Τετάρτη, 6 Ιουλίου, 2022

Σκληρή μάχη για το 66% του ΔΕΣΦΑ – Ποιοι είναι οι «μνηστήρες»

Μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον προκαλεί η διάθεση του 66% του ΔΕΣΦΑ με πολλά επενδυτικά σχήματα να παίρνουν μέρος στον διαγωνισμό για την απόκτησή του.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ, με την Εκδήλωση Ενδιαφέροντος από έξι επενδυτικά σχήματα, έληξε η προθεσμία υποβολής εκδηλώσεων ενδιαφέροντος για την απόκτηση ποσοστού 66% (31% συμμετοχή του ΤΑΙΠΕΔ και 35% συμμετοχή των ΕΛΠΕ) του μετοχικού κεφαλαίου του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου. Συγκεκριμένα, ενδιαφέρον εκδήλωσαν οι εξής:

  • Η επενδυτική εταιρεία Macquarie Infrastructure and Real Assets (Europe) Limited
  • Η κοινοπραξία των διαχειριστών φυσικού αερίου σε Ιταλία, Ισπανία, Βέλγιο και Ολλανδία, αντίστοιχα και συγκεκριμένα οι Snam S.p.A./ Enagás Internacional S.L.U./ Fluxys S.A./ N.V. Nederlandse Gasunie. Οι τρεις πρώτοι είναι και μέτοχοι της εταιρείας διαχείρισης του αγωγού φυσικού αερίου TAP.
  • Ο διαχειριστής του ρουμανικού δικτύου φυσικού αερίου Transgaz S.A. σε κοινοπραξία με τον διαχειριστή του γαλλικού δικτύου GRTgaz S.A.
  • H ισπανική Regasificadora del Noroeste S.A.
  • Η αμερικανική Integrated Utility Services Inc. (INTUS), η οποία διευθύνεται από τον ελληνοαμερικανό Δημήτρη Αγγουρίδη, ενώ επιτελική θέση έχει ο κ. Άγγελος Αγγέλου.
  • H Powerglobe LLC από το Κατάρ.

Οι σύμβουλοι αξιοποίησης αφού αξιολογήσουν τις υποβληθείσες εκδηλώσεις ενδιαφέροντος, θα υποβάλουν την εισήγησή τους προς το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ σχετικά με τους υποψηφίους που πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής για την επόμενη φάση του διαγωνισμού.

Σημειώνεται πως με βάση τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο αγοραστής ή ο επικεφαλής της κοινοπραξίας που θα εξαγοράσει τον ΔΕΣΦΑ, θα πρέπει να κατέχει τη σχετική πιστοποίηση διαχειριστή από την Ε.Ε.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων