Σάββατο, 25 Ιουνίου, 2022

SMS 13033: Σενάριο για μπλόκο στον κωδικό 6 και μετακίνηση από Δήμο σε Δήμο

Το μπλόκο στο SMS στο 13033 για μετακίνηση από Δήμο σε Δήμο φαίνεται να μπαίνει πάλι στο τραπέζι ως ένα από τα περιβόητα έξυπνα μέτρα για το lockdown και τις μετακινήσεις. Εξετάζεται να επιτρέπεται το 6 για μετακίνηση μόνο με τα πόδια.

Το συγκεκριμένο μέτρο με απαγόρευση κυκλοφορίας από Δήμο σε Δήμο ίσχυε στο πρώτο lockdown του Μαρτίου και τώρα φαίνεται να μπαίνει πάλι ως σενάριο στο τραπέζι και μάλιστα ως… έξυπνο μέτρο.

Όπως είναι γνωστό έως και σήμερα όσοι θέλουν να μετακινηθούν από Δήμο σε Δήμο πρέπει να στείλουν SMS με κωδικό 6 στο 13033, ώστε να αποφύγουν το πρόστιμο σε περίπτωση ελέγχου από τις αρχές και βεβαίως να πάνε για σωματική άσκηση. Προσοχή το 6 ισχύει για ατομική άσκηση έως τρία άτομα και όχι για παρέες 10 ατόμων. Έτσι μπορείτε να πάτε παραλία ή Πάρνηθα.

Τώρα αν το χρησιμοποιούν σωστά οι πολίτες είναι μια άλλη υπόθεση. Γίνονται μετακινήσεις από Δήμο σε Δήμο για… επισκέψεις σε σπίτια, αφού υπάρχει μεγάλη κούραση με το παρατεταμένο lockdown και τις απαγορεύσεις.

Αν τελικά θα επιβληθεί η απαγόρευση κυκλοφορίας από Δήμο σε Δήμο έως τις 16 Μαρτίου ή αν θα μείνει στα σενάρια θα φανεί τις επόμενες μέρες. Για την ώρα φαίνεται πως όλοι αναζητούν τα έξυπνα μέτρα.

Πάντως πριν λίγο καιρό ο Νίκος Χαρδαλιάς είχε τονίσει ότι το σενάριο αυτό είχε πέσει στο τραπέζι αλλά δεν εφαρμόστηκε γιατί θα ήταν μια ταξική επιλογή.

Αν θα εφαρμοστεί τώρα για τις επόμενες εβδομάδες ώστε μετά να ανοίξουν μαγαζιά και σχολεία είναι κάτι που ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει.

Ταυτόχρονα οι ειδικοί ψάχνουν ένα άλλο είδος lockdown, αφού αυτό που είναι σε εφαρμογή δεν αποδίδει.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, σημείωσε ότι ναι μεν η κατάσταση είναι ανησυχητική, ωστόσο είναι καλύτερη σε σύγκριση με τον Νοέμβριο, όταν ο αριθμός των διασωληνωμένων είχε υπερβεί τους 600. Όπως είπε, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, το πρόβλημα σήμερα εντοπίζεται κυρίως στην Αττική, όπου βρίσκονται οι περισσότεροι εκ των 400 διασωληνωμένων, ενώ η κατάσταση είναι καλύτερη στην υπόλοιπη χώρα.

Ως προς το γιατί το lockdown δεν αποδίδει όσο αναμενόταν, είπε πως υπάρχουν πολλοί λόγοι, με τους πολίτες –λόγω δικαιολογημένης κόπωσης- να αναζητούν τεχνάσματα για να αποφύγουν τα μέτρα. Για τον λόγο αυτό, όπως εξήγησε, θα πρέπει να αναζητηθεί ένα νέο μείγμα μέτρων, το οποίο θα εκτονώσει την κούραση των πολιτών.

Πάντως, ο ίδιος τάχθηκε κατά της εφαρμογής του sms στο 13032 για το λιανεμπόριο, εκτιμώντας ότι θα δημιουργήσει συνωστισμό, ενώ πρότεινε επαναλειτουργία της αγοράς με τη μέθοδο click in shop. Συνέστησε δε λίγη υπομονή ακόμη, προβλέποντας ότι με την πρόοδο των εμβολιασμών το καλοκαίρι θα πλησιάσει η επιστροφή στην κανονικότητα.

Στην ανάγκη επανεξέτασης του μείγματος μέτρων στάθηκε και ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, λαμβάνοντας επίσης υπόψη ότι αυτή την περίοδο διαχρονικά παρατηρείται αύξηση των ιώσεων. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, επεσήμανε ότι τα νεότερα στοιχεία από τα λύματα της Αττικής δεν δείχνουν καμία σημαντική μείωση του ιικού φορτίου.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη, ανέφερε ότι η επαναλειτουργία των καταστημάτων και η επιστροφή στα δια ζώσης μαθήματα στα σχολεία πρέπει να γίνει ταυτόχρονα. Όπως τόνισε μετά τις 15 Μαρτίου δεν γίνεται να συνεχιστεί το lockdown.

Υπογράμμισε εξάλλου ότι όλοι έπρεπε να προσαρμοστούμε στα μέτρα και δυστυχώς δεν το κάναμε, φέρνοντας ως παράδειγμα τις εικόνες συνωστισμού στις παραλίες. Ως προς τις ΜΕΘ Covid στην Αττική, είπε ότι το βράδυ της Δευτέρας υπήρχε 93% κάλυψη, ενώ συμπλήρωσε ότι κατά την κρίση της, περάσαμε το πικ της πανδημίας.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων