Εν μέσω των εκτεταμένων διαπραγματεύσεων με τους Ρεπουμπλικάνους για το ύψος των περικοπών στον αμερικανικό προϋπολογισμό και των απειλών των διεθνών οίκων αξιολόγησης για υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των Ηνωμένων Πολιτειών, ο πρόεδρος Ομπάμα γίνεται αποδέκτης και της έκκλησης του πρώην Έλληνα πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου να επισκεφθεί τη χώρα και να δώσει πολύτιμη χείρα…βοηθείας στην παραπαίουσα ελληνική οικονομία.
Για μια ακόμη φορά, ο Γιώργος Παπανδρέου αναλαμβάνει την (αμφιβόλου αποτελέσματος) σωτηρία της χώρας, όχι από τα έδρανα του κοινοβουλίου, αλλά με τη σύνταξη ενός άρθρου για λογαριασμό της έγκυρης επιθεώρησης «Foreign Policy», στο οποίο σκιαγραφεί τις κινήσεις που πρέπει να ακολουθήσει ο αμερικανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια της νέας του θητείας με στόχο την επίλυση του ελληνικού προβλήματος.
Στο άρθρο που φέρει τον τίτλο «Σώσε την Ελλάδα, σώσε την Ευρώπη», ο πρώην πρωθυπουργός εστιάζει στην κρίση αξιοπιστίας των αγορών προς την Ελλάδα και αφήνει αιχμές για τον ρόλο των Ευρωπαίων ομολόγων μας, ενώ, την ίδια στιγμή, προτείνει στον Ομπάμα να θέσει σε λειτουργία μια ευέλικτη οικονομική διπλωματία ώστε να καταστούν δυνατές οι αμερικανικές ζωογόνες επενδύσεις στην Ελλάδα.
Συμπερασματικά, ο Γιώργος Παπανδρέου καλεί τους Αμερικανούς να συμβάλλουν στην δημιουργία ενός νέου «Σχεδίου Μάρσαλ» με στόχο να αξιοποιηθούν οι πηγές ενέργειας της Νότιας Ευρώπης σε μια σύμπραξη ενέργειας, ειρήνης και ανάπτυξης.
Και πράγματι η ανάκαμψη του ευρωπαϊκού Νότου και ειδικά της Ελλάδας αποτελεί θέμα υψίστης σημασίας για την Αμερική, η οποία βλέπει τον πάλε ποτέ σύμμαχο της στην Ανατολική Μεσόγειο να ποδηγετείται από τις πολυκύμαντες διαθέσεις των Βρυξελλών.
Ούτως ή άλλως, μόνιμο…πονοκέφαλο για τον Ομπάμα αποτελούν πλέον οι επεκτατικές βλέψεις της Γερμανίας προς τους «ανίσχυρους» της Ευρωζώνης, οι οποίοι έχουν δεθεί στο άρμα της καγκελαρίου Μέρκελ μέσα από τις δεσμεύσεις τους στην τήρηση των μνημονιακών πολιτικών.
Έτσι, όσο θεμιτή και να είναι η ανάπτυξη στην περιοχή με τη σύμφωνη γνώμη και τη συμβολή της Ουάσιγκτον, τόσο χιμαιρική καθίσταται με δεδομένη την πλήρη υποταγή στις εντολές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Άραγε, ο κύριος Παπανδρέου είναι σε θέση να αποδεχθεί τις ευθύνες που του αναλογούν για τους λανθασμένους χειρισμούς του, που απομάκρυναν εκ των πραγμάτων την Ελλάδα από τις ΗΠΑ; Ή θα συνεχίζει να κάνει υποδείξεις από την ασφάλεια του…γραφείου του στο Harvard;