Γράφει, ο Δημήτρης Κατσαρός
«Εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες ως προς την έναρξη της εσωτερικής ουκρανικής σύγκρουσης» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου αργά το βράδυ με τη συνομιλία Πούτιν – Μέρκελ στα πλαίσια της Ευρωασιατικής συνόδου του Asem στο Μιλάνο. Ο ίδιος ανέφερε επίσης ότι «Κατά τη διάρκεια αυτής της μακράς και ενδελεχούς συνομιλίας, οι κ.κ. Πούτιν και Μέρκελ επιβεβαίωσαν κατά λεπτομερή τρόπο την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ»
Η συμφωνίες του Μινσκ που έλαβαν χώρα στις 5 του Σεπτέμβρη, αποτέλεσαν την επίτευξη της εκεχειρίας μεταξύ αυτονομιστών και Κιέβου η οποία πολλές φορές από τότε έχει παραβιαστεί.
Αναμένεται άμεσα να γίνει και η συνάντηση των δύο ηγετών, Ουκρανίας και Ρωσίας για πρώτη φορά μετά το θερμόαιμο καλοκαίρι, μαζί και με άλλους πολλούς ηγέτες, όπως η Άνγκελα Μέρκελ, ο Ματέο Ρέντζι της Ιταλίας, ο Κάμερον της Βρετανίας, ο Ολάντ της Γαλλίας και αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής ένωσης όπως ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπραόζο και ο πρόεδρος τους Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χερμάν βαν Ρομπάι.
Η Γερμανίδα καγκελάριος σε συνάντησή της με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο συμφώνησαν στη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός της μη εφαρμογής πολλών από τους όρους των συμφωνιών του Μινσκ με αποτέλεσμα τη μη επίτευξη πλήρους εκεχειρίας στην ανατολική Ουκρανία, όπως αναφέρει το newsbeast.
Η Μέρκελ είναι ο ένας από τους τρεις ισχυρούς πόλους με συμφέροντα σχετικά με το ζήτημα της Ουκρανίας, μαζί με τον Πούτιν και τον Ομπάμα. Μετά μάλιστα το πραξικόπημα και τη βίαιη αποπομπή του φιλορώσου προέδρου της Ουκρανίας Βίκτωρ Γιανουκόβιτς, το οποίο είχε την αμέριστη συμπαράσταση των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ, οι δύο ‘σύμμαχοι’ πίεζαν με διάφορους τρόπους για την ανάδειξη των ‘δικών’ τους ανθρώπων στη θέση της Ουκρανικής προεδρίας. Τελικά τα κατάφερε ο Ομπάμα με την ανάδειξη του Ποροσένκο στον προεδρικό θώκο. Ο Πούτιν ωστόσο αποτελεί ένα ισχυρό αντίπαλο με τον οποίο η Γερμανία έχει ισχυρές σχέσεις εξαρτήσεις ως προς το ενεργειακό σε αντίθεση με τις ΗΠΑ που επιλέγουν ένα δρόμο πιο ανοιχτής αντιπαράθεσης. Η εξελίξεις περιμένουμε να επηρεάσουν πολύ έντονα τις σχέσεις Ρωσίας – ΕΕ, που συμβαίνουν παράλληλα με εκείνες στο μεσανατολικό και συνδέονται δεδομένου ότι οι διεθνείς παίχτες είναι λίγο έως πολύ οι ίδιοι.