Τρίτη, 24 Μαΐου, 2022

Σκληρό «πόκερ» στην Ανταρκτική!

Μια πρόσφατη αποστολή ρωσικού πυρηνικού υποβρυχίου στον βυθό του Ανταρκτικού Ωκεανού, απειλεί να ανοίξει και πάλι την κουβέντα στα διεθνή μίντια για διαφορές στην περιοχή αναφορικά με το δικαίωμα για ξεκλείδωμα της οικονομικής προοπτικής της Ανταρκτικής οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε στρατιωτική σύγκρουση.

Παρά τις ενδείξεις για αυξημένη στρατιωτική δραστηριότητα στην περιοχή, ο μεγαλύτερος παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή είναι το κοινό οικονομικό συμφέρον, και οι εντάσεις γύρω από τον καθορισμό συνόρων και η στρατιωτική δραστηριότητα, είναι απίθανο να το υπερκεράσουν. Η Ρωσία συγκεκριμένα, αγωνιά να ανοίξει την Δίοδο της Βόρειας Θάλασσας για εμπορικούς σκοπούς, και βλέπει μεγάλη προοπτική για εμπόριο στην κατά τα άλλα απόμακρη βόρεια ακτή της. Επίσης βλέπει και την πιθανότητα επιβολής διοδίων για πλοία τα οποία θα διασχίζουν τη δίοδο αυτή.

Οι σχέσεις της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ και τις Ηνωμένες Πολιτείες θα έχουν μεγάλη επίδραση στο επίπεδο συνεργασίας ή καχυποψίας στην Ανταρκτική. Η ανοικοδόμηση της καταρρέουσας υποδομής της και η διαχείριση της Διόδου της Βόρειας Θάλασσας η οποία μπορεί να συνδέσει την Ευρώπη με την Ασία θα προωθήσει τους στρατηγικούς στόχους της Ρωσίας στην περιοχή πιο αποτελεσματικά από έναν μη απαραίτητο στρατιωτικό ανταγωνισμό με άλλες δυνάμεις.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων