Σε ανοδική πορεία βρίσκονται οι δείκτες της γρίπης, του κορωνοϊού και των άλλων ιώσεων με την κορύφωση τους σε δύο έως τρεις εβδομάδες, και την αποκλιμάκωση να αναμένεται μέσα στο Φεβρουάριο καθώς ανεβαίνει ο αριθμός των νοσηλειών, εξετάζεται και η υποχρεωτική επαναφορά της μάσκας, στα νοσοκομεία. Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα παραχωρήσει Συνέντευξη Τύπου αύριο Τετάρτη σχετικά με την έξαρση του ιού στη χώρα μας.
Γεωργιάδης: Η αύξηση των εμβολιασμών αποτελεί ύψιστη προτεραιότητά μας
«Η αύξηση των εμβολιασμών, ιδιαιτέρως στις ευπαθείς ομάδες, αποτελεί ύψιστη προτεραιότητά μας», τόνισε σήμερα ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, στην προγραμματισμένη συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.
Κατά την τελετή παράδοσης παραλαβής στο υπουργείο Υγείας, ο κ. Γεωργιάδης είχε αναφέρει ότι «πρέπει να εντείνουμε την προσπάθειά μας για τον εμβολιασμό. Έχουμε μείνει λίγο πίσω. Κάπως ξεχάσαμε ως κοινωνία την πανδημία, αλλά η πανδημία είναι παρούσα».
Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συστήνει τον εμβολιασμό με το επικαιροποιημένο εμβόλιο για την COVID 19, καθώς και με το εμβόλιο της γρίπης, όλων των ατόμων ηλικίας άνω των 60 ετών και των ατόμων με υποκείμενα νοσήματα.
Στο νοσοκομείο «Μεταξά» η συμμόρφωση και των επισκεπτών μαζί με το πρσωπικό στην χρήση μάσκας φτάνει στο 80% ενώ το ίδιο μέτρο ισχύει εδώ και αρκετές εβδομάδες στο «Αττικό» νοσοκομείο.
Οι εκπρόσωποι του ΕΟΔΥ στην πρώτη συνάντηση με τον υπουργό Υγείας επανέλαβαν ότι είναι πολύ μεταδοτική η νέα παραλλαγή του κορονοϊού, χωρίς προς το παρόν να διαπιστώνεται πίεση στο σύστημα, εκτός από τα εξωτερικά ιατρεία σε εφημερίες.
Σε ό,τι αφορά τα παιδιά, έχουν αναπτύξει όπως φαίνεται αντισώματα στον κορονοϊό καθώς είναι περιορισμένα τα περιστατικά στα νοσοκομεία Παίδων. Αντίθετα πλήττονται από την γρίπη τύπου Άλφα. Η σύσταση των επιστημόνων είναι τα παιδιά να φοράνε μάσκα για να προστατεύουν τους ηλικιωμένους.
Σαρηγιάννης: Θα φτάσουμε πάνω από 7.000 κρούσματα την ημέρα γύρω στις 22 Ιανουαρίου
Τις επομενες μέρες θα ακολουθήσει κορύφωση διασποράς τόσο στον κορωνοϊό όσο και στις άλλες λοιμώξεις, τόνισε ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Μάλιστα, τόνισε ότι σύμφωνα με τα μοντέλα προβλέπεται η κορύφωση θα σημειωθεί μέχρι τις 22-23 Ιανουαρίου, περιόδο κατά την οποία θα καταγράφονται ως και 7.200 την ημέρα.
Μετά θα ακολουθήσει αργή αποκλιμάκωση, ανέφερε συνιστώντας προσοχή καθώς υπάρχουν όπως είπε κι άλλες γιορτές, όπως οι Απόκριες μέσα στον Φεβρουάριο.
Τόνισε ότι οι αρχικοί υπολογισμοί πριν από τα Χριστούγεννα προέβλεπαν ότι θα φτάναμε μέχρι και 8.800 κρούσματα ημερησίως στην κορύφωση της διασποράς, αλλά υπάρχει αυτή η σημαντική διόρθωση προς τα κάτω λόγω αλλαγής συμπεριφοράς του κόσμου: «Αρχίσαμε να προσέχουμε, φοράμε λίγο παραπάνω τη μάσκα, κάνουμε τεστ, γίνεται συνείδηση ότι πρέπει να προσέξουμε» είπε ο κ. Σαρηγιάννης στον ΣΚΑΪ.
Πρόσθεσε ότι έχει αρχίσει ο κόσμος να κάνει και εμβόλια, «ακόμη προλαβαίνουμε, αν δράσουμε τώρα. Η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη» όπως είπε.
Παγώνη: Ο κορωνοϊός είναι εδώ, ποτέ δεν έφυγε
Για τον κορωνοϊό μίλησε το πρωί της Τρίτης (9/1) η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο ιός είναι εδώ ενώ εστίασε στη γενικότερη έξαρση που παρουσιάζουν οι αναπνευστικές λοιμώξεις.
«Ο κορονοϊός είναι εδώ, ποτέ δεν έφυγε», είπε η Ματίνα Παγώνη στον ANT1 «Καλημέρα Ελλάδα» και συμπλήρωσε πως «η νέα υποπαραλλαγή του κορωνοϊού που κυριαρχεί δεν επηρεάζει το κατώτερο αναπνευστικό και δεν κάνει πνευμονίες» ενώ επεσήμανε πως οι διασωληνωμένοι σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας είναι 100.
Αναφερόμενη ειδικά στα μικρά παιδιά, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ σημείωσε πως οι μητέρες θα πρέπει να επικοινωνούν με τους παιδίατρους μόλις τα παιδιά θα εμφανίσουν το πρώτο σύμπτωμα, ακόμη κι αν δεν έχουν πυρετό.
«Ο στρεπτόκοκκος ειδικά εμφανίζει πονόλαιμο» δήλωσε και συμπλήρωσε πως «αν δοθεί αγωγή άμεσα δεν υπάρχει κίνδυνος για τα παιδιά».
«Έχουμε μείνει πίσω στο πρόγραμμα του εμβολιασμού και ειδικά το εμβόλιο της γρίπης καλό θα ήταν να γίνει ακόμη και τώρα, καθώς η γρίπη θα μας προβληματίζει σίγουρα μέχρι και τα τέλη Φεβρουαρίου» είπε κλείνοντας.
πηγή: CNN Greece