Η δραστήρια πρόεδρος του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, φιγουράρει στη φετινή λίστα του Fortune με τις 30 πιο ισχυρές Ελληνίδες στο επιχειρείν.
Μία νέα γυναίκα που έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια να διοικεί το Ιδρυμα Μείζονος Εληνισμού με πλούσιο καλλιτεχνικό έργο, ξεχωριστές παραστάσεις, σημαντικές εκθέσεις, ψυχαγωγικά εργαστήρια και παράλληλα ως πρόεδρος του ΕΕΔΕΓΕ (Εθνικό Επιμελητηριακό Δίκτυο Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών) έχει βάλει στόχο την ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας και την προώθηση των γυναικών σε θέσεις ευθύνης. Η Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, Πρόεδρος Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών (ΕΕΔΕΓΕ), αντιπρόεδρος Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού και μέλος ΔΣ Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών μιλά για το όραμά της στο iefimerida.
Πόσο έχει πληγεί ο πολιτισμός λόγω κορωνοϊού και πώς έχει επηρεαστεί το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού; Αρχικά, πιστεύω ότι ο πολιτισμός είναι το μεγαλύτερο στήριγμα των Ελλήνων, πόσω μάλλον σε τέτοιες στιγμές αβεβαιότητας. Είναι ωστόσο, προφανές ότι τα γενικευμένα σε ολόκληρο τον κόσμο περιοριστικά μέτρα είχαν σοβαρές επιπτώσεις, αφού στην ουσία τα πάντα παρέμειναν κλειστά. Σκεφτείτε, επίσης, ότι ο πολιτισμός είναι μία έννοια ευρύτερη και σχετίζεται πολύ με τις μετακινήσεις των ανθρώπων ανά την υφήλιο, την ώρα που ο κλάδος των ταξιδιών έχει δεχθεί ανεπανόρθωτο ίσως πλήγμα.
Η σημασία του πολιτισμού φάνηκε ιδιαίτερα από τον μαζικό τρόπο με τον οποίο μέσα ενημέρωσης από κάθε γωνιά του πλανήτη κάλυψαν την επαναλειτουργία του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης. Το συγκεκριμένο γεγονός αποτελεί επίσης, απόδειξη της παγκόσμιας δύναμης που έχει ο ελληνικός πολιτισμός.
Σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, πλήττονται και οι δύο βασικές δραστηριότητες του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», καθώς το μουσείο άνοιξε μεν πρόσφατα, αλλά με ελάχιστους επισκέπτες, ενώ το θέατρο παραμένει κλειστό. Να σημειώσουμε ότι η φετινή καλλιτεχνική περίοδος ήταν από τις καλύτερες, τόσο από άποψη αριθμού επισκεπτών, όσο και εσόδων. Επιπλέον, διοργανώσαμε τη μεγαλύτερη έκθεση ρομποτικής που έγινε ποτέ στην Ελλάδα, υλοποιήσαμε δύο από τις πιο φιλόδοξες θεατρικές παραγωγές της φετινής χρονιάς και είχαμε εκατοντάδες κρατήσεις από επισκέπτες και σχολεία από όλη την Ελλάδα, οι οποίες ακυρώθηκαν. Δυστυχώς, η αναστολή λειτουργίας ανέκοψε αυτή τη θετική πορεία και το κυριότερο είναι ότι τα χαμένα έσοδα δεν μπορούν να αναπληρωθούν. Το οικονομικό πλήγμα είναι πολύ μεγάλο, όμως θα κάνουμε τα πάντα για να συνεχίσουμε να υπηρετούμε τον ελληνικό πολιτισμό και την εκπαίδευση. Είμαστε υπερήφανοι που μέχρι στιγμής το ΙΜΕ τα είχε καταφέρει και δεν είχε λάβει καμία επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για την λειτουργία του. Είναι όμως, η πρώτη φορά που μία πανδημία πλήττει τον πολιτισμό σε τέτοιο βαθμό, που χωρίς σημαντικά μέτρα ενίσχυσης θα είναι πολύ δύσκολη η λειτουργία των μη κερδοσκοπικών πολιτιστικών φορέων.
Εκτός από τα ενδιαφέροντα δρώμενα που βλέπουμε στον «Ελληνικό Κόσμο» κάνετε και πάρα πολλά που δεν είναι ευρέως γνωστά, μπορείτε να μας πείτε μερικά; Στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» το κοινό μπορεί να απολαύσει διάφορες εκθέσεις που κατά καιρούς φιλοξενούμε. Μία δράση για την οποία είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι, μιας και μας δίνει τη δυνατότητα να προβάλουμε και το ερευνητικό μας έργο, είναι οι διαδραστικές προβολές στη μοναδική στην Ελλάδα Θόλο Εικονικής Πραγματικότητας. Πρόκειται για μία μοναδική εμπειρία εμβύθισης στον εικονικό κόσμο, μέσω της οποίας οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν σε αρχαίες πόλεις και μνημεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και να τα θαυμάσουν την περίοδο της ακμής τους. Έτσι, στη «Θόλο» οι θεατές μπορούν να επισκεφθούν την Αρχαία Ολυμπία, τη Μίλητο, την αρχαία Αγορά της Αθήνας, αλλά και την Ακρόπολη, όπως ήταν την εποχή του Περικλή, την Αγία Σοφία, ένα από τα μεγαλύτερα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και τους Δελφούς που δυστυχώς δεν προλάβαμε να επικοινωνήσουμε στο κοινό λόγω της πανδημίας. Το σημαντικό εδώ είναι όχι μόνο η ακρίβεια με την οποία δημιουργούμε την εικονική αναπαράσταση, στην οποία εργάζονται για πολλά χρόνια ιστορικοί, αρχαιολόγοι, 3D modellers και πολλοί άλλοι συνεργάτες, αλλά και το γεγονός ότι οι περιηγήσεις αυτές είναι διαδραστικές: το κοινό δέχεται ερωτήματα, επιλέγει ποιες διαδρομές θα ακολουθήσει αποκτώντας μία μοναδική αίσθηση του χώρου που επισκέπτεται.
Όμως υπάρχουν πολλές ακόμα δράσεις που δεν είναι ευρέως γνωστές. Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού είναι ο πρώτος φορέας εικονικής πραγματικότητας στην Ελλάδα, με μακρά ερευνητική διαδρομή στον τομέα των νέων τεχνολογιών, της εκπαίδευσης και του πολιτισμού. Μερικά από τα πιο πρόσφατα έργα μας αναφέρω ενδεικτικά. Έχουμε δημιουργήσει το Πρότυπο Διαδραστικό Κέντρο Ψηφιοποίησης και Νέων Εκπαιδευτικών Τεχνολογιών (Future Reality), όπου μαθητές, εκπαιδευτικοί, παιδιά και γονείς, έρχονται σε επαφή με τις σύγχρονες διαδραστικές εφαρμογές εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας, χρησιμοποιώντας κάσκες εικονικής πραγματικότητας και tablets.
Με αφορμή τη συμπλήρωση 2.500 χρόνων από την ναυμαχία της Σαλαμίνας, θα δημιουργήσουμε νέες εφαρμογές εικονικής πραγματικότητας, που θα ζωντανεύουν τη Ναυμαχία, στο Δήμο Σαλαμίνας. Πρόκειται για ένα μεγαλόπνοο συγχρηματοδοτούμενο έργο ΕΣΠΑ, σε συνεργασία με το Δήμο Σαλαμίνας, το οποίο θα αναπαριστά μία από τις σημαντικότερες μάχες στην ανθρώπινη ιστορία, σημείο καμπής για την ανάπτυξη του Δυτικού πολιτισμού. Ερχόμαστε λοιπόν, με τη χρήση νέων τεχνολογιών να αναδείξουμε αυτό το εμβληματικό ιστορικό γεγονός και να «ζωντανέψουμε την ιστορία» όπως ξέρουμε πολύ καλά να κάνουμε εδώ στο ΙΜΕ. Επιπλέον, σε συνεργασία με τον Δήμο Σπάρτης σχεδιάζουμε ένα Ψηφιακό Μουσείο Ιστορίας Αρχαίας Σπάρτης και την διοργάνωση κοινών πολιτιστικών δράσεων για την ανάδειξη της πλούσιας παράδοσης του τόπου. Διευρύνουμε περαιτέρω την κινητικότητα του πολιτιστικού μας έργου, στηρίζοντας την περιφέρεια, μέσω ενός μνημονίου συνεργασίας με τον Δήμο Μυτιλήνης για την εγκατάσταση του Εικονικού Κινηματογράφου του ΙΜΕ, ο οποίος μεταφέρει μικρούς και μεγάλους σε μαγικούς κόσμους της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Το ΙΜΕ ανέλαβε ως εταίρος το ερευνητικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα BRIDGES, το οποίο θα δημιουργήσει μια λύση εκτεταμένης πραγματικότητας (eXtended Reality) ομαδικής αλληλεπίδρασης σε αίθουσα. Θα γίνει συνδυασμός φυσικής και ιδεατής πραγματικότητας, με χρήση πολύ-αισθητηριακών ερεθισμάτων με ενσωμάτωση εφέ όπως: ο άνεμος, η θερμότητα, η οσμή και οι κραδασμοί. Στο ΙΜΕ στηρίζουμε και ενισχύουμε την αναβάθμιση των ψηφιακών ικανοτήτων. Η κρίση του κορωνοϊού μάς έδωσε μια απρόσμενη ώθηση σ’ αυτή την κατεύθυνση. Μας δίνεται η ευκαιρία να επιταχύνουμε και να αξιοποιήσουμε αυτή την ευκαιρία. Για αυτό και από τη νέα σεζόν, οι μουσειοπαιδαγωγοί του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού επισκέπτονται τα σχολεία με μία πρωτοποριακή εφαρμογή με ipads. Το νέο αυτό εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ΙΜΕ συνδυάζει την ιστορική πληροφορία με τις πλέον σύγχρονες τεχνολογικές εφαρμογές και έτσι, οι μαθητές θα ξεναγούνται σε αρχαία μνημεία όπως η Κνωσσός και η Δήλος τριασδιάστατα και πλήρως ανακατασκευασμένα. Η διαδραστικότητα και η νέα 3D τεχνολογία εκπαιδεύει τους μαθητές, διατηρώντας αμείωτο το ενδιαφέρον τους. Επιθυμία μας είναι να φτάσουμε παντού, τώρα που οι ψηφιακές δεξιότητες είναι πιο αναγκαίες από ποτέ.
Είστε στη φετινή λίστα του Fortune με τις 30 πιο ισχυρές Ελληνίδες στο επιχειρείν, σε τι νομίζετε ότι οφείλεται αυτή η διάκρισή σας; Αρχικά, αυτό που θα ήθελα να πω είναι ότι η ενασχόλησή μου τόσο με τον πολιτισμό, ως αντιπρόεδρος του ΙΜΕ, όσο και με τη γυναικεία επιχειρηματικότητα, από τη θέση της προέδρου του ΕΕΔΕΓΕ (Εθνικό Επιμελητηριακό Δίκτυο Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών), με καλύπτει απόλυτα. Είναι πράγματα που κάνω με αγάπη, σεβασμό και προσήλωση και έτσι θα συνεχίσω.
Είναι επίσης, δύο πεδία που καλύπτουν το μεγαλύτερο τμήμα της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. Ο ελληνικός πολιτισμός είναι ό,τι σημαντικότερο έχει η πατρίδα μας, ενώ πιστεύω ότι είναι υποχρέωσή μας να στηρίζουμε τον ρόλο των γυναικών για να έχουμε ένα μέλλον χωρίς ανισότητες, αλλά και ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας. Ταυτόχρονα, και οι δύο τομείς είναι γεμάτοι προκλήσεις. Πολλές φορές μοιάζει ακατόρθωτο να ασχολείσαι με πολλά πράγματα συγχρόνως, με τον ίδιο ζήλο. Όλα εξαρτώνται όμως, από το πόσο αγαπάς αυτό που κάνεις.
Η φετινή χρονιά ήταν εξαιρετική για το «Θέατρον» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος». Ο κόσμος αγκάλιασε τις παραστάσεις «Κι από Σμύρνη… Σαλονίκη» και «Όλιβερ Τουίστ», την έκθεση ρομποτικής CITY OF ROBOTS και το FUTURE REALITY. Από την πλευρά του, το ΕΕΔΕΓΕ έκανε σημαντικές δράσεις με στόχο πάντα την ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας. Κυρίως, όμως, στο πεδίο της στήριξης και ενίσχυσης της γυναικείας επιχειρηματικότητας, μένουν πολλά να γίνουν.
Πείτε μας περισσότερα για το ΕΕΔΕΓΕ και τη δράση του. Το EEΔΕΓΕ (Εθνικό Επιμελητηριακό Δίκτυο Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών), εκπροσωπώντας 250.000 γυναικείες επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα, έχει στόχο την ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας και την προώθηση των γυναικών σε θέσεις ευθύνης. Αποτελεί το μόνο θεσμοθετημένο φορέα στήριξης της γυναικείας επιχειρηματικότητας, μιας και το εννεαμελές Διοικητικό του Συμβούλιο αποτελείται από εκλεγμένες επιχειρηματίες από τα 52 Επιμελητήρια της χώρας. Επειδή, όμως στη χώρα μας πολλές φορές τα λόγια υπερισχύουν των πράξεων, εμείς προσπαθήσαμε έμπρακτα να βοηθήσουμε τις γυναίκες επιχειρηματίες καθ’ όλη τη διάρκεια της πρωτοφανούς κρίσης που βιώνουμε. Σε αυτό το πλαίσιο, το ΕΕΔΕΓΕ εν μέσω πανδημίας ξεκίνησε τη λειτουργία του helpdesk υποστήριξης επιχειρήσεων, ανταποκρινόμενο στις ανάγκες του συνόλου των επαγγελματιών για ενημέρωση σχετικά με τα έκτακτα μέτρα που εφαρμόζονται. Είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι καταφέραμε να εξυπηρετήσουμε πάνω από 10.000 αιτήματα, απαντώντας καθημερινά σε τηλεφωνικές κλήσεις, μηνύματα και e-mail, με ερωτήματα επιχειρηματιών και επαγγελματιών από όλη την Ελλάδα. Και ασφαλώς, συνεχίζουμε να απαντάμε σε όλα τα ερωτήματα και να είμαστε δίπλα στις γυναίκες επιχειρηματίες οι οποίες διεκδικούν, ολοένα και μεγαλύτερο ρόλο ως κινητήριες δυνάμεις της ανάπτυξης της χώρας. Ακόμα, κατά τη διάρκεια της κρίσης το ΕΕΔΕΓΕ πραγματοποίησε πολλές παρεμβάσεις σε υπουργεία, καθώς και παρέμβαση στο νομοσχέδιο για την εταιρική διακυβέρνηση για θέσπιση του μέτρου της ποσόστωσης 30% στα Διοικητικά Συμβούλια εισηγμένων εταιρειών, διοργάνωσε διαδικτυακά σεμινάρια και προσέφερε ιδέες και στήριξη στον αντίστοιχο ευρωπαϊκό φορέα, το Eurochambres Women Network. Για το επόμενο διάστημα, προετοιμάζουμε επιμορφώσεις ανέργων γυναικών, δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σχετικά με το μισθολογικό χάσμα, όπως και ημερίδες επιχειρηματικότητας σε όλη τη χώρα.
Πηγή:iefimerida