Σάββατο, 21 Μαΐου, 2022

Σκοτεινό το μέλλον της Ευρωζώνης

Τα επίσημα στοιχεία του τελευταίου τετράμηνου του 2012 για τις οικονομίες της Ευρώπης δείχνουν ότι κινήθηκαν στους γρηγορότερους ρυθμούς ύφεσης από την αρχή της οικονομικής κρίσης τέσσερα χρόνια πριν, με τις ασθενέστερες αλλά και τις ισχυρότερες ευρωπαϊκές χώρες να αποτυγχάνουν να πιάσουν τα αναμενόμενα επίπεδα. Τα νέα για το 0,6 % πτώση έπληξαν το ευρώ το οποίο έπεσε 1% έναντι του δολαρίου με αποτέλεσμα οι φόβοι ότι η ανάκαμψη της Ευρωζώνης έχει φρενάρει να ενισχυθούν. Ακόμη και Γερμανία της Μέρκελ επέδειξε μια από τις χειρότερες εικόνες για την οικονομία της από το 2009.

Οι αγορές στοιχημάτιζαν σε ανάκαμψη της Ευρωζώνης. Αλλά η πρόσφατη δύναμη του Ευρώ θα υποσκάψει αυτή την πρόβλεψη. Στην καλύτερη περίπτωση η ζώνη του Ευρώ θα επιδείξει μια απλά ασθενική ανάκαμψη η οποία θα ενισχύσει την πολιτική αναταραχή στον ευρωπαϊκό νότο, απέναντι στις πολιτικές που επέβαλαν οι χώρες δανειστές και κατά κύριο λόγο η Γερμανία.

Οι αρχικές για το 2013 ενδείξεις είναι λίγο πιο ενθαρρυντικές αλλά χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία, και η Πορτογαλία βολοδέρνουν με την επιβολή σκληρών μειώσεων των δαπανών. Αυτό είναι δεδομένο ότι θα επιδεινώσει την ανεργία, με αποτέλεσμα να μεγαλώσει το χάσμα του ευρωπαϊκού νότου με την αργά αναπτυσσόμενη οικονομία της Γερμανίας. Η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι προτίθεται να επέμβει βοήθησε λίγο τη βιομηχανική παραγωγή, αλλά παρόλα αυτά η Ευρωζώνη όπως όλα δείχνουν βρίσκεται πολύ μακριά από μια ουσιαστική οικονομική ανάκαμψη ή μια λύση στην οικονομική κρίση που τη μαστίζει.

Και το ερώτημα που προκύπτει είναι σκληρό αλλά απόλυτα λογικό. Πως είναι δυνατόν κάποιοι στην Αθήνα να εκφράζουν αισιοδοξία και να διαψεύδουν κατηγορηματικά την επιβολή νέων μέτρων που θα εξαθλιώσουν ακόμη περισσότερο τον ήδη εξαθλιωμένο ελληνικό λαό. Ίσως αυτός να είναι και ο λόγος που μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας αυτό που ακούγεται στους διαδρόμους του Μαξίμου είναι ότι εκεί που πριν ένα μήνα χαμογελούσαν και έλεγαν Δόξα τω Θεώ, τώρα όλα έχουν κολλήσει πάλι και το έχουν ρίξει στο «Παναγία Βόηθα».

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων