Ανάρτηση της ιστοσελίδας της εφημερίδας Nova Makedonija και τηλεγράφημα του πρακτορείου ΜΙΑ, προβάλλουν δηλώσεις του Ούγγρου πολιτικού αναλυτή, Zoltan Gyevai, ο οποίος αρθρογραφεί στην ιστοσελίδα Bruxinfo, όπου αναφέρει ότι πιθανή εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα θα μπορούσε να συμβάλει στο να αρθεί το αδιέξοδο στο ζήτημα του ονόματος.
Ο κ. Gyevai, σύμφωνα με ανταπόκριση του ΜΙΑ, υποστηρίζει πως οι ηγέτες της ΕΕ εμφανίζονται ανήσυχοι για την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ, αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει μια καλή είδηση για τις σχέσεις Ελλάδας-πΓΔΜ, με δεδομένο πως ο Αλέξης Τσίπρας θεωρείται ενας από τους ελάχιστους Έλληνες πολιτικούς που δεν πήρε μέρος στη δημιουργία ή την επιδείνωση της κατάστασης για το ζήτημα της ονομασίας.
«Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, είναι ο εθνικιστής Υπουργός Εξωτερικών τη δεκαετία του ’90 που ευρέως πιστώνεται τη δημιουργία του θέματος, ενώ ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, έχει εμπλακεί συχνά στο πρόβλημα. Όλα αυτά εμπόδισαν την ένταξη της ‘Μακεδονίας’ στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, επιμένοντας ότι η χώρα πρέπει να αλλάξει το όνομα της», υπογραμμίζει ο Zoltan Gyevai, ενώ πρόσθεσε: «Η επικρατούσα στάση των Ελλήνων πολιτικών είναι πως δεν ενδιαφέρονται για το ζήτημα της ονομασίας. Κάνουν ότι μπορούν για να εμποδίσουν την ένταξη της ‘Μακεδονίας’ και από αυτή την άποψη ο Αλέξης Τσίπρας θα μπορούσε να φέρει κάτι καλό για τη χώρα. Η δημοτικότητα του μπορεί να μην θεωρείται καλή για την Ευρώπη, αλλά θα μπορούσε να είναι επωφελής για τις σχέσεις Ελλάδας- ‘Μακεδονίας’».
Ο Όυγγρος πολιτικός αναλυτής, όπως επισημαίνει το ΜΙΑ, εφιστά την προσοχή, υποστηρίζοντας πως μπορεί ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ να αναγκαστεί να εγκαταλείψει πολλές από τις θέσεις που εκφράζει τώρα. «Δεν πιστεύω ότι θα τηρήσει τις υποσχέσεις που δίνει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, όταν θα βρεθεί στην εξουσία. Αλλά, θεωρώ πως δεν θα είναι εύκολο να αποκλίνει από αυτά που έλεγε. Για το ζήτημα της ονομασίας δεν είμαι σίγουρος πως θα είναι ελεύθερος να κάνει ότι θέλει, θα πρέπει να τοποθετηθεί σύμφωνα με την ελληνική κοινή γνώμη», σημειώνει ο κ. Gyevai.