και να κρατήσετε τις σοφιστείες σας για τότε κύριε Βορίδη».
«Καταλάβαμε ότι επαναφέρετε την προηγούμενη πρόταση. Τώρα λέτε ότι θα κάνετε άλλη πρόταση υπό άλλες συνθήκες», σχολίασε ο Μάκης Βορίδης και πρόσθεσε: «Εγώ είπα ότι ο κύριος Ανδρουλάκης προφανώς είπε κάτι διαφορετικό από αυτό το οποίο λέτε τώρα. Αυτό δεν είναι σοφιστεία. Εγώ άκουσα, αυτό το άκουσα. Ακούσαμε και οι δύο. Σωστά κατά τη γνώμη μου λέτε, ενδεχομένως ερμηνεύοντας αυτό που ήθελε να πει ο κύριος Ανδρουλάκης αλλά δεν το είπε, είπε κάτι άλλο, λέτε κάτι άλλο.
Απλώς να πούμε το εξής μιας και μιλάμε και το άρθρο 86 και την Ευρωπαία εισαγγελέα, που «συνάντησε τοίχο» και «δεν μπόρεσε και είναι φοβερό και πρωτοφανές…». Να πω ότι αντίστοιχες διατάξεις για την ευθύνη των υπουργών και την ποινική αρμοδιότητα των κοινοβουλίων έχουν οι κάτωθι χώρες: Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Εσθονία, Λιθουανία, Πολωνία, Ρουμανία, Σερβία.
Προσέξτε, οι περισσότερες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν διατάξεις που προβλέπουν την ευθύνη των υπουργών. Φαντάζομαι η κυρία Ευρωπαία εισαγγελεύς, την ίδια παρατήρηση που απηύθυνε σε εμάς, θα απευθύνει προς το σύνολο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, είμαι βέβαιος ότι όλοι θα την ακούσουν με τρομερό ενδιαφέρον».
«Αλαζονεία εκ μέρους της κυβέρνησης»
Νωρίτερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ Δημήτρης Μάντζος είχε δηλώσει ότι σήμερα αποδεικνύεται ο κυνισμός και η έλλειψη της ελάχιστης ενσυναίσθησης, η αλαζονεία, η συγκάλυψη και η υποτίμηση μιας εθνικής τραγωδίας, εκ μέρους της κυβέρνησης.
«Μιλάμε για ένα έγκλημα που απαιτεί δικαιοσύνη. Δεν μπορείτε λοιπόν σήμερα να μας ελέγχετε που επιμένουμε στην ανάγκη διερεύνησης ποινικών ευθυνών. Δεν μπορείτε να μας ελέγχετε που επιμένουμε να ερευνούμε την αιτιώδη συνάφεια ανάμεσα στη μη ολοκλήρωση ενός τεχνικού έργου και στην τραγωδία, στο έγκλημα στα Τέμπη», είπε ο Δημήτρης Μάντζος, «γιατί πως αλλιώς μπορεί να χαρακτηριστεί η μη ολοκλήρωση ενός τόσο κρίσιμου τεχνικού έργου, επί εννέα έτη, μετά από τόσες παρατάσεις και τόσες αποζημιώσεις στους αναδόχους».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ υπογράμμισε πως αν είχε ολοκληρωθεί η τηλεδιοίκηση, οι 57 συνάνθρωποί μας, θα ζούσαν. «Και όμως η Νέα Δημοκρατία ισχυρίζεται ότι ένας ολόκληρος διεθνής οργανισμός, όπως η ΕΕ, με τα όργανά της, έχει πάρει την απόφαση να…πλήξει την κυβέρνηση, μετά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία.
Εσείς οι δήθεν φιλελεύθεροι και δήθεν ευρωπαϊστές τα λέτε αυτά, παραμονές των ευρωεκλογών, η απάντηση ήρθε από τους θεσμούς. Είμαστε ξανά στο επίκεντρο, για τους λάθος λόγους, για τις ελευθερίες μας, για το κράτος δικαίου.
Η Ευρωπαϊκή Αρχή Σιδηροδρόμων έχει αποδείξει τα κενά στην ασφάλεια των σιδηροδρόμων, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έχει ασκήσει διώξεις σε μη πολιτικά πρόσωπα. Την Καθαρά Δευτέρα, με τη συγκλονιστική παρουσία των συγγενών των κομμάτων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου κράτησε ανοιχτή την αναφορά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναλαμβάνει δράση», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ και σημείωσε ότι και εδώ στην Ελλάδα, η δικαιοσύνη συνεχίζει το έργο της.
«Όταν λοιπόν διαβιβαστούν οι νέες δικογραφίες από τη Λάρισα, κάθε μια και κάθε ένας από εμάς θα αναμετρηθούμε ξανά με το ύψος της ιστορικής μας ευθύνης και με την ίδια τη συνείδησή μας», είπε ο Δ. Μάντζος.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ