Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου, 2022

Σκληρό μνημόνιο για το ελληνικό ποδόσφαιρο από FIFA και UEFA

Η ηγεσία του παγκοσμίου ποδοσφαίρου -FIFA και UEFA- φαίνεται ότι σταματά τα ημίμετρα και τα μισόλογα με το ελληνικό ποδόσφαιρο και προσανατολίζεται στην επιβολή σκληρού μνημονίου που θα επιχειρήσει να επιλύσει τα χρόνια και εκρηκτικά προβλήματα που δεν έχουν καταφέρει να λύσουν τόσο η φυσική ηγεσία του χώρου όσο και οι ελληνικές κυβερνήσεις.

Η ομολογία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Σταύρο Θεοδωράκη είναι καταλυτική για τις εξελίξεις. Συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας είπε: «Αυστηρούς κανόνες έχουμε επιχειρήσει να βάλουμε. Το θέμα είναι ότι κάποια στιγμή πρέπει να αποφασίσουμε ότι αυτός ο γόρδιος δεσμός πρέπει να κοπεί και πρέπει να αποφασίσουμε όλοι ότι πρέπει να αγνοήσουμε το πολιτικό κόστος. Κάθε στιγμή όταν πας να υλοποιήσεις αυτούς τους κανόνες κάποιος αισθάνεται ότι αδικείται και εκεί είναι θέμα βούλησης».

Η ομολογία αυτή που παράλληλα αποτελεί την παραδοχή ότι το πρόβλημα του ποδοσφαίρου δεν λύνεται με ολιγοήμερες διακοπές που δεν έχουν κανένα ουσιαστικά αποτέλεσμα παρά μόνο το να κρύβονται -κάθε φορά- τα σκουπίδια κάτω από το χαλί ίσως αποτελεί την άκρη του νήματος για τη λύση.

Ήδη, την Τρίτη έφτασε στα χέρια του υφυπουργού Αθλητισμού Γιώργου Βασιλειάδη, επιστολή του Μπιόρν Βασάλο, Διευθυντή Εθνικών Ομοσπονδιών Ευρώπης της FIFA με την οποία τον ενημερώνει ότι κλιμάκιο της ομοσπονδίας έρχεται στην Ελλάδα, σήμερα Τετάρτη, με άγριες διαθέσεις.

Αναλυτικά, ο κ. Βασάλο σημειώνει:

Αγαπητέ και αξιότιμε Υπουργέ, έλαβα την επιστολή που μου στείλατε στις 12 Μαρτίου του 2018 και μελέτησα προσεκτικά τα στοιχεία της. Η FIFA είναι σε συνεχείς επαφές με την UEFA και παρακολουθεί προσεκτικά την εξέλιξη της κατάστασης στην Ελλάδα, αναφορικά με τα συμβάντα που έλαβαν χώρα το απόγευμα της Κυριακής στην Θεσσαλονίκη. Χθες το απόγευμα, η Επιτροπή Ελέγχου της FIFA, υπεύθυνη στο να επιβλέπει και να παρακολουθεί την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με το περιστατικό και απόψε μια επιτροπή θα ταξιδέψει στην Αθήνα, για να ξεκινήσει συζητήσεις σχετικά με τους αρμόδιους για την μετέπειτα δράση που θα ληφθεί.

Παρόλο που θα θέλαμε να αποσαφηνίσουμε ότι τα περιστατικά αυτά συνέβησαν σε μια εγχώρια διοργάνωση και συνεπώς τα οποιαδήποτε πειθαρχικά μέτρα θα ληφθούν εντάσσονται στο πλαίσιο των αποφάσεων της ελληνικής ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, η FIFA απαιτεί μια ασυμβίβαστη και άμεση διαχείριση της κατάστασης προκειμένου να εξαλειφθούν όλες οι πράξεις βίας στο ποδόσφαιρο. Μετά τιμής.»

Το στέλεχος που έρχεται εσπευσμένα στην Αθήνα είναι ο ήδη πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης του ελληνικού ποδοσφαίρου. Μάλιστα, μετά τη συνάντησή του με τον κ.Βασιλειάδη, ο κ. Χούμπελ θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου κατά τη διάρκεια της οποίας ενδέχεται να ανακοινώσει μια πρώτη δέσμη μέτρων.

Είναι προφανές ότι η παγκόσμια ομοσπονδία ετοιμάζεται να εφαρμόσει τους ήδη υπάρχοντες νόμους που είναι αρκετοί για όλο τον υπόλοιπο κόσμο αλλά όχι για την Ελλάδα απλώς και μόνο γιατί ισχύουν a la carte.

Δεν αποκλείεται μάλιστα, όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες, η ΕΠΟ να τεθεί υπό την ασφυκτική παρακολούθηση ξένων επιτετραμένων για όλες τις δραστηριότητες που έχουν να κάνουν με το πρωτάθλημα, όπως ακριβώς γίνεται στην υπόθεση της διαιτησίας.

Η επιτροπή παρακολούθησης που ήδη είναι εγκατεστημένη στη χώρα μας αναμένεται να αναλάβει πρόσθετες αρμοδιότητες επιβάλλοντας στην ουσία τους κανόνες του παιχνιδιού, την τήρηση των νόμων και την πραγματική εξυγίανση του λαοφιλούς αθλήματος.

Πάντως, η ποδοσφαιρική Ευρώπη φαίνεται ότι έχει ξεπεράσει τα όρια της ανοχής απέναντι στην Ελλάδα και αυτό το αποδεικνύει η ομόφωνη αποπομπή -με συνοπτικές διαδικασίες- του ΠΑΟΚ από την Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συλλόγων. H ECA αποτελείται από 230 μέλη από 54 ευρωπαϊκές ποδοσφαιρικές ενώσεις και ουσιαστικά επηρεάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό τα όσα συμβαίνουν στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

Χαρακτηριστική είναι η άποψη του Πάνου Μπιτσαξή, πρώην γενικού γραμματέα Αθλητισμού, που σε άρθρο του στην εφημερίδα Τα Νέα σημειώνει:

«Η θεσμική απάντηση σε όποιον έχει την ευθύνη διαχείρισης τέτοιων καταστάσεων και σέβεται τον εαυτό του και τον ρόλο του απαιτεί κότσια και κόκαλα. Στην ουσία της είναι απλή. Απλούστατη. Άτεγκτη και πιστή τήρηση των κανονισμών με ισονομία, erga omnes. Όχι στο παιχνίδι της διάλυσης. Εφαρμογή της νομιμότητας. Κλειστά τα μάτια και τα αφτιά στις σειρήνες τοπικών βουλευτών, τοπικών παραγόντων, εξωνημένων κρατούντων της ευρύτερης δημόσιας ζωής, φοβισμένων, ιδιοτελών νεότευκτων οπαδών της εξυγίανσης, που αφορά μόνο τους άλλους και ποτέ τους ίδιους».

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων