Τρίτη, 28 Ιουνίου, 2022

Σουδάν: Διαδηλώσεις προκάλεσε η καταγγελία μίας κοπέλας ότι έπεσε θύμα ομαδικού βιασμού

Η 18χρονη είπε ότι δέχθηκε επίθεση στο Χαρτούμ τη Δευτέρα από εννέα άνδρες ντυμένους με στολές των δυνάμεων ασφαλείας, που βρέθηκαν στο σημείο προκειμένου να διαλύσουν πορεία κατά του στρατιωτικού πραξικοπήματος.

Η γυναίκα κατήγγειλε ότι ενώ πήγαινε προς το σπίτι της, οι αστυνομικοί σταμάτησαν το μίνι λεωφορείο, στο οποίο επέβαινε αναζητώντας άτομα που δήθεν είχαν εμπλακεί στις διαδηλώσεις εκείνης της ημέρας.

«Τους είπαμε όχι» και στη συνέχεια οι αστυνομικοί έριξαν δακρυγόνα μέσα στο λεωφορείο. Όταν εκείνη προσπάθησε να κατέβει, τη βίασαν και την ξυλοκόπησαν, όπως καταγγέλλει.

Η Sulaima Ishaq, επικεφαλής της μονάδας κατά της βίας σε βάρος γυναικών, στο υπουργείο κοινωνικής ανάπτυξης του Σουδάν, είπε ότι τις τελευταίες εβδομάδες, έχουν αναφερθεί πολλές σεξουαλικές επιθέσεις σε γυναίκες και άνδρες κοντά στο μέρος όπου δέχτηκε επίθεση η νεαρή γυναίκα.

Πρόσθεσε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας «χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο αυτήν την τακτική για να μειώσουν τις μετακινήσεις των ανθρώπων στους δρόμους. Αυτή είναι μια γνωστή καταπιεστική πολιτική στη χώρα μας. Δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνουν και δεν θα είναι και η τελευταία» όπως είπε.

«Τα μέλη των μονάδων ασφαλείας χρησιμοποιούν τον βιασμό ως μέρος της δουλειάς τους», είπε.

Τον Δεκέμβριο, ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι είχε λάβει 13 καταγγελίες για βιασμό και ομαδικό βιασμό σε επιχείρηση διάλυσης καθιστικής διαμαρτυρίας.

Την Τρίτη, γυναίκες και κορίτσια βγήκαν στους δρόμους στο Χαρτούμ, στο Ομντουρμάν και σε τρεις ακόμα πόλεις στο Νότιο Νταρφούρ, μερικές κρατώντας πινακίδες που έγραφαν «Δεν θα σε σπάσουν» και «Δεν θα σπάσουμε». Στην πρωτεύουσα, η κυβέρνηση έκλεισε γέφυρες για να εμποδίσει τους διαδηλωτές να φτάσουν στο προεδρικό μέγαρο.

«Κανείς δεν κατάφερε να κοιμηθεί. Είμαστε τόσο εξοργισμένοι. Νομίζουν ότι με αυτές τις τακτικές μπορούν να εμποδίσουν τις γυναίκες να βγουν έξω. Αυτό όμως δεν θα γίνει ποτέ. Δεν τους φοβόμαστε», είπε μία διαδηλώτρια. «Είμαστε έξω σήμερα για να τους πούμε ότι τα σώματα των γυναικών δεν είναι πεδίο μάχης».

Περισσότεροι από 80 άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων κατά του πραξικοπήματος της 25ης Οκτωβρίου. Το τελευταίο περιστατικό διερευνάται από τις αρχές ενώ η αστυνομία δεν έχει απαντήσει σχετικά.

πηγή: Guardian

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων