Είσαι στη μέση μιας συνομιλίας γραπτών μηνυμάτων, όταν ο συνομιλητής σου κάνει μια μεγάλη παύση πριν απαντήσει. Τι σημαίνει αυτό; Mήπως έλαβε μια κλήση; Μήπως κάτι του απέσπασε την προσοχή; Mήπως σταμάτησε για να ξεκουραστεί; Έχετε σκεφτεί ότι ίσως χρειάζεται απλώς χρόνο για να «μαγειρέψει» ένα ψέμα;
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Brigham Young (BYU) ζήτησαν σε περισσότερους από 100 φοιτητές να απαντήσουν σε 30 ερωτήσεις. Ζητήθηκε από τους μαθητές να πουν ψέματα στις μισές απαντήσεις. Διαπίστωσαν ότι όταν οι μαθητές έλεγαν ψέματα, χρειάστηκαν 10% περισσότερο χρόνο για να στείλουν το μήνυμα, καθώς έκαναν περισσότερες αλλαγές από ό, τι συνήθως.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, στο 54% περίπου των περιπτώσεων που κάποιος λέει ψέματα αυτοπροσώπως μπορούμε να το καταλάβουμε. Υπάρχουν συγκεκριμένες συμπεριφορές που υποδηλώνουν ότι κάποιος λέει ψέματα, όπως για παράδειγμα όταν ο άλλος δεν σε κοιτάζει στα μάτια ή είναι νευρικός. Είναι όμως εξαιρετικά δύσκολο να καταλάβεις πότε κάποιος λέει ψέματα στο τηλέφωνο ή μέσω internet. Κατά τη διάρκεια των γραπτών μηνυμάτων, δεν μπορείς να ακούσεις τη φωνή του άλλου ατόμου ή να δεις τις εκφράσεις του προσώπου του – πράγμα που καθιστά ευκολότερο το ψέμα.
Σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη το 2011, οι άνθρωποι πράγματι συνηθίζουν να λένε ψέματα πιο εύκολα στα γραπτά μηνύματα παρά όταν βρίσκονται πρόσωπο-με-πρόσωπο με κάποιον για τους παραπάνω ακριβώς λόγους.
Υπάρχουν, ωστόσο, κάποιες ενδείξεις, όπως η καθυστέρηση στην αποστολή γραπτών μηνυμάτων, που υποδηλώνουν ότι κάποιος ίσως λέει ψέματα. Οι ερευνητές παραδέχονται ότι η συγκεκριμένη έρευνα ήταν μικρή κλίμακας και δεν ήταν βασισμένη στην πραγματική ζωή, αλλά εκτιμούν ότι εγείρονται κάποια ενδιαφέροντα ερωτήματα σχετικά με τις online συναλλαγές γενικότερα, την επικοινωνία στα social media feeds και τα chat rooms, ιδίως όταν πρόκειται για θέματα ασφάλειας.
«Αρχίζουμε να παρακολουθούμε συμπεριφορές που δεν είναι τόσο εύκολο να παρατηρηθούν από τους ανθρώπους. Σκοπός λοιπόν είναι να δημιουργηθούν ειδικά συστήματα που θα μπορούν να εντοπίζουν την απάτη σε πραγματικό χρόνο», δήλωσε ένας εκ των ερευνητών.