Πέμπτη, 5 Αυγούστου, 2021

Σκουρλέτης: «H απλή αναλογική θα λειτουργήσει εξυγιαντικά για την αυτοδιοίκηση»

«H απλή αναλογική θα λειτουργήσει εξυγιαντικά και θα δώσει νέα ώθηση στην υπόθεση της αυτοδιοίκησης» τόνισε από την Πάτρα ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης. επισημαίνοντας ότι «αυτοί που ενοχλούνται, είναι αυτοί που έχουν βολευτεί σε ένα εκλογικό σύστημα που λειτουργεί παραμορφωτικά σε σχέση με τις διαθέσεις του λαού».

Ο κ. Σκουρλέτης απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, στο περιθώριο του διεθνούς συνεδρίου για την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη, που διοργανώνει στην Πάτρα η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, υπογράμμισε ότι «εμείς δεν μπορούμε να αντιληφθούμε την αυτοδιοίκηση και τη λειτουργία της, πέρα από την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη καθιέρωση της δημοκρατίας. Η απλή αναλογική εξασφαλίζει την πιο αντιπροσωπευτική ανάδειξη των λαϊκών διαθέσεων και των συσχετισμών των αντιπροσώπων στα δημοτικά και στα περιφερειακά συμβούλια, με βάση τους πραγματικούς συσχετισμούς. Άρα, με αυτή την έννοια διασφαλίζει και την μεγαλύτερη κοινωνική νομιμοποίηση».

Όπως προσέθεσε, «οι τοπικές κοινωνίες, οι περιφέρειες και οι δήμοι έχουν ανάγκη από δημοτικές και περιφερειακές αρχές, οι οποίες να ανταποκρίνονται σε πραγματικές κοινωνικές πλειοψηφίες». Κατά συνέπεια, «η απλή αναλογική θα λειτουργήσει εξυγιαντικά και θα δώσει μία νέα ώθηση στην υπόθεση της αυτοδιοίκησης». Ταυτόχρονα, ανέφερε ότι «αυτοί οι οποίοι ενοχλούνται, είναι αυτοί που έχουν βολευτεί σε ένα εκλογικό σύστημα που λειτουργεί παραμορφωτικά σε σχέση με τις διαθέσεις του λαού».

Μάλιστα, όπως τόνισε, «η ακυβερνησία που επικαλούνται κάποιοι είναι ένα πρόσχημα για όσους θέλουν να υπάρχει ένα εκλογικό σύστημα, το οποίο να αποτελεί το άλλοθι γι’ αυτούς που δεν θέλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

Αναφερόμενος στο ρόλο της αυτοδιοίκησης, είπε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει σχεδιασμός για την επόμενη μέρα και την ανασυγκρότηση της χώρας, χωρίς έναν ιδιαίτερο και καθοριστικό ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης και ιδιαίτερα της περιφερειακής».

«Η κυβέρνησή μας», τόνισε ο κ. Σκουρλέτης, «θα μπορούσα να πω ότι είναι από τις πλέον φιλικές απέναντι στο θεσμό της περιφερειακής αυτοδιοίκησης και οι αλλαγές που σχεδιάζουμε στο θεσμικό πλαίσιο της αυτοδιοίκησης και τις οποίες θα καταθέσουμε τους επόμενους μήνες, δίνουν περισσότερο χώρο και ρόλο στην ίδια την αυτοδιοίκηση».

Φυσικό αέριο στη Δυτική Ελλάδα

Όσον αφορά την έλευση του φυσικού αερίου στην Δυτική Ελλάδα, ο κ. Σκουρλέτης τόνισε ότι είναι απολύτως εφικτή και αναγκαία, προσθέτοντας ότι «εδώ και ενάμιση χρόνο η ΔΕΠΑ σε συνεργασία με το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος έχει δρομολογήσει μία σειρά από έργα, για επέκταση του δικτύου στις πόλεις που είναι δίπλα στο εθνικό δίκτυο, αλλά και στην Δυτική Ελλάδα». Ακόμη, ανέφερε ότι «η έλευση του φυσικού αερίου στην Δυτική Ελλάδα θα είναι κάτι το οποίο θα δώσει μία νέα ώθηση στην επιχειρηματική δραστηριότητα, αλλά προφανώς θα αλλάξει και την ίδια την ποιότητα της ζωής στα νοικοκυριά και στις πόλεις, γι’ αυτό και θεωρώ πως θα είναι μία από τις προτεραιότητες».

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων