Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός
Η προειδοποίηση του Άντονι Μπάνμπερι, επικεφαλής της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών, υπεύθυνη για το συντονισμό της δράσης κατά του Έμπολα, ήρθε να δημιουργήσει ανησυχία για την πορεία της μάχης κατά της φοβερής πανδημίας.
«Ο Έμπολα έχει μεγάλο προβάδισμα σε σχέση με εμάς… βρίσκεται πολύ μπροστά μας, πηγαίνει πιο γρήγορα από εμάς, και είναι έτοιμη να κερδίσει την κούρσα» δήλωσε ο Μπάνμπερι σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ σημείωσε πως αν δεν σταματήσουμε τη νόσο τώρα, θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε σύντομα κάτι πρωτοφανές και τόσο τεράστιο για το οποίο «δεν έχουμε σχέδιο αντιμετώπισης». Τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προκαλούν τρόμο: 5.000 – 10.000 νέα κρούσματα κάθε εβδομάδα στη Δυτική Αφρική. Οι 4.000 κλίνες σε νοσοκομεία που μπορούν να έχουν μέχρι το Δεκέμβρη δεν αρκούν για να καλυφθούν τα 7.000 περιστατικά που υπολογίζεται ότι θα ζητούν θεραπεία.
Ο Άντονι Μπάνμπερι ωστόσο θυμίζει ότι η ελπίδα μας στηρίζεται σε ένα μας πλεονέκτημα, ότι γνωρίζουμε πώς να αντιμετωπίσουμε την εξάπλωση του ιού. Χαρακτηριστικά είπε πως «υπάρχουν πολλές κακές ειδήσεις για τον Έμπολα, αλλά η καλή είδηση είναι ότι ξέρουμε πώς να τον σταματήσουμε».
Μία από τις κακές ειδήσεις για τον ιό που μεταδίδει η ΕΡΤ Open είναι ότι, σύμφωνα με το γενικό διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Μπρους Ειλγουορντ, ο αριθμός των είναι 4.447, οι μισοί δηλαδή από τα καταγεγραμμένα 8.914 περιστατικά ασθενείας.
Ο ιός Έμπολα θερίζει την Αφρική εδώ και δεκαετίες, αλλά μόνο τώρα τα έθνη του ανεπτυγμένου κόσμου έδειξαν να ενδιαφέρονται για την αντιμετώπιση του. Τώρα που κινδυνεύει να εξελιχθεί σε μια πανδημία παγκοσμίων διαστάσεων. Αν είχε υπάρξει στο παρελθόν μόνο ένα πολύ μικρό μέρος της σημερινής προσπάθειας σε βοήθεια στην Αφρική, ως προς τη θεραπεία αλλά κυρίως σε παροχή τεχνο-κοινωνικής υποστήριξης προκειμένου να εξελιχθούν οι κοινωνίες σε ασφαλέστερες απέναντι σε ιούς που μεταδίδονται από ζώα σε ανθρώπους, ο ιός σήμερα δεν θα αποτελούσε καμία απειλή. Σε κάθε περίπτωση σήμερα ο όσο δυνατόν αρτιότερος συντονισμός είναι το κλειδί σε μια προσπάθεια που πρέπει να αγκαλιαστεί από όλο τον ανεπτυγμένο και τον δυναμικά αναπτυσσόμενο κόσμο. Διαφορετικά σε πολύ λίγο η μετάδοση του ιού θα χτυπήσει και τις δικές μας πόρτες.